Het klimaat verandert. Hitte, droogte en extreme regenbuien komen steeds vaker voor. U kunt uw huis en tuin aanpassen op deze veranderingen door uw tuin groener te maken (minder tegels), een groen dak te nemen of regenwater op te vangen.

De voordelen van meer groen (beplanting):

  • groen neemt regenwater op;
  • groen geeft schaduw en verkoeling tijdens steeds warmere zomers;
  • groen is goed voor insecten, vogels en andere dieren;
  • groen zorgt voor schonere lucht en dempt het omgevingsgeluid;
  • groen vermindert stress en is goed voor de gezondheid.

Heeft u een vraag? Mail dan naar energietransitie@wassenaar.nl.

Misschien vindt u dit ook interessant:

Groen dak

Een groen dak houdt uw huis koel in de zomer en neemt regenwater op. Als u een daktuin wil aanleggen, laat dan onderzoeken of uw dakconstructie het gewicht kan dragen. Een dak met lage planten (een sedumdak) weegt minder en vraagt weinig onderhoud.

Op de website van Milieu Centraal(externe link) vindt u meer informatie, advies en praktische tips.

Groene tuin, terras of balkon

Hoe is het in uw tuin, terras of balkon? Blijft het water staan als het hard heeft geregend? Is het te heet op een zomerse dag, omdat de zon de hele dag op uw tuin schijnt? Door wat tegels te vervangen met groen geeft u het water de ruimte om weg te stromen na een hevige regenbui. U kunt ook regenwater opvangen in een regenton of ondergronds.

Kijk voor meer tips op de websites van Milieu Centraal(externe link) of Steenbreek(externe link).

Een groene gemeente

De Groene Meent in Wassenaar is een inwonersinitiatief. Een aantal vrijwilligers organiseert samen activiteiten die bijdragen aan een groene gemeente. Op deze manier willen zij andere inwoners inspireren om groener te leven. Op de website van de Groene Meent(externe link) leest u meer. U kunt ook bij hen melden als u een idee heeft of vrijwilliger wilt worden.