Subsidies en financieringsmogelijkheden

Energiebesparende maatregelen maken uw huis comfortabeler en verlagen uw energierekening. Maar u heeft wel geld nodig om uw woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in de kosten. Ook zijn er leningen met gunstige voorwaarden en misschien kunt u extra geld lenen via uw hypotheek.

Op de website van Duurzaam Bouwloket kunt u de ‘energiesubsidiecheck’ invullen. Na het invullen ontvangt u een informatiepakket met alle informatie over de geselecteerde subsidies. Zo weet u precies waar u gebruik van kunt maken!  Bekijk ook het filmpje van Duurzaam Bouwloket.

ISDE-subsidie

U kunt subsidie krijgen van het Rijk voor:

  • het isoleren van uw woning, inclusief het zetten van isolerend glas
  • een (hybride) warmtepomp 
  • een zonneboiler  

Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). U krijgt ongeveer 15% subsidie. Maar gaat u twee maatregelen treffen aan uw woning? U neemt bijvoorbeeld isolerend glas en u koopt een warmtepomp? Dan krijgt u 30% subsidie over allebei. U vraagt de subsidie achteraf aan, binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

Kijk voor een stappenplan isolatie op Milieu Centraal.
 

Regelingen voor zonnepanelen

U kunt geen subsidie krijgen voor zonnepanelen. Welke regelingen zijn er wel?

  • U kunt gebruik maken van de Energiebespaarlening. Deze lening kent een lage rente, geen afsluitkosten en de optie om zonder extra kosten eerder af te lossen.
  • Tot voor kort betaalde u BTW als u voor de eerste keer zonnepanelen kocht, die u vervolgens terug mocht vragen. Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0% als ze op of bij uw woning worden geplaatst. Lees meer over de voorwaarden en het aanvragen op de website van de belastingdienst.

Geld lenen

Als u niet genoeg spaargeld heeft, is geld lenen voor energiebesparende maatregelen misschien iets voor u. Informeer bij uw eigen bank welke opties er zijn. Of overweeg de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Deze lening heeft tot een bepaald inkomen geen rente, daarna een lage rente, geen afsluitkosten en de optie om zonder extra kosten eerder af te lossen.

Groene subsidiewijzer

Wilt u weten of u recht heeft op subsidie voor het groener maken van uw tuin, zoals een groen dak of het verwijderen van tegels? Kijk dan op de website De Groene Subsidiewijzer van Milieu Centraal.