Energiebesparende maatregelen maken uw huis comfortabeler en verlagen uw energierekening. Maar u heeft wel geld nodig om uw woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in de kosten. Ook zijn er leningen met gunstige voorwaarden en misschien kunt u extra geld lenen via uw hypotheek.

Op de website van Duurzaam Bouwloket kunt u de ‘energiesubsidiecheck(externe link)’ invullen. Na het invullen ontvangt u een informatiepakket met alle informatie over de geselecteerde subsidies. Zo weet u precies waar u gebruik van kunt maken!  Bekijk ook het filmpje van Duurzaam Bouwloket(externe link).

ISDE-subsidie

Met de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) krijgt u ongeveer 30 procent van de kosten terug. Maatregelen waarvoor u subsidie kunt krijgen, zijn onder andere isolatie van dak, buitenmuren, vloer en hoogrendementsglas. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet u binnen een jaar:

  • ten minste twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren
  • of één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

U vraagt de subsidie aan nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen een jaar nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(externe link) leest u meer over de voorwaarden en het aanvragen.

De ISDE subsidie beschikbaar voor zowel woningeigenaren als zakelijke gebruikers. Lees voor de voorwaarden verder op de website van RVO(externe link)

Waardebon van 70 euro (actie afgelopen)

De gemeente Wassenaar helpt graag om energie te besparen en de energierekening te verlagen. Daarom kwam er een speciale actie. 

Huurders van een woning in Wassenaar hebben eind november 2022 een brief gekregen met een waardebon van € 70 en in het voorjaar ook de eigenaren van een koopwoning. Daarmee konden ze energiebesparende producten kopen. 

Die actie is een groot succes geworden. In totaal hebben meer dan 3000 huishoudens gebruikgemaakt van een waardebon van € 70. Er is voor 210.000 euro aan energiebesparende producten gekocht. De uitstoot van CO2 is daardoor jaarlijks met 535.000 kg verminderd.

Alle informatie over de actie leest u op de website van Winst uit je woning op de eigen pagina van Wassenaar(externe link)

Bekijk het ook nieuwsbericht over de waardebonactie

Regelingen voor zonnepanelen

U kunt geen subsidie krijgen voor zonnepanelen. Welke regelingen zijn er wel?

Geld lenen

Als u niet genoeg spaargeld heeft, is geld lenen voor energiebesparende maatregelen misschien iets voor u. Informeer bij uw eigen bank welke opties er zijn. Of overweeg de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds(externe link). Deze lening kent een lage rente, geen afsluitkosten en de optie om zonder extra kosten eerder af te lossen.

Groene subsidiewijzer

Wilt u weten of u recht heeft op subsidie voor het groener maken van uw tuin, zoals een groen dak of het verwijderen van tegels? Kijk dan op de website De Groene Subsidiewijzer(externe link) van Milieu Centraal.