Er is veel informatie te vinden op internet over energiezuinig wonen. Dat maakt het misschien lastig om te bepalen waarmee u het beste kunt beginnen, wat uw volgende stap wordt of hoe u het betaalt. Het kan helpen om advies te krijgen van een onafhankelijk expert of om te praten met een ervaringsdeskundige buurtgenoot.

Duurzaam Bouwloket

Het Duurzaam Bouwloket is het energieloket voor Wassenaar. De gemeente betaalt het Duurzaam Bouwloket en daarom geeft het gratis en onafhankelijk telefonisch advies. U kunt daar terecht met al uw vragen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken.

Meer weten? Ga naar de website van Duurzaam Bouwloket(externe link) of bel 070 - 208 30 37.

Wat kan het Duurzaam Bouwloket voor jou betekenen?

Groene menukaart voor monumenten

De gemeente Wassenaar werkt samen met Stichting De Groene Grachten. Zij zijn een van de experts op het gebied van het energiezuiniger maken van historische panden en monumenten. De Groene Menukaart Wassenaar(externe link) laat u zien welke opties er zijn voor verduurzaming van historische panden. Maar maatwerk blijft het sleutelwoord, zeker bij beschermde monumenten. 

De Groene Grachten geeft ook advies op maat. Hier moet u wel voor betalen. 

Buurtteams

Er zijn vijf buurtteams actief in Wassenaar: Nieuw-Wassenaar, Drie Papegaaien, De Kieviet, Centrum en Deijleroord. In deze buurten zetten bewoners zich samen in om hun huizen energiezuiniger te maken. De eerste actie was het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen. Dit jaar richten de buurtteams zich op isoleren.

Buurtaanpak

Duurzaam Bouwloket heeft, in samenwerking met de buurtteams, berekeningen gemaakt voor een aantal voorbeeldwoningen in de genoemde buurten. Per woning is een advies opgesteld. Dit advies geeft in stappen aan hoe het comfort, de kwaliteit en de energieprestatie van die woning verbeterd kan worden. En hoeveel energie daarmee te besparen is. U kunt deze adviesrapporten inzien en gebruiken voor uw eigen isolatieplan.

Verder hebben de buurtteams een aantal (lokale) bedrijven uitgekozen die gespecialiseerd zijn in isolatiemaatregelen. Soms is het selecteren van goede bedrijven best ingewikkeld. Zij hebben dit werk dus alvast gedaan.

Blijf op de hoogte via de app

Om snel veel buurtgenoten te verzamelen voor de isolatieactie gebruiken de teams de buurkracht-app. Via deze app blijft u op de hoogte van de actie en de volgende stappen. De app is gratis te downloaden in de App/Play-store (zoek op buurkracht). Zoek in de app uw buurt op en klik op “ik doe mee”.

Meer informatie

De buurtteams worden ondersteund door de gemeente, Stichting Buurkracht en het Duurzaam Bouwloket. Op de website van Duurzaam Bouwloket(externe link) leest u meer over de buurtgerichte aanpak. U vindt hier ook de e-mailadressen van de buurtteams.