Інформація українською мовою

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven hebben mogelijk recht op leefgeld. Dat is een financiële vergoeding waarmee u uw dagelijkse behoeften zoals eten en kleding kunt betalen.

Kinderbijslag

In Nederland ontvangen ouders een financiële bijdrage voor kinderen tot 18 jaar, om de opvoeding te bekostigen. Vluchtelingen uit Oekraïne komen in aanmerking voor kinderbijslag wanneer:

 • ze als ouder werk verrichten in Nederland waarbij loonbelasting moet worden betaald
 • het werk in overeenstemming is met de Wet Arbeid Vreemdelingen
 • zowel de persoon zelf als de kinderen ingeschreven zijn in de basisregistratie personen (BRP)
 • degene valt onder de tijdelijke beschermingsregeling (Richtlijn Tijdelijke Bescherming)

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB)(externe link).

Zorgtoeslag

Ontheemden uit Oekraïne met een Burgerservicenummer vallen vanaf 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Zij hoeven geen premie of eigen risico te betalen. De zorgverlener vindt het Burgerservicenummer van de ontheemde vanaf 1 augustus 2022 in de verzekeringsgegevens. Als ze aan de voorwaarden voldoen, kunnen zij zorgtoeslag aanvragen.  

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen. 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor leefgeld?

 • U bent gevlucht uit Oekraïne. 
 • U verblijft op dit moment in Wassenaar bij iemand thuis of in 1 van de opvanglocaties. 
 • U bent ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) als inwoner van de gemeente. U krijgt dan een Burgerservicenummer (BSN). Lees meer over inschrijven bij de gemeente voor Oekraïners.
 • U heeft een identiteitsbewijs.

Hoe vraag ik leefgeld aan?

Als u bent ingeschreven in Wassenaar kunt u leefgeld aanvragen. U krijgt hier meer informatie over als u zich inschrijft bij de gemeente. Of u kunt bellen naar 14070 (keuze 2 Leidschendam-Voorburg in het menu). Neem voor uw aanvraag de volgende documenten mee:

 • Uw bewijs van inschrijving waarop uw Burgerservicenummer (BSN) staat uw identiteitsbewijs
 • Uw bankpas van uw Nederlandse bankrekening (als u die heeft).

Krijg ik nog leefgeld als ik ga werken?

Als u betaald werk gaat doen, heeft u geen recht meer op leefgeld. U moet de gemeente laten weten dat u betaald werk gaat doen. Het leefgeld stopt dan vanaf de 1e dag van de volgende maand. Andere familieleden en kinderen met wie u samenwoont, blijven wel leefgeld ontvangen

Hoeveel leefgeld ontvang ik?

De hoogte van het leefgeld hangt af van uw persoonlijke situatie. Volwassenen en kinderen tot en met 17 jaar hebben recht op leefgeld. Als u in de gemeentelijke opvang verblijft, dan ontvangt u zoals door de landelijke overheid is besloten een vergoeding: 

 • voor kleding en persoonlijke uitgaven: € 55 per maand
 • voor voeding (als u geen volledige maaltijden krijgt): € 205 per maand 

Woont u bij een gastgezin, dan heeft u recht op een extra vergoeding. Dit geld kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. U kunt het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht. De extra vergoeding bedraagt:

 • voor een volwassene: € 215 per maand
 • voor ieder afzonderlijk kind: € 55 per maand

Als u betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. U meldt dit bij de gemeente. Het leefgeld stopt dan vanaf de 1e dag van de volgende maand.

Krijgen gastgezinnen een vergoeding voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne?

Nee, gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid. U bepaalt zelf of u het leefgeld gebruikt om bij te dragen aan de kosten van uw gastgezin, maar dit is niet verplicht.