Iedere woning verliest warmte door buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren. Als uw woning goed is geïsoleerd, blijft de warmte binnen. U gebruikt dan minder aardgas om uw huis te verwarmen. Dat betekent een lagere energierekening en meer comfort. En minder CO2-uitstoot, dat is goed voor het klimaat.  

Daarnaast is een goed geïsoleerd huis belangrijk om over te kunnen stappen op duurzame energie. Daarom besteedt Wassenaar de komende jaren veel aandacht aan isolatie. 

Heeft u een vraag? Mail daar naar energietransitie@wassenaar.nl.

Snelle bespaartips

Energie besparen kan ook met kleine aanpassingen. Denk aan uw deuren sluiten, de thermostaat lager zetten als u weggaat, korter douchen en apparaten uitzetten. Maar ook aan bijvoorbeeld radiatorfolie of tochtstrips. Als u al deze maatregelen bij elkaar optelt, scheelt dat zeker op de energierekening. Kijk voor meer snelle bespaartips op de website van Duurzaam Bouwloket of op de website van Milieu Centraal.

Waardebon van 70 euro (actie afgelopen)

De gemeente Wassenaar helpt graag om energie te besparen en de energierekening te verlagen. Daarom kwam er een speciale actie. 

Huurders van een woning in Wassenaar hebben eind november 2022 een brief gekregen met een waardebon van € 70 en in het voorjaar ook de eigenaren van een koopwoning. Daarmee konden ze energiebesparende producten kopen. 

Die actie is een groot succes geworden. In totaal hebben meer dan 3000 huishoudens gebruikgemaakt van een waardebon van € 70. Er is voor 210.000 euro aan energiebesparende producten gekocht. De uitstoot van CO2 is daardoor jaarlijks met 535.000 kg verminderd.

Alle informatie over de actie leest u op de website van Winst uit je woning op de eigen pagina van Wassenaar

Bekijk het ook nieuwsbericht over de waardebonactie

Isoleren volgens de nieuwe standaard

Goede isolatie is belangrijk.  Maar hoe zorgt u ervoor dat u maatregelen neemt, waar u geen spijt van krijgt? U moet genoeg isoleren om over te kunnen stappen van aardgas op een duurzame warmtebron, maar wat is voldoende?

Om hier antwoord op te geven, heeft de rijksoverheid vorig jaar een isolatiestandaard en bijbehorende streefwaardes vastgesteld. De isolatiestandaard geeft aan wanneer een woning voldoende geïsoleerd is en hoeveel warmte er nodig is. De warmtebehoefte wordt uitgedrukt in de hoeveelheid kWh (kilowattuur) per m2 van een woning.

 De isolatiestandaard houdt rekening met een aantal zaken:

  • we gaan verwarmen op lagere temperaturen in de toekomst
  • een woning heeft een goed ventilatiesysteem
  • de isolatie is genoeg om de woning te verwarmen met duurzame warmtebronnen, dus zonder aardgas
  • de isolatie werkt goed en is uitvoerbaar
  • de woningen zijn ingedeeld in twee verschillende bouwperiodes: woningen voor en na 1945 

Het laatste punt is voor woningen in Wassenaar heel belangrijk. Want veel woningen in Wassenaar zijn gebouwd vóór 1945. Deze woningen hebben geen spouw (een open ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur). Dat maakt isoleren lastiger. In de isolatiestandaard is daarom opgenomen dat woningen van vóór 1945 verwarmd mogen worden met een warmtebron tot 70℃. Bij woningen die gebouwd zijn na 1945 is dat 50℃.

Naast een isolatiestandaard voor de hele woning, heeft de rijksoverheid ook streefwaarden bepaald voor afzonderlijke bouwdelen zoals het dak, de vloer of de ramen.

Optelsom

Uw huis voldoet aan de isolatiestandaard als u het dak, de vloer en de gevelvoldoende heeft geïsoleerd en als u isolatieglas heeft dat aan de normen voldoet.

De isolatiestandaard staat ook op het energielabel. Bij aankoop van een huis, zien kopers wat er nog moet gebeuren om de woning geschikt te maken voor verwarming zonder aardgas.

Meer lezen over de isolatiestandaard en isoleren:

Aan de slag met isolatie

Als u uw huis wilt isoleren, dan is het slim om in kaart te brengen hoe uw woning er nu bij staat. Wat is al gedaan? Wat levert het makkelijkst resultaat voor u op? Heeft u andere (verbouw)plannen die u kunt combineren met de isolatiewerkzaamheden? Wat zijn de kosten? Omdat er nu een isolatiestandaard is, kunt u (laten) berekenen hoeveel isolatie er nodig is voor uw woning.

Hoe betaalt u het?

Als u uw huis isoleert, kunt u subsidie van de rijksoverheid krijgen. Dat kan behoorlijk schelen in de kosten. Er gelden wel regels, zoals:

  • Een professioneel bedrijf moet het werk doen;
  • U moet binnen een jaar twee maatregelen nemen. Bijvoorbeeld dak- én vloerisolatie, of vloerisolatie én de aanschaf van een warmtepomp.

Met de subsidiecheck van Duurzaam Bouwloket krijgt u meer inzicht in subsidies en financieringsmogelijkheden. 

Advies op maat van Duurzaam Bouwloket

Op de website van Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie over de verschillende isolatiemaatregelen én over de buurtaanpak

Buurtaanpak

Duurzaam Bouwloket heeft, in samenwerking met de gemeente en de buurtteams, berekeningen gemaakt voor een aantal voorbeeldwoningen in de buurten Deijleroord, De Kieviet, Nieuw-Wassenaar, Drie Papegaaien en Centrum. Vervolgens heeft Duurzaam Bouwloket per woning een advies opgesteld. Dit advies geeft in stappen aan hoe het comfort, de kwaliteit en de energieprestatie van die woning verbeterd kan worden. En hoeveel energie daarmee is te besparen. U kunt deze adviesrapporten inzien en gebruiken voor uw eigen isolatieplan. 

Verder hebben de buurtteams een aantal (lokale) bedrijven uitgekozen die gespecialiseerd zijn in isolatiemaatregelen. Soms is het selecteren van goede bedrijven best ingewikkeld. Zij hebben dit werk dus alvast gedaan. 

U leest meer over de buurtaanpak op de website van Duurzaam Bouwloket