Prins Frederik der Nederlanden, zoon van koning Willem I, bezat tussen 1838 tot 1881 in Voorschoten en Wassenaar maar liefst negen buitenplaatsen. Elk van deze buitenplaatsen had zijn eigen karakter, waar één geheel van werd gemaakt door de aanleg van verbindende wegen. Veel van deze buitenplaatsen en wegen zijn bewaard gebleven. Om buitenplaats van prins Frederik zelf te verkennen zijn drie wandelroutes samengesteld. Voor kinderen zijn twee spannende avonturentochten uitgezet. 

Over de wandelroutes

De eerste wandelroute voert via het dorpscentrum naar De Paauw, de residentie waar prins Frederik graag verbleef. Ook kom je langs het Hertenhuis op Backershagen, dat als speelhuisje door prinses Marie, de dochter van prins Frederik werd gebruikt. De andere twee routes leiden langs de vele bijzondere plekjes op De Horsten, zoals De Seringenberg en Jachtslot Ter Horst , waar prins Frederik graag de tijd doorbracht met familie en vrienden. Meer informatie en bijzonderheden langs de route zijn te vinden op de website De geschiedenis van Zuid-Holland. 

Op avontuur met Prins Frederik

Speciaal voor kinderen zijn twee avonturentochten gemaakt, eentje over het park van Backershagen/De Paauw en ééntje over De Horsten. Volg de route op de kaart en sta stil bij de bijzondere plekken die met nummers zijn aangegeven. Op de achterkant vind je weetjes en vragen over de verschillende locaties. De avonturentocht is gemaakt voor kinderen van 7 t/m 11 jaar, maar geschikt voor alle leeftijden. Leuk om te doen samen met (groot)ouders of tijdens een kinderfeestje. De routes zijn hieronder te downloaden. Gedrukte exemplaren zijn tijdens openingstijden verkrijgbaar bij het Raadhuis De Paauw (Raadhuislaan 22), Gemeentekantoor (Johan de Wittstraat 45), de bibliotheek van Wassenaar (Langstraat 40) en het theehuis op De Horsten (ingang landgoed Papeweg 36). 

Informatie voor leerkrachten

De avonturentocht is ook bruikbaar voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Kom samen meer te weten over de lokale geschiedenis en loop de route. De avonturentocht sluit aan bij het canonvak ‘Zuid-Hollandse buitenplaatsen’ van de Zuid-Hollandse canon en bij het tijdvak ‘Tijd van Burgers en Stoommachines’. Het sluit aan bij de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en burgerschap. Ter voorbereiding kunt u met de klas deze video de video Het Leven op een buitenplaats bekijken. 

Heeft u vragen of opmerkingen over de avonturentochten? Mail dan naar brandts@erfgoedhuis-zh.nl.

Colofon

Deze avonturentochten zijn ontwikkeld door de gemeenten Wassenaar en Voorschoten i.s.m. Erfgoedhuis Zuid-Holland dankzij financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland en Landschapstafel Duin, Horst en Weide. Tekst: Iris Brandts. Illustraties en vormgeving: Flos Vingerhoets. Uitgave: maart 2021. Drukker: Druk Tan Heck, Delft. De routes gaan slechts deels over verharde paden en zijn daarom helaas slecht toegankelijk met rolstoel of kinderwagen.