Wat is het?

Als u op straat of huis-aan-huis goederen of diensten wilt verkopen dan mag dit alleen als de gemeente dit toestaat. Het kan zijn dat u hiervoor een vergunning moet aanvragen.

Hoe werkt het?

Met een ventvergunning mag u uw goederen of diensten verkopen op openbare plekken zoals de openbare weg, aan openbaar water of aan de deur.

Venten betekent dat u uw goederen steeds op een andere plek verkoopt. Dus niet op een vaste plaats. Voorbeelden van venters zijn de ijsverkoper of groenteboer met een mobiele wagen. In de volgende gevallen spreken we niet over venten:

  • U verspreidt geschreven of gedrukte stukken in het kader van de vrijheid van meningsuiting.
  • U bent winkelier en u levert goederen thuis af bij een koper.
  • U verkoopt uw goederen vanaf een vaste standplaats of op een markt. U hebt dan een marktplaatsvergunning of standplaatsvergunning nodig.

Wat moet ik doen?

Vraag bij de gemeente na of u mag venten en waar en wanneer u dit mag doen. U hoort dan meteen of u hiervoor een vergunning moet aanvragen.

Direct online regelen

De gemeente Wassenaar werkt met DigiD. Wilt u meer weten of een DigiD aanvragen? Kijk dan op www.digid.nl(externe link)

De gemeente Wassenaar werkt met eHerkenning. Wilt u meer weten of een eHerkenning aanvragen? Kijk dan op www.eherkenning.nl(externe link)

Omdat er voor venten een maximum geldt en veel vergunningen "vergeven" zijn, is de kans gering dat vergunning wordt verleend.

DigiD linkWS-2004-1 Venten vergunning (aanvraagformulier ventvergunning) met DigiD

eHerkenning linkWS-2004-2 Venten vergunning (aanvraagformulier ventvergunning) met eHerkenning

Heeft deze informatie u geholpen?