Met een kustlijn van ruim acht kilometer is Wassenaar dé plek om te recreëren.

Dit kan op het familiestrand waar ook verschillende mooie strandpaviljoens aanwezig zijn. Maar ook voor sportliefhebbers is dit een geweldige locatie. Met een surfboard of een kajak de golven bedwingen of met een catamaran zeilen? Dat kan bij het strand op de Wassenaarse Slag. En ook voor de natuur en de rust bent u in Wassenaar op de goede plek met het duingebied tussen Wassenaar en Katwijk.

Een duurzame kustplaats

Wassenaar is een “QualityCoast Gold” gemeente. QualityCoast is een internationaal label voor kwaliteit en duurzaamheid van kustplaatsen. Door aan het QualityCoast-programma mee te doen krijgt Wassenaar inzicht in hun prestaties en verbetermogelijkheden op het gebied van: duurzaam toeristisch beleid, gastvrijheid, ‘groene’ economie, cultuur, natuur en landschap, milieu en klimaat. Met de QualityCoast-status profileert de gemeente zich als een duurzame groene, schone en authentieke bestemming naar haar bezoekers, bewoners en ondernemers.

Met hond naar paviljoens Wassenaarse Slag toegestaan

Voor bezoekers van de strandpaviljoens aan de Wassenaarse Slag is het toegestaan om met de hond aangelijnd over de strandafgang richting de paviljoens te lopen. Dat mag alleen met aangelijnde hond en achterlangs in de periode van 15 mei tot en met 15 september. Aan de voorkant van de paviljoens is het verboden om met de hond te lopen omdat dit aangewezen is als recreatiestrand. De hondenvlag die tot zomer 2020 gehesen werd, komt hiermee te vervallen. Door middel van dit aanwijsbesluit wil het college meer duidelijkheid brengen en is het hondenbezoek niet meer afhankelijk van de weerstemperaturen.

Mooier en veiliger strand

Deze nieuwe regel geldt als volgt: tussen paal HP92.5 en HP92.25 (het recreatiegebied) is het altijd verboden voor honden. Vanaf strandpaal 92.25, welke voorbij de Surfclub staat,  richting Katwijk is het vrij om met de hond het strand op te gaan en richting Scheveningen kan dit voorbij de Zeilvereniging waar paal 92.50 staat. Natuurlijk geldt er altijd een opruimplicht. Dus achterlangs voorbij de Surfclub kunt u met uw viervoeter naar het vrije strand richting Katwijk lopen en als u richting Scheveningen wilt lopen kan dat voorbij de Zeilvereniging. Buiten het zomertijdvak (15 mei tot en met15 september) gelden de regels niet en zijn de honden overal toegestaan.

Op deze manier verwacht de gemeente meer duidelijkheid te scheppen voor hondenbezitters en maken wij er samen een nog mooier en veiliger strand van.

Lees meer in de folder Honden op het strand.

Paarden op het strand

Tussen 15 mei en 16 september, het zomertijdvak, zijn paarden en visactiviteiten niet toegestaan op het strand. Dit geldt tussen de strandpalen HP 91,50 en HP 92,75 tussen 9.00 en 19.00 uur.

Barbecueën niet toegestaan

Op grond van artikel 5:34 van de APV geldt dat niet barbecueën niet is toegestaan binnen 100 meter van een duingebied. Dit betekent dat barbecueën op het strand niet is toegestaan.

Overige regels

  • Gebruik de afvalbakken op het strand zodat het strand schoon blijft. In de zomer worden de afvalbakken dagelijks geleegd.
  • Zwemmen in zee is alleen toegestaan zonder luchtbedden, boot of andere drijvende voorwerpen.
  • Kustzeilen en windsurfen (plankzeilen) mogen uitsluitend worden beoefend door leden van de Kustzeilvereniging Wassenaar en Surfclub Wassenaar. Leden van soortgelijke verenigingen elders kunnen een tijdelijk lidmaatschap verkrijgen, mits zij voldoende bekwaam zijn.
  • Voer- en vaartuigen zijn niet toegestaan op het strand.
  • Het niet mogelijk is om te parkeren met paardentrailers op de parkeerterreinen bij de Wassenaarse Slag.