U mag zelf bepalen in welk EU-land u gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Gaat u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor één van de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Eenmalig registreren

Bent u EU-burger? En woont u in Nederland maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Als u in Nederland wilt stemmen dan moet u vooraf een Y-32 formulier invullen. Hiermee registreert u zich eenmalig bij uw gemeente. U kunt deze handleiding raadplegen bij het invullen van het formulier.

Met het Y-32 formulier verklaart u dat u niet in een ander land gaat stemmen. Anders zou u 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet. Ook verklaart u met dit formulier dat u niet van het kiesrecht bent uitgesloten.

Deze verklaring model Y-32 moet uiterlijk 44 dagen voor de verkiezingsdag zijn ontvangen door de Nederlandse gemeente waar u bent ingeschreven. Voor de verkiezing van het Europees Parlement van 6 juni 2024 is dat uiterlijk op dinsdag 23 april 2024.

De gemeente registreert uw verzoek in de Basisregistratie Personen (BRP). De registratie blijft geldig zolang:

  • de lidstaat waarvan u de nationaliteit heeft, lid is van de EU
  • u in Nederland woont
  • u de registratie niet intrekt

Stuur het formulier met bijlage via de mail of per post naar de gemeente. U kunt het formulier ook tijdens onze openingstijden afgeven bij de receptie in het gemeentehuis.

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Neem dan contact op met de gemeente in Nederland waar u woont of woonde om uw eerdere registratie Y-32 in te trekken.