Stratenmaker

Wat is je huidige functie / wat doe je zoal?

Ik ben straatmaker en werk al 41 jaar voor de gemeente Wassenaar. Ik begin elke dag lekker vroeg, om 7.45 en ben dan om 16.15 weer klaar. Om 9.30 eten we met collega’s een boterham en van 12.30 tot 13.00 hebben we pauze en neem ik meestal – vooral in de winter – een soepje in de kantine. Verder ben ik de hele dag buiten en dat is heerlijk. In feite maken we alle straten in Wassenaar. We rijden met zijn 2-en rond in het dorp op de bedrijfswagen met alle gereedschap. Wat veel voorkomt is dat de tegels omhoog zijn gekomen vanwege de boomwortels. Wij graven de boel dan open, hakken de boomwortels weg en maken de straat daarna weer helemaal netjes. Dat geeft veel voldoening. Ook hebben we groter werk zoals het maken van paden en bijvoorbeeld een inrit. Ik werk samen met een eerste opperman die mij helpt, ik ben de enige straatmaker.

Wat is je achtergrond / Waar heb je eerder gewerkt?

Ik ben een echte Wassenaarder en woon hier al mijn hele leven. Op mijn 16e ben ik van school af gegaan en heb ik 1,5 jaar lang mensen geholpen met verhuizen. Ik heb heel wat verhuizingen gedaan. Daarna heb ik gewerkt als klusser bij het maken van systeemplafonds. Toen zag ik een vacature bij de gemeente als eerste opperman. Ik kende de straatmaker waar ik mee zou gaan samenwerken en dat klikte. Op mijn 19e ging ik met hem aan de slag. Het is goed bevallen want ik ben sindsdien gebleven.

Wat kom je tegen in je werk: wat is lastig en wat maakt het leuk?

Er zitten zware klussen tussen zoals het boomwortels hakken. Dat is fysiek zwaar en het is te hopen dat ik het niet in mijn rug of knieën krijg. Want daar steun ik de hele dag op. Ik sport daarom veel naast mijn werk en zorg dat ik gezond blijf. Het netjes maken van de straat vind ik erg leuk en dat geeft me veel voldoening. Ik vind het belangrijk om het heel goed en netjes te doen en daar krijg ik complimenten over van de bewoners.

Kun je iets benoemen wat jouw werk bijzonder maakt en vertel daar iets over?

Ik ben de hele dag buiten. Ik zou niet anders willen. Ook heb ik veel vrijheid in mijn werk. En ik werk op prachtige plekken zoals de Horsten en Kieviet in Zuid Wassenaar. Dat zijn hele mooie wijken.

Vreemden kijken hun ogen uit in Wassenaar en zo is het ook. Voor mij vliegen de dagen voorbij. Mensen denken dat ik het koud heb. Ik kan er goed tegen en we hebben goede pakken. Ik heb er geen last van. Ik ben geen mens om binnen te zitten.

Waarom heb je voor de gemeente Wassenaar gekozen?

Bij de gemeente zit je goed. Het is allemaal netjes en goed geregeld en geeft vastigheid. De vergoeding is goed en ik werk soms extra shifts. Dan heb ik winterpiket en rij met de strooiwagen door Wassenaar. Ik werk in een prachtige omgeving met mooie huizen, lanen straten en bossen. Wat wil je nog meer.

Wat vind je de mooiste plek in Wassenaar?

De Horsten en de Kieviet.

Wat is je grootste hobby en hoe ziet je thuis eruit?

Ik woon in Wassenaar en ben getrouwd met Hanny. Ik heb veel hobbies. Ik hou van klussen en sleutelen aan fietsen. Ik heb heel wat fietsen gemaakt en verdiep me erin. Verder heb ik vlakbij huis een kano liggen en trek er ook in de winter op uit. Een tocht maak ik dan op het Valkenburgse meer. Je hoort daar alleen maar vogels. Ik moet dan niet omslaan want het water is wel erg koud. Binnenkort gaan Hanny en ik een cruise maken langs de Noorse fjorden. Dat wordt mooi.