Wassenaar is een gemeente met bijzondere kwaliteiten. Het aantrekkelijke landschap wordt door bewoners en bezoekers, ieder op hun eigen manier, gewaardeerd en gebruikt. De meeste van deze kwaliteiten zijn al eeuwenlang aanwezig en moeten ook voor toekomstige generaties duurzaam behouden blijven.

Wassenaar biedt met prachtige fiets- en wandelroutes veel mogelijkheden voor recreatie. Op het ene moment bevind je je nog midden tussen de weilanden, even later fiets je dwars door de landgoederenzone. In de duinen ben je weer in een heel andere wereld. De afwisseling van de landschappen duin, horst en weide is voor iedereen goed beleefbaar en uniek voor de Randstad. Duinrell en Meijendel trekken afzonderlijk ruim een miljoen bezoekers per jaar. Ook het koninklijk landgoed De Horsten is een populaire bestemming. Maar toch straalt Wassenaar door haar uitgestrektheid en rondom groene buffers ‘rust en ruimte’ uit.

Gemeenteraad en college

De gemeenteraad is de lokale volksvertegenwoordiging. Eén keer in de vier jaar kiezen de inwoners die mogen stemmen, rechtstreeks de leden van de gemeenteraad. De gemeenteraad bestaat uit 21 leden. Het college van burgemeester en wethouders vormen samen het dagelijks bestuur van de gemeente Wassenaar.

Organisatie

De gemeentelijke organisatie is ondergebracht in Werkorganisatie Duivenvoorde, samenwerkende ambtenaren voor Voorschoten en Wassenaar met 400 medewerkers.