Adviseur Crisisbeheersing

Wat houdt jouw functie van adviseur crisisbeheersing in?

Als adviseur crisisbeheersing adviseer ik het bestuur over diverse onderwerpen die te maken hebben met crises. Daarnaast zorg ik ervoor dat de crisisorganisatie van de gemeente Wassenaar goed opgeleid, getraind en geoefend heeft. Wat veel mensen niet weten, is dat een gemeente ook een rol heeft naast de politie, brandweer en de geneeskundige zorg. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor bevolkingszorg. Dit houdt onder andere in dat de gemeente zorgt voor tijdelijke opvang wanneer inwoners niet terug hun huis in kunnen door bijvoorbeeld een woningbrand.

Wat vind je het leukst om te doen in jouw functie?

Het leukste aan mijn functie vind ik dat ik met heel veel onderwerpen te maken krijg. Vorig jaar was dat de coronacrisis, waarbij de publieke gezondheid belangrijk was. En kort daarna kwam de oorlog in Oekraïne, waarbij wij als gemeente ineens Oekraïense ontheemden moesten opvangen. Door al die verschillende onderwerpen maakt het mijn functie niet saai.

Hoe ben je na je studie terecht gekomen bij gemeente Wassenaar?

Ik ben eigenlijk tijdens mijn studie begonnen bij de gemeente Wassenaar. Ik heb de duale variant van de opleiding integrale veiligheidskunde gevolgd. Hierbij heb ik twee jaar voltijds gestudeerd en twee jaar vier dagen gewerkt per week gewerkt en een dag naar school. Na mijn opleiding ben ik blijven hangen om mijzelf verder te ontwikkelen.

En waarom Wassenaar?

Wassenaar is een kleine gemeente, maar met onwijs veel inhoud. Wassenaar is uniek door de grote hoeveelheid natuurgebieden. 

Wat moet een adviseur crisisbeheersing voor eigenschappen meenemen?

Een adviseur crisisbeheersing moet rust uit kunnen stralen op chaotische momenten. Tijdens een crisis schieten mensen snel in de actie zonder goed na te denken. Als adviseur crisisbeheersing moet je juist rustig kunnen nadenken en overzicht krijgen van de crisis. Wanneer je overzicht hebt van de situatie, dan kan je betere adviezen geven en acties ondernemen.

Kun je iets meer vertellen over jouw team? 

Ik werk in de eenheid Vergunningen, Toezicht en Veiligheid. Deze eenheid is verdeeld in twee teams, waaronder het team Openbare Orde en Veiligheid. Ons team is een divers team met jonge en oudere collega’s. In een kleine gemeente werk je ook in een kleiner team samen. Hierdoor werk je op veel onderwerpen samen in plaats van dat je alleen maar focust op één onderwerp.