De toename van elektrische auto’s is een mooie stap naar een duurzaam Wassenaar.

Laadpalen

Als u in Wassenaar woont of werkt en in het bezit bent van een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig, maar niet de mogelijkheid heeft om het voertuig op eigen terrein op te laden, kunt u via www.laadpaalnodig.nl/wassenaar(externe link) een laadpaal aanvragen. Via deze site kunt u ook nagaan of er in de omgeving al een openbare paal staat.

Om aanspraak te kunnen maken op een laadpaal moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U woont of werkt in Wassenaar.
  • U heeft geen eigen parkeerterrein.
  • U kunt uw auto niet in een parkeergarage opladen.
  • Er is binnen 200 meter loopafstand geen laadpaal waar u nog gebruik van kunt maken.
  • U bezit (of heeft een aankoop/leasecontract) een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig (vierwielig).
  • U bent in bezit van een parkeervergunning, indien de locatie waarvoor u de aanvraag indient een betaald parkeren gebied is.
  • U rijdt minimaal 10.000 km per jaar elektrisch (dit is ongeveer 2000 kWh geladen stroom per jaar).

Heeft u een laadpaal aangevraagd? Bekijk de status van uw aanvraag(externe link) op de website van netwerkbeheerder Equans. 

Laadkabels over het trottoir

Het is in Wassenaar niet toegestaan om laadkabels over het trottoir te leggen. U kunt dus geen laadpaal in uw voortuin plaatsen en de kabel over de openbare weg naar uw auto laten lopen. Als u op eigen terrein kunt parkeren dan kunt u wel op eigen terrein een laadpunt plaatsen.

Samen slim rijden

Wilt u bijdragen aan een duurzaam dorp? Dat kan met Samen Slim Rijden Wassenaar, een groep enthousiaste Wassenaarders die samen elektrische auto’s delen. De deelauto’s staan bij de Warenar, de Donker Curtiusstraat in Wassenaar Noord, het parkeerterrein bij de apotheek in Kerkehout en op het Rozenplein. Kijk hoe het werkt, voor meer informatie en om u aan te melden op samenslimrijden-wassenaar.nl(externe link).

Nieuw laadtarief laadpalen 

Per 1 januari 2024 is het nieuwe laadtarief van laadpalen €0,58 per geladen kWh (inclusief BTW). Dit geldt voor alle laadpalen binnen het contract SGZH 2.0 dat de gemeente heeft met Equans. Dit laadtarief is opgebouwd uit verschillende kostencomponenten waarvan alleen de inkoopprijs van energie vanaf 1 januari 2023 jaarlijks geïndexeerd mag worden. Dit gebeurt, zoals contractueel afgesproken, op basis van de CBS Index Energie Huishoudens.

Laadpassen vergelijken

U kunt de verschillende opties en laadpassen vergelijken op de website laadpaswijzer.nl(externe link)

Heeft u vragen over elektrisch rijden?

Stuur dan een e-mail naar verkeer@wassenaar.nl.