De toename van elektrische auto’s is een mooie stap naar een duurzaam Wassenaar. 

Het is niet altijd mogelijk om een elektrische auto op te laden op eigen terrein. Daarom streeft de gemeente naar openbare oplaadpalen in de gemeente. 

Laadpalen

Als u in Wassenaar woont of werkt en in het bezit bent van een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig, maar niet de mogelijkheid heeft om het voertuig op eigen terrein op te laden, kunt u via www.laadpaalnodig.nl/wassenaar een laadpaal aanvragen. 

Op de website www.evmaps.nl kunt u zien waar een laadpaal bij u in de buurt is of dat er al een aanvraag is gedaan voor een laadpaal bij u in de buurt. 

Om aanspraak te kunnen maken op een laadpaal moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U woont of werkt in Wassenaar.
  • U heeft geen eigen parkeerterrein.
  • U kunt uw auto niet in een parkeergarage opladen.
  • Er is binnen 200 meter loopafstand geen laadpaal waar u nog gebruik van kunt maken.
  • U bezit (of heeft een aankoop/leasecontract) een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig (vierwielig).
  • U bent in bezit van een parkeervergunning, indien de locatie waarvoor u de aanvraag indient een betaald parkeren gebied is.
  • U rijdt minimaal 10.000 km per jaar elektrisch (dit is ongeveer 2000 kWh geladen stroom per jaar).

Heeft u een laadpaal aangevraagd? Bekijk de status van uw aanvraag op de website van netwerkbeheerder Equans. 

Storingen laadpaal

Bij storing belt u het telefoonnummer 088 - 369 29 14 met vermelding van het nummer van de laadpaal. De storingsdienst is 24/7 bereikbaar. In veel gevallen kan de storing direct, op afstand, verholpen worden. 

Laadkabels over het trottoir

Het is in Wassenaar niet toegestaan om laadkabels over het trottoir te leggen. U kunt dus geen laadpaal in uw voortuin plaatsen en de kabel over de openbare weg naar uw auto laten lopen. Als u op eigen terrein kunt parkeren dan kunt u wel op eigen terrein een laadpunt plaatsen.

Nieuw laadtarief laadpalen 

Per 1 januari 2024 is het nieuwe laadtarief van laadpalen €0,58 per geladen kWh (inclusief BTW). Dit geldt voor alle laadpalen binnen het contract SGZH 2.0 dat de gemeente heeft met Equans. Dit laadtarief is opgebouwd uit verschillende kostencomponenten waarvan alleen de inkoopprijs van energie vanaf 1 januari 2023 jaarlijks geïndexeerd mag worden. Dit gebeurt, zoals contractueel afgesproken, op basis van de CBS Index Energie Huishoudens.

Laadpassen vergelijken

U kunt de verschillende opties en laadpassen vergelijken op de website laadpaswijzer.nl

Samen slim rijden

Wilt u bijdragen aan een duurzaam dorp? Dat kan met Samen Slim Rijden Wassenaar, een groep enthousiaste Wassenaarders die samen elektrische auto’s delen. De deelauto’s staan bij de Warenar, de Donker Curtiusstraat in Wassenaar Noord, het parkeerterrein bij de apotheek in Kerkehout en op het Rozenplein. Kijk hoe het werkt, voor meer informatie en om u aan te melden op samenslimrijden-wassenaar.nl.

Heeft u vragen over elektrisch rijden?

Stuur dan een e-mail naar verkeer@wassenaar.nl.