Wat is het? 

Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers.

Bent u opkoper of handelaar in de gemeente Wassenaar?  En koopt u tweedehands goederen zakelijk op, ruilt u of neemt u goederen in? Zoals tweedehands auto’s of mobiele telefoons, laptops of sieraden? Dan moet u zich bij de gemeente aanmelden en een inkoopregister en verkoopregister bijhouden. Stopt u als opkoper? Of opent, sluit of verhuist u een vestiging? Ook dit moet u doorgeven.

Hoe werkt het DOR?

Stop Heling - Het Digitaal Opkopers Register | Video | Rijksoverheid.nl

Hoe werkt het? 

Aanmelden

Via de website www.ikbenhandelaar.nl kunt zich aanmelden en een account aanmaken. Dit doet u door uw gegevens in te vullen in het formulier. Na het verzenden van dit formulier bent u aangemeld bij de gemeente.

Digitaal Opkopers Register

Als opkoper of handelaar bent u verplicht uw tweedehands goederen op te nemen in een gewaarmerkt register. Met het Digitaal Opkopers Register (DOR) noteert u onder andere informatie over het product, de verkoper en de prijs. In het verkoopgedeelte noteert u informatie over welke producten aan wie zijn verkocht.

Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoekt en sorteert u in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.

U kunt voor uw eigen administratie een papieren versie bijhouden, alleen is deze niet geldig bij de gemeente Wassenaar.

Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?

Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de pakkans van criminelen. Via het DOR kunt u ook eenvoudig via de site www.stopheling.nl controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u dus beter tegen heling.

Handelaar in auto's en/of motoren?

Handelt u uitsluitend in auto’s en motoren met kenteken? En maakt u gebruik van het kentekenregister van de RDW? Dan hoeft u niet de voertuigen te registreren in het DOR. 

Handelt u in onderdelen van auto's en motoren dan dient u wel de onderdelen te registreren in het DOR.

Meer informatie

Bij vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via het contactformulier. 

Heeft deze informatie u geholpen?