Wassenaar kent vele mooie wandelroutes. Deze hebben we onderstaand voor u op een rijtje gezet. Wellicht zitten er nog onbekende plekken voor u bij, zoals het Panbos, Lentevreugd of het Valkenburgse meer. Geniet te voet van al het moois dat Wassenaar te bieden heeft.

Wassenaar ontleent haar bekendheid voor een groot deel aan haar gevarieerde landschap met de vele buitenplaatsen, villas en boerderijen. De bossen en weilanden, de nabijheid van het uitgestrekte duingebied en het strand maken Wassenaar tot een unieke wandelgemeente in de Randstad. Gemeente Wassenaar werkt met samen met vijf andere gemeenten, maatschappelijke organisaties en ondernemers in de Landschapstafel Duin Horst & Weide. De Landschapstafel heeft als ambitie om het buitengebied vitaal, authentiek en toegankelijk te maken. Ook werkt de gemeente samen met Nationaal Park Hollandse Duinen(externe link).

Bekijk hieronder de verschillende wandelroutes.

Wandelen door Wassenaar

Wassenaar ontleent haar bekendheid voor een groot deel aan haar gevarieerde landschap met de vele buitenplaatsen, villa’s en boerderijen. De bossen en weilanden, de nabijheid van het uitgestrekte duingebied en het strand maken Wassenaar tot een unieke wandelgemeente in de Randstad. Wassenaar maakt deel uit van Duin, Horst & Weide, het buitengebied van de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. De drie gemeenten werken samen in het Pact van Duivenvoorde en hebben de gezamenlijke ambitie om het buitengebied met zijn opeenvolging van landschappen vitaal, authentiek en toegankelijk te maken. Toegankelijk op die plaatsen waar dat kan en waar natuur-en agrarische belangen niet worden geschaad. Het volgende filmpje(externe link) brengt de landschappen van het Pact van Duivenvoorde goed in beeld.

U kunt te voet genieten van zowel de afwisselende natuurgebieden met hun rijke flora en fauna als de fraaie historische bebouwing. De wandelroute start bij Raadhuis de Paauw waar voldoende parkeergelegenheid aanwezig is.

Bekijk de route.

ANWB wandelroute door Wassenaar

Koninklijk Landgoed De Horsten geeft deze wandeling zijn voorname tintje. Gaat u in de tweede helft van mei, dan vlamt het paars van de beroemde Seringenberg er op tussen het groen. Hij bloeit een week of twee. Het deftige gehalte van de route zet zich voort als u de prachtige villa’s passeert. Daar wil iedereen wel wonen. Hollandse veenweiden zorgen voor het derde gezicht. Wat is het daar mooi als de zon oprijst boven een ochtendnevel.

Bekijk de route.(externe link)

Lange wandeling in en rond Wassenaar

In de Gouden Eeuw bloeide de Republiek der Verenigde Nederlanden uit tot een toonaangevend land. Regenten en rijke kooplieden lieten fraaie panden bouwen en de allerrijksten lieten buitenplaatsen bouwen. De dorpen langs de kust in Zuid-Holland bleken de perfecte locaties hiervoor. In een meerdaagse wandelroute (van 44 kilometer) ontdekt u deze landgoederen en buitenplaatsen in het zuidelijke deel van de Landgoederenzone Zuid-Holland. Start in Den Haag en komt langs buitenplaatsen in Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Een aantal buitenplaatsen zijn (soms tegen betaling) voor publiek geopend. De wandelroute kunt u ook inkorten tot 37 of 24 kilometer. 

Bekijk de route.(externe link)

Wandelen langs Wassenaarse monumenten

Een wandeling langs bekende Wassenaarse monumenten. Ons dorp kent namelijk een lange geschiedenis. Een wandeling voor de echte cultuurliefhebbers. Deze 1 uur durende wandeling stuur u in en rond de oude dorpskern van Wassenaar. Begin uw wandeling bij de Dorpskerk op het Plein. Kijk tijdens de wandeling af en toe ook eens in de brochure ‘Monumenten in Wassenaar’ (die ook staat op onze eigen website). U loopt langs wel 22 monumenten met ieder hun eigen verhaal. Daarnaast staat de route uitgestippeld in deze online brochure. En voor de liefhebbers is er zelfs een fietsroute die langs de wat meer uit elkaar gelegen monumentale panden en parken gaat.

Bekijk de route.

Landgoedwandelen door Wassenaar

De meeste buitenplaatsen en landgoederen liggen in Wassenaar aan weerszijden van de Rijksstraatweg. Ze zijn vanaf het einde van de 16de eeuw ontstaan langs een belangrijke doorgaande weg van Den Haag naar Haarlem op een hoger gelegen deel van de strandwal. 

Zowel vanuit Leiden als Den Haag was Wassenaar een geschikt gebied om zich op het platteland terug te trekken van de stank en de drukte van de stad. Welgestelde stedelingen verbouwden kastelen en boerderijen tot buitenverblijven met fraai aangelegde parken om in te verpozen.

Er ontstond een vrijwel aaneengesloten samenhangend gebied met parken die waren aangelegd naar de laatste mode. Uniek is dat in Wassenaar relatief veel 18de-eeuwse parken in vroege landschapsstijl herkenbaar bewaard zijn gebleven. Omvangrijk is ook het aantal 19de-eeuwse landschapsparken.
De wandelroute loopt langs een fraaie reeks buitenhuizen met parken zoals De Paauw en Backershagen, die in de 19de eeuw deel uitmaakten van het bijna 600 hectare grote grondgebied van prins Frederik der Nederlanden. Onderweg komt u ook andere buitenplaatsen tegen, waar in de parken soms nieuwe villa’s zijn gebouwd. De totale route is 12 km. U kunt er ook voor kiezen de route in te korten tot 7,5 km als u start bij De Paauw (nr. 2). Als u start bij het Koffiehuisje (nr. 13) kunt u de route inkorten tot 6,5 km. De verkorte route is zowel op de kaart (PDF) als in het veld aangegeven.

Het boekje heeft maar liefst 32 pagina’s. Het is hieronder gratis in te zien maar ook te koop voor € 2,50 bij de VVV Wassenaar en in de bibliotheek Wassenaar.

Bekijk de route.(externe link)

Wandelen in Lentevreugd

Lentevreugd is een voormalig stuk bollengrond uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het ligt in Wassenaar aan de westkant van provinciale weg N441, tussen de Pan van Persijn en Rijksdorp. Het terrein is in een periode van ca 10 jaar door aankoop van aanvankelijk 42 ha uitgebreid naar een kleine 100 ha en omgevormd tot kwelgrasland met sloten en poelen. Het pad door het terrein heet het Meta Jochemspad, naar één van de voormalige grondeigenaren. U kunt hier onder andere Schotse Hooglanders en 15 Konik paarden tegenkomen. Start uw wandelroute vanaf de Katwijkseweg in Wassenaar. 

Bekijk de route. (externe link)

Wandelroute Prins Frederik

Prins Frederik – de broer van koning Willem ll – is geen onbekende voor de Wassenaarders. Hij heeft een flinke stempel gedrukt op de aanblik van het dorp. En niet te vergeten: ons eigen Raadhuis – De Paauw – was zijn oude buitenverblijf waar hij in de zomer en herfst tijd doorbracht met zijn gezin. Zijn toenmalige werkkamer is nu de kamer van onze eigen burgemeester Leendert de Lange.

In de 19e eeuw ontstond een rondweg die de negen landgoederen van prins Frederik verbond. Via deze route waant u zich langs de mooie locaties en aantrekkelijke uitzichten over de landgoederen van de prins. De route loopt door Wassenaar én Voorschoten. Dus spring op de fiets of ga te voet langs deze unieke rondweg en vergeet niet de interactieve kaart erbij te houden. De Paauw en veel dienstwoningen zijn van buitenaf te bewonderen. 
Let wel op: volg alleen de rode lijn in de routekaart, dit is namelijk de route over openbaar en begaanbaar gebied.

Bekijk de route.(externe link)

Rondje Wassenaar Slag

Een afwisselende route door duinen en langs de zee vanaf de parkeerplaats aan de Wassenaarse Slag. U loopt langs stuivende duinen, door natte duinvalleien, dennenbos en langs vennetjes. Vanaf hoge duintoppen heeft u een prachtig uitzicht over het gebied. In de begrazingsgebieden loopt u de kans op een ontmoeting met Gallowayrunderen of Konikpaarden. Honden moeten hier daarom aangelijnd zijn. Bij wandelknooppunt 18 kunt u de route inkorten, maar dan mist u wel Boerderij Meyendel. Terug loopt u langs het strand. Bij harde wind uit het noorden kunt u er ook voor kiezen om de route in omgekeerde richting te lopen.

Bekijk de route(externe link).

Wandeling Panbos

Panbos is een wandel- en speelbos voor jong en oud. Het bos heeft eendenvijvers, speeltoestellen voor (kleine) kinderen, een hertenkamp en mooie grasvelden voor ontspanning.

Bekijk de route.(externe link)

Wandelen bij het Valkenburgse meer

Het Valkenburgse Meer is een grote waterplas, ontstaan door zandwinning, gelegen tussen Wassenaar, Valkenburg en Leiden. Het maakt onderdeel uit van het Hollandse Plassengebied. Het meer is geschikt voor kleine waterrecreatie, zoals zeilen, kanoën en surfen, en uiteraard om te zwemmen. Het Valkenburgse Meer is ook een uitstekende plek voor een lekkere wandeling, met of zonder hond. De honden mogen er namelijk los lopen -- iets wat op vele plaatsen niet meer mag. Tijdens zo’n wandeling is er met name in de winter veel te genieten. Het Valkenburgse Meer ligt aan de A44, afslag Leiden Zuid. Uit de richting Den Haag neemt u afslag 9, vanuit Amsterdam neemt u afslag 8. Daarna volgt u de borden Valkenburgse Meer. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Wandelen om Vlietland

Recreatiegebied Vlietland was vroeger een weiland waar koeien graasden. Maar vanaf 1989 ontstond het eerste meer. Nu heeft Vlietland meerdere meren en kan de geoefende wandelaar een rondtocht maken rond deze meren. Deze wandeling is zo’n 7 tot 8 kilometer lang. Start en eindig de wandelroute bij horecapaviljoen Waterfront bij de binnenhaven. Zo kunt u de lange wandeling afsluiten met een welverdiende warme kop chocolademelk in de winter, of een ijskoud drankje in de zomer (Let op! Dit kan door coronamaatregelen afwijken).

Bekijk de route(externe link).

Wandelen vanaf museum Voorlinden

Start uw wandeling over onverharde paden door het bos en de duinen bij Voorlinden, om uiteindelijk ook weer terug te komen bij het museum. u loopt ongeveer drie kwartier. Honden zijn welkom, maar moeten wel worden aangelijnd. 

Bekijk de route.(externe link)

Poëzieroute

Een route voor de poëzieliefhebbers. Wassenaar heeft namelijk een heuse poëzieroute. Tijdens deze route komt u gedichten tegen van dichters die banden hebben of hadden met Wassenaar. Het gaat om wel 21 gedichten die u terugziet aan gevels, in het straatwerk en in de openbare ruimte. Houd uw ogen dus goed open. Op de website van poëzieroute Wassenaar leest u meer over de gedichten en de dichters. Hier vindt u de route uitgestippeld op een plattegrond.

Bekijk de route. (externe link)

Wandelen door de 'open kust'

De Atlantikwall is de Duitse verdedigingslinie langs West-Europese kust. Hier en daar ziet u nog een bunker staan tussen gebouwen, in het bos of onder het zand. Wanneer u door het natuurgebied Hollandse Duin loopt, ziet u een tankmuur die als een slang door het landschap kronkelt. Deze wandeling is voor de echte fanatiekelingen weggelegd. Het is maar liefst 9 kilometer lang en loopt door mul zand met hier en daar een stijging. Een tip: neem een lunchpakket mee, want de enige horecagelegenheid die u onderweg tegenkomt heeft geen vaste openingstijden. 

Bekijk de route.(externe link)

Mindfulness wandeling in de duinen

Mindful wandelen is eigenlijk niets anders dan wandelen met aandacht. U kunt het overal doen, maar een mooie natuurlijke omgeving helpt, zoals dit duinlandschap bij Wassenaarseslag. Een gebied met twee gezichten: bos en duin. Niet nadenken over een route (dat hebben wij gedaan), de wind door uw haren, uw blik op oneindig, dat ontspant. Een paar eenvoudige mindfulness oefeningen maken het nog gemakkelijker om de drukte van alledag naast u neer te leggen. Adem in, adem uit: we gaan!

Bekijk de route(externe link).

De geheimen van de duinen

Een wandeling rond Meijendel van 10,5 km. Tijdens deze wandeling loopt u door de duinen tussen Den Haag en Wassenaar. U begint en eindigt de route bij de oudste watertoren van Nederland, de watertoren van Scheveningen. 

Kijk tijdens de wandeling goed om u heen, want er is genoeg te zien. Houd de brochure ‘Geheimen van de duinen’ (die ook staat op onze eigen website) tijdens de wandeling bij de hand. Hierin staat de route en staan allerlei wetenswaardigheden over de plekken waar u langsloopt. En heeft u onderweg behoefte aan een pauze, dan is dat geen probleem. Tijdens de wandeling kunt in de koude maanden opwarmen bij Pannenkoekenboerderij Meijendel of de wandeling afsluiten met een warme kop chocolade bij café-restaurant Onder de Watertoren. Houd natuurlijk wel rekening met de huidige coronamaatregelen.

Bekijk de route.

Wandelenroute Dunea

Een uitdagende route door het door Dunea beheerde duingebied. Dit is het stukje rust en ruimte in de Randstad. Trek uw wandelschoenen maar aan en begeef je over de onverharde paden. Start de wandeling bij het bezoekerscentrum van Dunea, De Tapuit. Deze 4,5 kilometer durende wandeling leidt door het vogelbos naar het strand en via een uitkijkpunt weer naar De Tapuit. Wees tijdens uw wandeling een beetje lief voor de natuur en blijf op de paden. Open uw ogen en zie bijzondere planten en dieren tijdens de route. In deze brochure staat de volledige route uitgestippeld. 

Bekijk de route.