Algemene informatie

Gefeliciteerd, u gaat trouwen of u gaat een geregistreerd partnerschap aan! Een leuke tijd met alle voorbereidingen. Maar ook moet u een aantal zaken met de gemeente regelen. Hier leest u meer informatie over deze voorbereidingen, over de trouwlocaties in Wassenaar en onze trouwambtenaren. De voorbereidingen voor geregistreerd partnerschap zijn hetzelfde als voor trouwen.

Aantal gasten in de trouwzaal

Bij huwelijken die op de gemeentelocatie voltrokken worden, geldt een maximum van 40 personen in de trouwzaal. Dit zijn de beschikbare zitplaatsen in de trouwzaal. Het maximum aantal personen is inclusief bruidspaar en getuigen. Voor de kosteloze huwelijken geldt nog steeds dat alleen het bruidspaar en maximaal twee getuigen aanwezig mogen zijn en vinden plaats in het bedrijfsrestaurant op het gemeente-kantoor aan de Johan de Wittstraat 45. In de Raadzaal vinden geen huwelijken meer plaats.

Melding voorgenomen huwelijk (ondertrouw)

Voordat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u een melding van uw voorgenomen huwelijk. Dit was vroeger de ondertrouw. Regel dit minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voordat u gaat trouwen. U geeft dan ook gelijk twee, drie of vier meerderjarige personen op als uw getuigen.

Een melding voorgenomen huwelijk regelt u bij de gemeente Wassenaar online

Hiervoor hebben u en uw partner DigiD nodig. U kiest uw datum, uw locatie en eventueel uw trouwambtenaar.  Deze keuzes zijn nog niet definitief. Na uw digitale aanvraag en betaling van de leges bekijkt de gemeente uw keuzes en neemt dan contact met u op.

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Hierbij kunt u zelf kiezen in welke vorm de omzetting plaatsvindt: via een eenvoudige of een uitgebreide huwelijksceremonie of puur als administratieve handeling. Kiest u voor een eenvoudige of uitgebreide ceremonie? Maak dan gebruik van de button hieronder. Hiervoor hebben u en uw partner DigiD nodig. 

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Wilt u alleen een administratieve omzetting aan de balie van het gemeentekantoor? Neem dan telefonisch contact op met de burgerlijke stand via 14070. Getuigen komen niet op de huwelijksakte te staan bij een omzetting omdat zij al eerder hebben getuigd bij uw partnerschapsregistratie.

De trouwambtenaar

Een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand trouwt u. Als u digitaal uw melding voorgenomen huwelijk doet, kunt u ook aangeven naar welke ambtenaar uw voorkeur uitgaat. Wij proberen rekening te houden met uw voorkeur in overleg met de trouwambtenaar. Indien u geen voorkeur uitspreekt wordt er een keus gemaakt door de ambtenaar Burgerlijke stand van de Gemeente Wassenaar.

Eenmalige trouwambtenaar

Deze trouwambtenaar kunt u kiezen wanneer u zelf iemand wilt aandragen als trouwambtenaar. Die persoon moet al in een andere gemeente aangewezen en beëdigd zijn als trouwambtenaar. Van deze trouwambtenaar zijn de volgende zaken nodig om de benoeming in orde te maken:

 • Verzoek tot aanwijzing; 
 • Kopie legitimatiebewijs;
 • Kopie aanwijzing gemeente;
 • Kopie beëdiging van de rechtbank.

Deze documenten kunt u mailen naar burgerlijkestand@wassenaar.nl. Aan het aanwijzen van uw eigen trouwambtenaar zijn kosten verbonden. Zie hiervoor het kopje 'kosten' onderaan de pagina. Neemt u gerust contact op met de burgerlijke stand voor meer informatie.

Trouwlocaties in Wassenaar

Wassenaar heeft verschillende mooie locaties waar u kunt trouwen. U kunt een overzicht van alle trouwlocaties in Wassenaar bekijken.

Let op! Trouwt u op een andere locatie dan Raadhuis De Paauw, dan moet u zelf deze locatie reserveren. Dit wordt niet door de gemeente geregeld. Neem hiervoor zelf contact op met de betreffende locatie. 

In de gemeente Wassenaar kunt u van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur trouwen.

Trouwen in Raadhuis De Paauw mogelijk tot 1 juni 2024

Raadhuis De Paauw is open voor huwelijken t/m 31 mei 2024. Na die tijd gaat Raadhuis De Paauw voor langere tijd dicht in verband met de renovatie van de binnenkant van het raadhuis.

Eenvoudige ceremonie

Op maandag tot en met donderdag om 10:00 uur, 10.30 uur en 11:00 uur is er de mogelijkheid om via een eenvoudige huwelijksceremonie te trouwen. U wordt in de trouwzaal getrouwd door een trouwambtenaar. De ceremonie duurt maximaal vijftien minuten waarbij er door de trouwambtenaar een algemene, korte speech wordt gehouden. U heeft geen voorbereidend gesprek met de trouwambtenaar. U of uw partner hoeft niet in Wassenaar te wonen om gebruik te kunnen maken van de eenvoudige huwelijksceremonie. Tijdens de eenvoudige ceremonie is het niet mogelijk om muziek te laten horen of een gastspreker uit te nodigen. Ook is er geen bode aanwezig en ligt de rode loper niet uitgerold.

Kosteloos trouwen

Woont u of uw partner in Wassenaar? Dan kunt u op maandagochtend om 9.00 uur of 9.30 uur kosteloos trouwen. De kosteloze huwelijksceremonie wordt voltrokken in het bedrijfsrestaurant van het gemeentekantoor en duurt niet langer dan tien minuten. Het is toegestaan slechts twee getuigen meenemen. Er is geen ruimte voor andere gasten.

Naamgebruik

Zodra u de melding voorgenomen huwelijk heeft gedaan kunt u een verklaring naamgebruik invullen. U kiest dan welke naam u na het huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt gebruiken. Het gaat alleen om de naam waarmee u aangeschreven wilt worden door officiële instanties.

U kunt beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Uw eigen naam
 • Naam van de partner
 • Naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
 • Eigen naam, gevolgd door de naam van de partner

Voorwaarden en toestemming

Om te kunnen trouwen is er een aantal voorwaarden:

 • U en uw partner zijn allebei 18 jaar of ouder;
 • U mag geen geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders of al getrouwd zijn;
 • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus;
 • U mag niet gedwongen worden om te trouwen;
 • Staat u onder financieel toezicht? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Overige voorwaarden

 • Het is niet toegestaan om in en rondom Raadhuis De Paauw te strooien met bijvoorbeeld confetti of rijst.
 • Het is alleen toegestaan om sportduiven op te laten die getraind zijn om terug te vliegen.
 • Dieren zijn niet toegestaan tijdens de ceremonie met uitzondering van hulpdieren.
 • In verband met het milieu raadt de gemeente het oplaten van ballonnen af.

Kosten

Leges voor het voltrekken van huwelijken en partnerschappen gemeente Wassenaar 2023

Bij gebruik van de trouwzaal (max. 40 personen) 
Maandag t/m donderdag€ 492,00
Vrijdag€ 654,00
Zaterdag€ 949,00
Zondag en gelijkgestelde feestdagen€ 1.420,00
Leges huwelijk/partnerschap op buitenlocatie zijn gelijk aan leges trouwzaal 
  
Trouwboekje bij kosteloos huwelijk of duplicaat€ 29,50
Gemeentegetuigen, per getuige€ 26,05
Eenmalige benoeming eigen trouwambtenaar€ 104,00
Eenvoudige ceremonie€ 302,00