Kinderopvangtoeslag en andere subsidies

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag vraagt u aan via de Belastingdienst

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen in deze situaties:

  • U en uw partner werken overdag.
  • U volgt een opleiding.
  • U krijgt een uitkering.
  • U volgt een traject naar werk.
  • U volgt een inburgeringscursus. 

Hoeveel toeslag u krijgt, hangt af van uw inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang.

Daarnaast voorziet de gemeente Wassenaar in twee subsidies waar u mogelijk voor in aanmerking komt: de subsidie peuteropvang en subsidie voorschoolse educatie.

Toeslagenaffaire

Op onze eigen website staat informatie over hulp voor ouders en kinderen van de Toeslagenaffaire

Subsidie voorschoolse educatie

Soms helpt het een kind van 2,5 tot 4 jaar om naar voorschoolse educatie te gaan. Dit is een speciaal leerzaam programma binnen de kinderopvang waarbij extra aandacht wordt gegeven aan de taal, sociale vaardigheden en bewegen. De voorschoolse educatie is speciaal voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld voor peuters met een taalachterstand. 

U krijgt een gesprek met Jeugdgezondheidszorg

Tijdens een gesprek met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) kijken zij of uw kind gebruik kan maken van de voorschoolse educatie. JGZ geeft hiervoor een indicatie af. 

Hoe wordt de voorschoolse educatie betaalt?

De voorschoolse educatie is 16 uur per week. De gemeente Wassenaar betaalt de eerste acht uur volledig. De tweede acht uur wordt vergoed op basis van inkomen. Dit is gelijk aan de hoogte van kinderopvangtoeslag. 

Als u een laag inkomen heeft, betaalt de gemeente Wassenaar een groot deel van de voorschoolse educatie. 

De subsidie wordt aangevraagd door en betaalt aan de kinderopvangorganisatie. U betaalt hierdoor minder opvangkosten aan de kinderopvang. 

Subsidie peuteropvang

Soms komt u niet in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Bijvoorbeeld omdat u of uw partner niet werkt. Als uw kind tussen de 2,5 en 4 jaar is, kunt u voor acht uur per week subsidie krijgen voor peuteropvang. De gemeente Wassenaar wil namelijk dat alle kinderen zo goed mogelijk ontwikkelen.

De subsidie is afhankelijk van uw inkomen en volgt de hoogte van kinderopvangtoeslag. U vraagt de subsidie aan via de opvang van uw kind. Zij verrekenen de subsidie met u zodat u minder betaalt. 

Let op: deze subsidie is bedoeld voor ouders die niet genoeg geld hebben om gebruik te maken van kinderopvang. Overweeg dus of u deze subsidie echt nodig heeft. 

Sociaal Medische Indicatie (SMI)

Soms kunt u even niet voor uw kind zorgen. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of omdat er iets anders aan de hand is. U kunt dan contact opnemen met het Sociaal Team.

Een medewerker van het Sociaal Team bespreekt met u of er een tijdelijke oplossing is om uw kind op te vangen. Bijvoorbeeld via uw netwerk of vanuit het Sociaal Team.

Als dit niet kan, kunt u soms gebruik maken van de Sociaal Medische Indicatie (SMI) voorziening van de gemeente. De gemeente betaalt dan tijdelijk de kosten voor kinderopvang. Het Sociaal Team kan u helpen om de aanvraag compleet te maken en de juiste stukken te verzamelen. De SMI specialist van de gemeente beoordeelt of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor de SMI-voorziening. 

In het geval van de SMI is vaak sprake een eigen bijdrage. Wanneer uw inkomen minder is dan de inkomensgrens van 130% van het Sociaal Minimum, hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. 

Heeft deze informatie u geholpen?