De VN streven naar de bescherming van alle vrouwen en meisjes tegen huiselijk geweld en kindhuwelijken. Daarnaast willen ze gelijke toegang creëren tot onderwijs, gezondheidszorg en werk. Ook willen ze vrouwen meer invloed geven op politieke en economische besluitvorming. Dit moet worden vastgelegd in wet- en regelgeving op nationale en internationale schaal. Uiteindelijk heeft dit voordelen voor de maatschappij in zijn geheel.

Wat doen wij?

In Wassenaar mag iedereen zijn wie die wil zijn. Iedereen mag zich thuis voelen en zich geaccepteerd en gewaardeerd weten. Op het werk of op school, bij je vereniging of in het uitgaansleven. In het programma Iedereen doet mee zorgen we ervoor dat iedereen in Wassenaar overal en zonder drempels aan mee kan doen. Ook zonder discriminatiedrempels.

Anti-discriminatievoorziening

De gemeente Wassenaar biedt inwoners toegang tot een anti-discriminatievoorziening, stichting iDb. Stichting iDb is de anti-discriminatievoorziening voor 26 gemeenten in de regio Haaglanden & Hollands Midden. Dit is een organisatie die klachten van inwoners registreert en onafhankelijke bijstand verleent aan deze inwoners in de afwikkeling van hun klachten.

Veilig Thuis is het centrale advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft of krijgt. Niet alleen voor slachtoffers en plegers, ook voor bezorgde omstanders en professionals. Veilig Thuis is er voor kinderen en volwassenen die hulp nodig hebben om weer in balans met elkaar te leven. Soms kom je er op eigen kracht niet uit.

Kijk voor meer informatie op www.veiligthuishaaglanden.nl(externe link) of bel 0800-2000. Je wordt dan automatisch doorgeschakeld naar je eigen regio. Veilig thuis is 24 uur per dag bereikbaar.

Hijsen van de regenboogvlag

Elk jaar vinden in Nederland de Coming Out evenementen plaats om de vrijheid jezelf te kunnen zijn te vieren. Om zichtbaarheid te geven aan Coming Out Day, op 11 oktober, hijst de gemeente Wassenaar elk jaar de regenboogvlag. Samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en andere gemeenten viert ze op deze manier de acceptatie van seksuele- en gender diversiteit.

De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. Met het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out dag geeft de gemeente een boodschap af aan inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om open te staan voor diversiteit.