Op deze pagina vindt u het geluidbeleid van de gemeente Wassenaar, informatie over hinder van wegverkeer, vliegverkeer en andere geluidsbronnen. Als u geluidsoverlast ervaart, kunt u op de pagina geluidoverlast lezen hoe u hier melding van kunt maken.

Geluid van wegverkeerslawaai

Gemeente Wassenaar heeft geluidbeleid ten aanzien van wegverkeer voor bestaande locaties en nieuwe locaties. 

Beleid voor nieuwe locaties 

Voor ruimtelijke projecten die nieuwe woningen (of andere gevoelige bestemmingen) wensen te realiseren in de nabijheid van wegen, of van nieuwe wegen in de nabijheid van gevoelige bestemmingen, heeft gemeente Wassenaar ontwerpbeleidsregels Hogere Waarden opgesteld. Deze worden naar verwachting in september 2024 vastgesteld. U vindt de ontwerpbeleidsregels onderaan deze pagina.

Voor bestaande locaties is de Europese richtlijn omgevingslawaai 2002/49/EG in 2004 in de Nederlandse wetgeving opgenomen. Het doel van deze richtlijn is bescherming van milieu en gezondheid, door:

  1. de blootstelling aan omgevingslawaai afkomstig van specifieke geluidsbronnen in beeld te brengen;
  2. via een actieplan maatregelen te overwegen voor het beheersen en verminderen van overmatige geluidsbelasting.

Dit gebeurt elke vijf jaar met het opstellen van de volgende documenten:

  • Geluidsbelastingkaart
  • Actieplan Geluid
  • Basis Geluidsemissiekaart

Het betreft hier gemeentelijke wegen. Het Rijk is verantwoordelijk voor geluid van de A44 en provincie Zuid-Holland voor de N441 en N440. Zij maken elk hun eigen actieplan geluid en zogeheten saneringsplannen.

Geluidsbelastingkaart 

De meest recente kaart dateert uit 2021 en kunt u onderaan de pagina downloaden. Op de geluidsbelastingkaart is te zien bij welke woningen en gebouwen in de gemeente sprake is van geluidhinder door wegverkeer. De kaart geeft informatie over de geluidsgevoelige objecten (zoals woningen en scholen), de stiltegebieden, het aantal bewoners dat blootgesteld wordt aan een bepaalde geluidsbelasting en tot hoe ver het geluid reikt (zonder bescherming zoals isolatie of tussenliggende bebouwing).

Actieplan Geluid

Het Actieplan 2019 - 2023 kunt u onderaan de pagina downloaden. In het plan staan de maatregelen die de gemeente neemt om de geluidsbelasting te beheersen of te verminderen. 

In 2024 wordt gewerkt aan een nieuw actieplan. Via een enquête en informatie- en participatiebijeenkomst konden inwoners hun mening geven over geluid in Wassenaar. De meningen zijn verzameld in het document hieronder. In de tweede helft van 2024 wordt aan het college voorgesteld het ontwerpplan ter inzage te leggen. Eenieder kan dan een zienswijze indienen. Deze termijn is nu voorzien voor de periode 6 september tot en met 18 oktober. Daarna zal het college voorgesteld worden het definitieve actieplan vast te stellen.

Basis Geluidsemissiekaart

BGE is een nieuw concept dat uiterlijk in 2026 moet worden vastgelegd. Deze BGE vormt in de toekomst de basis voor het toetsen van geluidssituaties langs gemeentelijke wegen. Daarnaast dient het als methode om de eventuele groei van verkeer en daarmee ook de geluidsbelasting te monitoren. Eens in de vijf jaar dient deze basisgeluidsemissie te worden gemonitord, in lijn met de cyclus voor het opstellen van de EU-geluidsbelastingskaarten en de Actieplannen Geluid. De EU-geluidsbelastingskaarten geven een overzicht van de geluidsniveaus in een bepaald gebied, terwijl de BGE specifiek betrekking heeft op gemeentelijke wegen en als referentiepunt dient voor toekomstige beoordelingen. Het Actieplan Geluid gebruikt deze informatie vervolgens om maatregelen te formuleren en te evalueren ter vermindering van geluidshinder.

Geluid van vliegverkeer

Klachten over vliegverkeer kunt u op twee plekken kwijt, afhankelijk van het soort vliegverkeer:

  • overlast van vliegtuigen die in of bij Wassenaar opstijgen en landen kunt u melden via het volgende telefoonnummer van DCMR, de dienst die hiervoor ontheffingen verleent: 0888 – 33 35 55 (7 dagen per week, 24 uur per dag). 
  • overlast van het vliegverkeer van en naar Schiphol kunt u melden bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol: 020 - 60 15 555 (7 dagen per week, tussen 09:00 en 17:00 uur). Of via www.bezoekbas.nl voor het indienen van een melding of klacht.  

Meer informatie over hinder van vliegtuigen leest u op de website van de Omgevingsdienst West-Holland

Geluid van vliegtuigen wordt via berekeningen in kaart gebracht. Volgens de berekeningen valt Wassenaar niet binnen de contour van ernstige geluidhinder van geluid van Schiphol (de zogenoemde 48Lden contour). Om deze reden kan Wassenaar niet aansluiten bij het Bestuurlijke Regie Schiphol. Op verzoek van gemeente Wassenaar mag de gemeente wel aansluiten bij het bestuurlijke vooroverleg van onze regio (cluster Zuid-West) om zo onze belangen te vertegenwoordigen.

Naast berekeningen van geluid, wordt er ook gemeten. Schiphol meet het geluid via NOMOS. Aanvullend doet gemeente Wassenaar sinds 2023 metingen met behulp van Sensornet. De meetgegevens zijn real time te bekijken op de website van Sensornet.

Andere vormen van geluidsoverlast

Voor informatie over andere vormen van geluidsoverlast kunt u terecht op onze webpagina over Milieu – handhaving en vergunningverlening