Het Duurzame Initiatief van Niki en Tom

Om CO2-neutraal te worden werken we vanuit de Klimaattafel samen aan duurzame initiatieven. Maak kennis met Wassenaarders die zich hiervoor inzetten. Zoals Niki (32) en Tom (30) van Driel die blij zijn met het gemak dat de elektrische deelauto van Samen Slim Rijden hen biedt.

Wat betekent dit initiatief voor jullie?

Het maakt het voor ons financieel mogelijk om een elektrische auto te rijden. Met de deelauto rijden we naar familie, vrienden en sportwedstrijden. Nu ongeveer eens in de twee weken, normaal gesproken vaker. Een van de voordelen van het niet bezitten van de auto is dat deze niet onnodig voor de deur staat. We betalen naar gebruik; dit bespaart kosten en is beter voor het milieu.

Waarom vinden jullie dit NU belangrijk?

We hebben specifiek gekozen voor een elektrische deelauto vanwege de lage milieubelasting. Alternatieve deelauto’s zijn ook beschikbaar maar die rijden op benzine in plaats van elektriciteit. We zijn aardig actief op het gebied van duurzaamheid en willen graag laten zien dat het anders kan.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met dit initiatief?

Omdat Wassenaar geen treinverbinding heeft, hebben we ons verdiept in het kopen van een auto. Via De Wassenaarse krant kwamen we dit op het spoor en hebben toen een proefrit gepland. Het gebruiksgemak en de aansluiting bij onze ideeën over duurzaamheid hebben ons doen besluiten om geen auto te kopen, maar te delen. Put your money where your mouth is.

Wat doet de gemeente?

Er zijn twee laadparkeerplekken gekomen in de buurt van het centrum en Samen Slim Rijden staat op de website. Desondanks is er ons inziens meer mogelijk om dit soort duurzame initiatieven te ondersteunen. Bijvoorbeeld door ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten ertoe te bewegen of verplichten om een deelauto beschikbaar te stellen aan de bewoners. Om kostendekkend te zijn, zijn vaak meerdere deelnemers nodig en dit is in de opstartfase lastig te realiseren. Het verstrekken van subsidie of bijdragen aan promotie kan enorm helpen.

Wat zou je Wassenaarders willen meegeven?

De deelauto is onze enige auto, die we alleen gebruiken als het openbaar vervoer geen optie is. Aan het aantal auto’s in Wassenaar te zien, hebben huishoudens vaak meer dan één auto tot hun beschikking. De deelauto is een perfecte vervanging voor een tweede auto, die waarschijnlijk vaak voor de deur staat en daardoor openbare ruimte inneemt die anders bestemd kan worden. Geïnspireerd? Kijk op https://samenslimrijden-wassenaar.nl/(externe link)
 

Het duurzame initiatief: de Klimaattafel

Vanuit de Klimaattafel zetten inwoners en gemeente acties op om de uitstoot van CO2 te verminderen en het klimaat te beschermen. In deze rubriek vertellen de initiatiefnemers over hun duurzame acties aan de hand van 5 vragen. Deze keer in de spotlights de Klimaattafel en leden zelf.

Wat is de Klimaattafel?

Een Wassenaars initiatief waarin inwoners, ondernemers, organisaties en gemeente elkaar vinden in acties om de CO2-uitstoot te verminderen. Het is een platform om kennis te maken met iedereen die niet alleen wil verduurzamen, maar ook een idee heeft hoe we dat samen kunnen realiseren. Dus praten én doen. Voorbeelden zijn de Wassenaarse Energie Coöperatie, de elektrische deelauto van Samen Slim Rijden en de acties van de Buurtteams. De gemeente is partner van de Klimaattafel en faciliteert het netwerk en de bijeenkomsten.

Waarom is dit nu belangrijk?

We staan aan het begin van de energietransitie. De komende decennia gaan we stap voor stap over op schone energie en aardgasvrij verwarmen. Dit gebeurt op internationaal, landelijk, regionaal én lokaal niveau. De weg naar CO2-neutraal is lang en iedereen krijgt er, vroeg of laat, mee te maken. De Klimaattafel laat zien welke stappen je vandaag kunt zetten naar een duurzame toekomst.

Hoe is dit initiatief ontstaan?

Bij aanvang in 2018 meldden enthousiaste inwoners zich met duurzame plannen bij de gemeente. Er was behoefte aan een gezamenlijk netwerk om elkaar te informeren, te sparren en te inspireren om concreet iets te doen aan de CO2-uitstoot. En het werkt: we helpen elkaar plannen aan te scherpen en resultaten te bereiken. We hebben veel kennis en expertise in huis en leren van elkaar. Tijdens de bijeenkomsten en ook daarbuiten weet men elkaar te vinden. Die netwerkfunctie is heel waardevol.

Wat doet de gemeente?

Met het doel de CO2-uitstoot in onze gemeente te verlagen, faciliteert de gemeente inwonerinitiatieven door mensen met elkaar samen te brengen zodat zij hun ideeën kunnen delen en waar mogelijk met expertise te ondersteunen. Bijvoorbeeld door een externe partij in te schakelen. Zoals Buurkracht dat buurtteams helpt bij het realiseren van een zonnepanelenproject en warmtescans. Deze succesvolle samenwerking werkt aanstekelijk: mogelijk komt er een buurtteam bij. Periodiek verschijnt de Nieuwsbrief Klimaattafel. 

Wat wil de Klimaattafel aan Wassenaarders meegeven?

Sluit u aan! Niet iedereen hoeft zelf een duurzaam initiatief te beginnen om bij te dragen aan de vermindering van CO2 uitstoot. U kunt ook meedoen met bestaande initiatieven. Kijk op de website welke dat zijn. Ook kunt u gebruikmaken van de gemeentelijke regelingen om energie te besparen. Of bezoek de klimaat tafel bijeenkomst op woensdag 17 februari. We verwelkomen u graag! Aanmelden via klimaattafel@wassenaar.nl. Voor het programma en alle informatie over de energietransitie en de Klimaattafel kijk op www.wassenaar.nl/les.

Het duurzame initiatief - De Wassenaarse Energie Coöperatie (WEC) 

Om CO2 neutraal te worden werken we vanuit de Klimaattafel samen aan duurzame initiatieven. Maak kennis met Wassenaarders die zich hiervoor inzetten. Zoals Edward Verschoor, Daniel van Dongen en Gerke Henkes. Vijf vragen aan de kersverse bestuursleden van de WEC. 

Wat houdt dit duurzame initiatief in?

Edward: ‘De WEC gaat lokaal energie opwekken. We starten met zonnepanelen op een dak van de gemeente, een bedrijf of instelling.  Zo kunnen alle inwoners van Wassenaar lokale groene energie kopen, ook als het niet mogelijk is om zelf zonnepanelen te plaatsen. In 2021 willen we tenminste 135.000 KiloWattuur opwekken, goed voor 40 gemiddelde huishoudens. In de komende 5 jaar willen we graag meer dan 260 huishoudens van groene stroom voorzien - 1 MegaWattpiek."

Waarom vinden jullie dit NU belangrijk? 

Daniel: "Wij zijn ervan overtuigd dat het huidige gebruik van grondstoffen voor het opwekken van energie niet toekomstbestendig is. De technieken om hier verandering in te brengen zijn nu breed beschikbaar. Waarom zouden we fossiele energie van ver halen terwijl we lokaal schone energie kunnen opwekken? In veel gemeenten gebeurt dit al, dus de WEC kan gebruik maken van een hoop aanwezige kennis. De nieuwe PostCodeRoosRegeling van volgend jaar, maakt gezamenlijk investeren in zonne-energie voor iedereen interessant."

Hoe is het initiatief ontstaan?

Gerke: "De WEC is ontstaan vanuit het netwerk dat bijeen komt op de Klimaattafel van de Gemeente. Met de buurtteams en Buurkracht hebben we eerst gewerkt aan de collectieve inkoop van zonnepanelen voor particuliere daken. Nu werken we met een team van 10 Wassenaarders door aan de grotere dakoppervlakken. Samen lokaal verduurzamen staat voorop."

Wat doet de gemeente?  

Daniel: "WEC en de gemeente stellen samen een intentieverklaring op. Bij deze wederzijdse afspraken staan de versnelde uitrol van duurzame energie middels burgerparticipatie centraal. Ook helpt de gemeente ons bij de zoektocht naar grote daken: zo kunnen we zowel voor de eigenaren van het dak als de inwoners van Wassenaar Energie gaan opwekken."

Wat wil je Wassenaarders meegeven? 

Edward: De WEC is opgericht voor Wassenaarders en door Wassenaarders. Zo werken we als internationaal dorp ook lokaal aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarom roepen we mensen op om lid te worden van onze coöperatie. Met een eerste groep leden willen we zo snel mogelijk het eerste dak in gebruik nemen. Hoe dat werkt? We leggen het uit op de website: www.WEC-duurzaam.nl. 

Het duurzame initiatief van Stefan Bruinings

Om CO2 neutraal te worden werken we in de Klimaattafel samen aan duurzame initiatieven. Maak kennis met de Wassenaarders die zich hiervoor inzetten. Zoals Stefan Bruinings, beheerder van het Sterrenbad. Vijf vragen aan deze initiatiefnemer.

Wat doe je aan verduurzaming?

Beide daken zijn nu duurzaam, het ene is al 11 jaar een sedumdak, het andere gaat zonne-energie leveren. Ook hebben we bijna overal ledverlichting en straks energiezuinige pompen. Daarnaast weren we wegwerpplastic: plastic rietjes, petflesjes, alles vervangen we door bio afbreekbaar en dus recyclebaar materiaal.

Hoe is het idee ontstaan?

Een zwembad is een bijzonder gebouw met hoge kosten voor water, brandstof (gas) en elektra. Duurzaamheid is steeds meer op de voorgrond geraakt tijdens jarenlange plezierige wederzijdse contacten tussen eigenaar, gemeente, exploitant en Sportfondsen.

Waarom vind je dit NU belangrijk?

De echte oorsprong ligt bij mijn kinderen van 26 en 28. Zij laten mij meer en meer zien hoe belangrijk het voor hen is dat we nu stappen maken in thema’s natuur, verduurzaming, verbetering en of aanboren van andere nieuwe energiebronnen.

Wat doet de gemeente?

Als gesprekspartner steekt de gemeente hier tijd, energie en kennis in. De financiering voor de zonnepanelen is beschikbaar gesteld/overgedragen aan Sportfondsen Wassenaar BV. Er is bereidheid om de samenwerking te verlengen, de verdienste van beide organisaties waar we trots op zijn.

Wat wil je Wassenaarders meegeven?

Als gastheer van de Klimaattafel heb ik gezien hoe aan initiatiefnemers ondersteuning wordt gegeven. Ik hoef deze Wassenaarders niets mee te geven dan slechts een aanmoediging: Ga zo door! En voel u welkom in uw prachtige zwembad en werk ook aan uw eigen duurzaamheid en vitaliteit!

Het duurzame initiatief van Buurtteam Zuid

Om CO2-neutraal te worden werken we vanuit de Klimaattafel samen aan duurzame initiatieven. Maak kennis met Wassenaarders die zich hiervoor inzetten. Zoals Geert Ensing, Madelon Moorlag, Sven Kramer, Susanne van Eps en Mireille Soeters van het buurkrachtteam Wassenaar-Zuid.

Wat houdt dit duurzame initiatief in?

Mireille: Onze eerste grote actie is het promoten van zonnepanelen met de buurtteams Groot Deijleroord, Centrum en De Kieviet. Door distributie van folders, meldingen in de buurtapps en een online presentatie kregen we buren mee. Tegelijkertijd benaderden we de markt. Op basis van kwaliteit, garantie, veilig werken en prijs hebben we de Firma Freek van Os als installateur gekozen en met hem een offertetraject ontwikkeld. Er zijn al 200 offertes aangevraagd, 58 uitgevoerd, meer dan 300 zonnepanelen geïnstalleerd, bij elkaar goed voor meer dan 110.000 Wattpiek!

Waarom vinden jullie dit NU belangrijk?

Geert: Energietransitie krijgt nu vaart omdat er concrete stappen mogelijk zijn. Ik dacht al een tijdje aan zonnepanelen, het buurtinitiatief was precies het zetje wat ik nodig had. Inspirerend om met een team hiermee aan de slag te gaan, wat nog eens werd versterkt toen we samen gingen werken met andere buurtteams. Als je acties gezamenlijk oppakt is de impact veel groter dan individueel. 

Hoe is het initiatief ontstaan?

Mireille: Tijdens een nieuwjaarsborrel raakte ik met Sven in gesprek over de noodzaak om te verduurzamen en daarin zelf het voortouw te nemen. Hij en Susanne hadden al zonnepanelen maar wilden meer bewoners enthousiasmeren om zelf elektriciteit op te wekken. Voor ik het wist, zat ik in het team. We hebben een buurtenquête uitgestuurd. Hieruit bleek dat de meeste belangstelling uitging naar zonnepanelen.

Wat doet de gemeente?

Madelon: De gemeente heeft Buurkracht ingehuurd, zo kreeg ons duurzaamheidsproject een vliegende start. Bij twijfel of onduidelijkheden werden we meteen weer gemotiveerd en op weg geholpen. De ondersteuning met behulp van de buurkracht-app en andere communicatiemiddelen is superefficiënt. Doordat je goed wordt begeleid, elkaar weet te vinden en een eerste project afrondt, groeit de overtuiging dat je duurzame initiatieven heel goed met de
buurt kan oppakken. En dat doen we! 

Wat wil je Wassenaarders meegeven?

Susanne: Begin gewoon. Met de panelen hebben we thuis zoveel geld bespaard dat we voor een tweede ronde gaan en meedoen met deze zonnepanelenactie. Een van de beste investeringen met een hoog gegarandeerd rendement blijft toch je dak helemaal volgooien met zonnepanelen. En tip voor de feestdagen: bekijk de documentaires Before the Flood, Cowspiracy of Normal Is Over 1.1. en laat je inspireren!