In Wassenaar zijn vijf nieuwe intelligente verkeerslichten (iVRI) geplaatst. Wanneer u een navigatiesysteem of verkeersapp zoals Flitsmeister gebruikt voor navigatie of verkeersinformatie onderweg, kunt u zien hoe lang verkeerslichten nog op rood of groen staan. De intelligente verkeerslichten staan op de Van Zuylen van Nijeveltstraat, de Backershagenlaan en de Stoeplaan.

Inspelen op verkeerssituaties

Het verkeer wordt gedetecteerd met detectielussen in het asfalt. Door uw navigatiesysteem of een verkeersapp aan te zetten voordat u gaat rijden, detecteert het verkeerslicht ook aankomend verkeer. Met deze extra informatie kunnen de verkeerslichten beter inspelen op de actuele verkeerssituatie, zoals op drukke stranddagen. Bijvoorbeeld door langer op groen te blijven staan. 
Gebruiken meerdere automobilisten een navigatiesysteem of een verkeersapp, dan kan het verkeerslicht op een grotere afstand zien of er een groep auto’s aankomt. Hierdoor kan het slimme verkeerslicht net iets eerder of langer groen geven. 

Voetgangers en fietsers hebben prioriteit

Met de nieuwe verkeerslichten willen we meer prioriteit geven aan de voetgangers en de fietsers. Voetgangers en fietsers krijgen daarom voortaan eerder groen licht. Voor de fietsers wordt in regioverband nog een app ontwikkeld zodat zij ook in het verkeer gedetecteerd worden door de verkeerslichten. 

De komende weken regelen we de verkeerslichten verder in. Binnenkort zullen ook de vier verkeerslichten op de N44 als intelligent verkeerslicht werken.