Een gedumpte kip langs de weg, een zwaan die door een verwonding aan zijn vleugel niet meer kan wegvliegen, een hond of kat die de weg naar huis niet meer vindt, een emoe die is ontsnapt, een reetje dat is aangereden door een auto. Het zijn maar een paar van de vele meldingen die de dierenambulance dagelijks krijgt. Vorig jaar rukte de ambulance alleen in Leidschendam-Voorburg al 2.000 keer uit voor dieren in nood. Om al die dieren op te vangen, zijn vrijwilligers onmisbaar.

Gemeenten hebben volgens de wet de taak om dieren in nood te helpen en om zwervende (huis) dieren tijdelijk op te vangen. Dierenambulance Wassenaar, Leidschendam-Voorburg voert deze taak voor beide gemeenten (Wassenaar en Leidschendam-Voorburg) uit. “Een enorm afwisselende baan”, vertelt Harold, die sinds ruim 2 jaar als vrijwillig chauffeur op de dierenambulance rijdt.

Als je Harold vraagt naar wat hij zoals meemaakt op de dierenambulance, volgen de verhalen elkaar 
op. Vorige week rukte hij uit voor een snip die tegen een raam was gevlogen en daarna was aangevallen door een kat. Samen met een collega heeft hij deze vogel naar vogelopvang De Wulp gebracht, waar 
het dier herstelt van zijn verwondingen. De laatste tijd komen er ook veel meldingen over vleermuizen. 
Of slangen die in de duinen worden gevonden. En hij haalt ook wel eens zeekoeten op; zwart-witte vogels die qua uiterlijk nog het meest op een pinguïn lijken. “Het zijn echte zeedieren. Als die aan wal komen, is er eigenlijk altijd iets mis. Daarom halen we ze op en brengen we ze naar de vogelopvang, waar ze verder worden onderzocht.” 

Maar het meest memorabel is de redding van een havik, een tijd geleden. “Deze havik was in een 
kippenhok terechtgekomen. Om de kippen te redden, was de eigenaar van de kippen de havik te lijf gegaan. Tegen de tijd dat we aankwamen, was er weinig meer van hem over. Maar ik zag nog wat beweging in zijn ogen, en we besloten er toch voor te gaan. We brachten hem zo snel mogelijk naar de vogelopvang. Daar werd zijn gebroken vleugel verbonden en hij kreeg medicijnen. Na een tijdje is hij naar 
een grotere opvang gebracht, waar hij opnieuw kon leren vliegen. Inmiddels is hij weer losgelaten in de vrije natuur. Supermooi natuurlijk, want daar doen we het voor.”

Meteen aan de slag

Nieuwe vrijwilligers kunnen bij de dierenambulance meteen aan de slag. Ze rijden mee met een ervaren chauffeur, die hen alle kneepjes van het vak leert. “In de praktijk leer je toch het meest. Ik zag bijvoorbeeld een keer een jonge meeuw op de weg lopen. Ik ging de weg op om hem aan de kant te jagen, maar voor ik het wist had ik zijn ouders achter mij aan. Zij hebben mij flink op mijn hoofd gepikt met hun snavel. Dat pak ik een volgende keer dus anders aan”, vertelt Harold lachend. 

Hij heeft ook veel geleerd over alle organisaties waar de dierenambulance mee samenwerkt. Boswachters, die een gewonde ree kunnen afschieten. Waterbedrijf Dunea, als beheerder van de duinen. Rijkswaterstaat, voor als er op rijkswegen dieren gered moeten worden. En vogelopvang De Wulp in Den Haag en de wildopvang in Delft. Maar bovenal vindt Harold zijn vrijwilligerswerk vooral heel leuk om te doen. “Ik ben gek op dieren en hou van autorijden, dus 1 en 1 is 2. Daarnaast vind ik de reacties die we iedere keer krijgen erg mooi. We nemen vanuit de auto zelf meldingen aan en hebben dus direct contact met mensen die dieren vinden. Ze waarderen het altijd enorm als we komen. Laatst was er bijvoorbeeld een meisje dat ons belde omdat ze op weg naar hockey een mol langs het fietspad zag liggen. Kinderen vinden het heel stoer als dankzij hun telefoontje een echte dierenambulance aan komt rijden. Daar haal ik zoveel voldoening uit.”

Vrijwilligers gezocht!

Dierenambulance Wassenaar, Leidschendam-Voorburg staat 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar om zieke, gewonde en zwervende (huis)dieren in Leidschendam-Voorburg en Wassenaar te helpen. De vrijwillige dierenambulancemedewerkers verlenen eerste hulp en vervoeren de dieren daarna naar een dierenarts of een opvanglocatie. Ook nemen ze telefonische meldingen aan en verzorgen dieren die tijdelijk worden opgevangen. Dat kan alleen als er voldoende vrijwilligers zijn. Extra handjes zijn hard nodig! Draagt u dieren een warm hart toe en wilt u zich als vrijwilliger inzetten? Kijk voor meer 
informatie op www.dierenambulancewassenaar.nl(externe link) of neem contact op via info@ndz.nl.