Partners Nationaal Park Hollandse Duinen vragen bezoekers om dieren te beschermen

Hoor de vogels in de vroege ochtend zingen en de spechten roffelen. De lente is in aantocht. Bomen en struiken krijgen weer blaadjes, de eerste bloemen bloeien en de dieren zijn weer volop aan het paren. Tijdens het broedseizoen, dat 15 maart weer van start is gegaan, zijn vogels en zoogdieren zoals egels, eekhoorns, vossen, konijnen en reeën in hun leefgebieden extra kwetsbaar omdat ze kleintjes krijgen. Partners van Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) zijn gestart met een publiekscampagne om de bezoekers van de duinen, parken, bossen en landgoederen bewust te maken dat ze een natuurgebied betreden waar dieren nu op hun kwetsbaarst zijn. Door de hond aangelijnd te houden en op de paden te blijven worden de dieren en ook de natuur eromheen niet verstoord.

Dunea, Staatsbosbeheer, de gemeente Den Haag en de gemeente Wassenaar roepen bezoekers in hun groengebieden via een campagne op om de dieren tijdens het broedseizoen extra te beschermen. Met spandoeken, borden, green graffiti en via social media worden bezoekers gevraagd om op het pad te blijven en de hond aan te lijnen, ook in gebieden waar de hond normaal gesproken los mag lopen.

Wethouder Wim Koetsier (portefeuillehouder Ruimte, Duurzaamheid en Mobiliteit): ‘Het Nationaal Park Hollandse Duinen is een bijzonder wandelgebied waar je kunt genieten van de veelzijdigheid van het Hollandse landschap. Duinen, parken en landgoederen; daar moeten we zuinig op zijn. Met deze campagne vragen we aandacht van wandelaars voor het broedseizoen, zodat de dieren en vogels in rust zorg kunnen dragen voor hun jongen. Zo houden we met elkaar de natuur in stand.’

Wethouder Koetsier, beheerders Mathijs van der Kooij en Wesley van den Dop bij een van de borden die in de natuurgebieden geplaatst zijn.

‘We zijn ontzettend trots dat deze partners zich hebben verenigd in hun uitdagingen en elkaar onder de paraplu van Nationaal Park Hollandse Duinen hebben weten te vinden en dat steeds meer partners zich bij dit initiatief aansluiten!’, aldus Georgette Leltz, directeur Nationaal Park Hollandse Duinen.