Bewegen en spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Zo ontdekken zij de wereld en dit stimuleert hun hersenontwikkeling. De hersenen ontwikkelen zich namelijk niet vanzelf. Ze hebben de
prikkels nodig die binnenkomen via de zintuigen tijdens het bewegen en spelen. In de eerste 4 jaar van een mensenleven groeien de hersenen het hardst. Veel leerprocessen op school zijn verbonden met bewegen. Actieve kinderen kunnen zo'n 20% meer hersencapaciteit hebben dan hun minder actieve leeftijdgenoten.

Kom samen in beweging!

Geef als ouder het goede voorbeeld, een kind doet wat jij doet. Speel binnen met een ballon, samen stoeien op het kleed of maak een beweegparcours met kussens, stoelen en de bank. Ga samen naar buiten naar de speeltuin of een balletje overtrappen.

Zet in op actief transport. Niet met de auto, maar lopen of fietsen. Ook naar school! Word lid bij een van de vele sportclubs in Wassenaar. Ook voor het jonge kind is er een veelzijdig aanbod. Een overzicht van het sportaanbod per leeftijd is te vinden op www.fitinwassenaar.nl.

Beweegadvies kinderen 0-4 jaar

  • Kinderen onder 1 jaar veel op een kleed op de grond laten spelen, ook op de buik. 
  • Kinderen tussen 1 en 4 jaar per dag 180 minuten laten bewegen. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij zo'n 60 minuten de hartslag flink omhoog mag. 
  • Niet langer dan 60 minuten “vastzetten” in bijvoorbeeld een stoeltje.
  • Voor kinderen van 0 en 1 jaar wordt beeldschermtijd afgeraden.
  • Voor kinderen van 2 jaar en ouder is het advies om beeldschermtijd te beperken tot één uur per dag, minder is beter.

Beweegrichtlijn kinderen 4 jaar en ouder

  •  60 minuten per dag matig intensief bewegen, liefst buiten.
  • 3x per week spier en botversterkende activiteiten, zoals fietsen, skateboarden, trampolinespringen.
  • Geen lange periodes stil laten zitten.

Leefstijlregel 20:20:2, Doe mee!

Volg deze regel om oogproblemen te voorkomen: 20 minuten scherm, 20 seconden rust en in de verte kijken en minstens 2 uur per dag naar buiten. Houd zo de balans in het oog tussen gezond schermgebruik en andere activiteiten. Ook voor volwassenen belangrijk!