Gemeente Wassenaar - Programma Open Monumentendag Wassenaar

Programma Open Monumentendag Wassenaar

Landhuis Maarheeze, Rijksstraatweg 675 (van 10.00 uur tot 16.00 uur)
Monumentaal landhuis, in 1914 ontworpen door architect Co Brandes voor oud-Indiëganger C.A. van Putten jr. Was met veel geheimzinnigheid omgeven in de periode dat de Inlichtingen Dienst Buitenland er gevestigd was. Het landhuis wordt nu gerestaureerd en is deels te bezichtigen.

Rijnlands Lyceum, Backershagenlaan 5 (van 10.00 uur tot 16.00 uur)
Het oudste deel van de school stamt uit 1939-1940 en is ontworpen door J.P. Kloos. Het is een schitterend voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid in de bouwkunst.

Dorpskerk, Plein 3
Monumentale kerk, merendeels stammend uit ca. 1450, het oudste gedeelte uit de 11de of 12de eeuw.

RK Kerk Sint Willibrordus, Kerkstraat 77 (van 10.30 uur tot 15.00 uur)
Grote katholieke kerk in neogotische trant, in 1905 gebouwd door architect Nicolaas Molenaar. Het interieur is niet meer volledig oorspronkelijk, maar desondanks zeer bezienswaardig.

RK Kerk Sint Jozef, Parklaan 28
Opmerkelijke kerk uit 1962, gebouwd door architect J.A. van der Laan. Klassieke onderdelen als een klokkentoren en een zuilengalerij zijn vertaald in strakke, moderne vormgeving.

Korenmolen Windlust, Molenplein 10.
Nog werkende korenmolen uit de 17de eeuw in het hart van het dorp.

Boerderij Kerkewoning, Het Kerkehout 103
Deze monumentale hoeve behoort tot de oudste boerderijen van Wassenaar. Het hoofdvertrek en de opkamer dateren uit circa 1540, de kelder is mogelijk honderd jaar ouder. Het oudste archiefstuk waarin de boerderij wordt genoemd, dateert van mei 1493.

Huize De Paauw, Raadhuislaan 22 (van 12.00 tot 16.00 uur)
Van dit voormalige paleis van prins Frederik der Nederlanden (1797-1881) zijn enkele vertrekken opengesteld, afhankelijk van eventuele huwelijken die er plaatsvinden. In ieder geval kan de werkkamer van de burgemeester worden bezichtigd. Dit vroegere werkvertrek van de prins is ingericht in Empirestijl.

Theepaviljoen De Horsten (ingang landgoed aan Papeweg)
Gebouwd rond 1860 als Schiethuis voor prins Frederik, in neogotische trant. Hier dronk men een borrel na de jacht en oefende er met het geweer. Ook prins Bernhard vertoefde er graag. Nu in gebruik als theepaviljoen.

RK Kerk De Goede Herder, Stoeplaan 4
Gebouwd in 1931-1932 door de architecten L. en J.A. van der Laan. Zowel het in- als het exterieur zijn sober, maar voorzien van sprekende details. De kerk is geïnspireerd op vroegchristelijke en byzantijnse voorbeelden van de basilica.

Messias kerk, Zijllaan 57
De Messiaskerk werd destijds (1967) ontworpen door de architect Ir. J.B. baron van Asbeck, die ook enkele andere kerkgebouwen op zijn naam heeft staan. Hij liet zich bij het ontwerpen van kerken inspireren door de bekende Zwitserse architect Le Corbusier.

  • 23 augustus 2007