HOME  |  Landgoederen

Landgoederen

Wassenaar is naast de prachtige natuurgebieden bekend om haar vele landgoederen, buitenplaatsen en kapitale landhuizen. Op vele van deze plaatsen stonden voorheen trotse kastelen als Persijn, Haesebroeck, Ter Horst en Raephorst. De bekende ‘landgoederenroute’ is een wandel- en fietsroute langs monumenten en landgoederen van Wassenaar. Op deze route komen de prachtigste landgoederen aan bod, zoals De Horsten, De Paauw, Backershagen, Park Rust en Vreugd, De Wittenburg, Clingendael/Oosterbeek Bos, Katwijkseweg, Voorlinden en Weteringbos.

Medebepalend voor het groene gezicht van Wassenaar zijn vele particuliere landgoederen die niet vrij toegankelijk zijn zoals Landgoed Duindigt, Beukenhorst, Langenhorst, Voorlinden, Blankenburgh, Groot Haesebroek, Clingenbosch, Ter Veken en Zuidwijk.

Backershage

Ruim 24 hectare aan wandelpark en natuurlijk de schelpengrot. Landgoed Backershagen ligt tussen de Rijksstraatweg N44 en de Backershagenlaan. De toegang is gratis. Het landgoed is bereikbaar vanaf de Rijksstraatweg, Backershagenlaan, Paauwlaan en Rust-en Vreugdlaan.

Clingendael en Oosterbeek

De landgoederen Clingendael en Oosterbeek liggen tussen Den Haag en Wassenaar, op het grondgebied van Wassenaar. Beide landgoederen zijn eeuwenlang particulier bezit geweest. Oosterbeek is sinds 1953 eigendom van de gemeente Den Haag, Clingendael sinds 1954. U bereikt het landgoed vanaf de Wassenaarse weg.

De Horsten

Totaal 500 ha., bestaande uit Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst. Prachtig wandelgebied met veel bos, de bekende Seringenberg, het tot jachtslot verbouwde kasteel Ter Horst (niet te bezichtigen), op de grens met het polderland enkele oude boerderijen. Het domein ligt aan de oostzijde van de Rijksstraatweg. N.B.: honden worden niet toegelaten. Kijk voor openingstijden en toegangsprijzen op www.landgoederendehorsten.nl. Verscholen in het groen op de "Koninklijke Landgoederen de Horsten" tussen Wassenaar en Voorschoten ligt  "Theepaviljoen de Horsten". Dit voormalig zogenaamd "schiethuis", door Prins Frederik, broer van Koning Willem II, laten bouwen in 1861 en wordt sinds 1987 gebruikt als theeschenkerij. Kijk voor openingstijden op de website van het theepaviljoen.

Parkeerterrein gesloten vanaf woensdag 8 april ivm coronavirus

Vanaf woensdag 8 april is het parkeerterrein Papeweg alle dagen gesloten. Het landgoed is voorlopig alleen toegankelijk via de voetgangersingang Papeweg, rechts van het hoofdhek. Fietsen kunnen in de fietsenstalling geplaatst worden. 

Houd minstens 1,5 meter afstand ook in de natuur. Ook bij uw wandeling door De Koninklijke Landgoederen De Horsten moet u anderhalve meter afstand houden. Bied andere bezoekers anderhalve meter ruimte, ook bij het passeren, altijd en overal. Wandelen in groepjes met bijvoorbeeld gezinsgenoten is handiger voor anderen als u dat niet breeduit doet, zeker als u anderen tegenkomt, ook dit weer vanwege de anderhalve meter afstand.

De Paauw

De Paauw doet al ruim 90 jaar dienst als huisvesting van het gemeentebestuur van Wassenaar. Het gedeelte van de buitenplaats dat in bezit is van de gemeente bestaat uit het raadhuis en het bijbehorende park. De fundamenten van De Paauw stammen uit 1543. Het is het voormalige paleis van Prins Frederik der Nederlanden, broer van Koning Willem II. Aangrenzend is een wandelpark met een grote vijver met fontein. Het park is openbaar toegankelijk en bereikbaar vanaf de Prinses Marielaan of de Pieter Twentlaan. In 2018 is gestart met een grootscheepse restauratie op buitenplaats De Paauw. De buitenkant van het huis wordt gerestaureerd. Het groen in het park wordt aangepakt, fiets- en wandelpaden worden verbeterd en bruggen vernieuwd. Lees meer over de restauratie.

De Wittenburg

De Wittenburg heeft 14 hectare aan wandelpark. De toegang hiertoe is gratis. U bereikt het wandelgebied vanaf de Rijksstraatweg, de Zijdeweg of de Bloemcamplaan. Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek.

Park Rust en Vreugd

Een park met 60 hectare aan wandelgebied. De toegang van het park is gratis. Rust en Vreugd is bereikbaar vanaf de Houtlaan en de Menkenlaan.

Voorlinde

Landgoed Voorlinde bestrijkt 39 hectare waarvan ongeveer 20 hectare wandelgebied is. Via de lange oprijlaan van het landgoed bereikt u het monumentale landhuis en het terras biedt u een wijds uitzicht over het schitterende landgoed.

Top