HOME  |  Evenementen en activiteiten  |  De Matthäus Passion...een gedeelde beleving!

De Matthäus Passion...een gedeelde beleving!

Dit item is verlopen op 31-12-2017.

 

Op woensdag 22 maart en zaterdag 25 maart, zo’n drie weken voor Pasen, geven het Voorschotense koor Exultate Deo en het Wassenaarse koor Vocaliter samen een uitvoering van de Matthäus Passion van Johan Sebastiaan Bach. Dit grootse, beroemde werk is het getoonzette lijdensverhaal van Christus volgens de evangelist Mattheus en opgezet voor twee koren. In de Lijdens- en Paastijd wordt dit oratorium in Nederland veelvuldig uitgevoerd.

Zowel voor Exultate Deo als voor Vocaliter is het een bijzonder project, omdat deze twee grote koren nog niet eerder op deze wijze hebben samengewerkt. Maar om iets groots tot stand te brengen heb je elkaar nodig!

Een probleem is echter: waar kan een zo grote groep zangers, solisten en een orkest geplaatst worden? De St Jozefkerk in Wassenaar bleek geschikt en al twee keer is er samen gerepeteerd onder leiding van afwisselend de beide dirigenten. En met succes! Natuurlijk moet er nog verder geoefend en geschaafd worden in de afzonderlijke repetities en tijdens de volgende gezamenlijke studie zaterdagen. Maar toch begint het geheel vorm te krijgen en gebeuren er mooie dingen. We zijn enthousiast en er van overtuigd dat het beide prachtige uitvoeringen worden.

Het is fijn om voor de inwoners van Voorschoten en Wassenaar, in de directe omgeving tegen een betaalbare prijs, het beluisteren van een uitvoering van dit prachtige oratoriumwerk van Bach mogelijk te maken.

Bach componeerde de Matthäus-Passion voor een religieuze versperdienst op Goede Vrijdag, maar de moderne hedendaagse uitvoeringen zijn geen officiële erediensten.

Heel bijzonder is nog dat in de Matthäus-Passion veel verborgen symboliek zit. Zo heeft Bach er allerlei cijfers in verwerkt. De passie bevat 14 koralen en 14 testverwijzingen naar het hart. Waarom 14? Omdat dat het getal verband houdt met de naam ‘Bach’, als je de getalswaardeden van de letters van zijn naam optelt: 2(B) + 1(A) + 3(C) + 8(H) = 14.

De kaartverkoop voor beide uitvoeringen gaat heel snel. Er zijn nog beperkt kaarten beschikbaar voor de woensdag. Kijk voor informatie en het bestellen van kaarten op de  website www.exultatedeo.nl 

We hopen om samen met u op woensdag 22 of zaterdag 25 maart deze uitvoeringen van de Matthäus Passion te beleven!

 

 

Locatie: St Jozefkerk, Parkweg 28, 2241 NX Wassenaar
Startdatum van het evenement 22-03-2017
Starttijd: 19:30
Top