Vierde Wassenaarse Klimaattafel inspireert (30-09-2019)

Verbuurzaming: energie besparen met de buren

Vooruitlopend op de warmtetransitie, organiseerde de gemeente op 24 september de vierde Klimaattafel van dit jaar. Maar liefst 50 geïnteresseerden kwamen naar de Oostdorperhoeve om hun kennis en ervaring op gebied van verduurzaming met elkaar te delen. Het was een inspirerende avond, met aansprekende voorbeelden van Basisschool De Herenweg, voetbalvereniging Blauw-Zwart en bewonersvereniging De Kievit.

Wethouder Duurzaamheid Lia de Ridder kijkt positief terug op de avond: “Met elke klimaattafel zie ik steeds meer mensen en initiatieven die bijdragen aan een energieneutraal Wassenaar. Deze voorlopers in de warmtetransitie zijn een voorbeeld voor anderen.”

Inspirerende voorbeelden

Een van de inspirerende voorbeelden die tijdens deze klimaattafel het podium kreeg, was de Herenwegschool. Norbert Vroege van partner Plugwise liet zien hoe de bouw van drie nieuwe klaslokalen aanleiding was voor het tot stand brengen van een 100% duurzaam gebouwdeel en 30% lagere energiekosten. En dat binnen het bestaande onderhoudsbudget.

André van Herk, voorzitter van Blauw-Zwart, en Ingrid Vogels van partner Green2Live gaven aan hoe de voetbalvereniging gaat verduurzamen, zonder ook maar een cent uit de clubkas te halen. Onder andere door de aanleg van zonnepanelen op het dak, en ledverlichting op de sportvelden en in het clubgebouw.

Verbuurzamen

De Klimaattafel stond verder in het teken van verbuurzamen: hoe kun je energiebesparende maatregelen treffen samen met je buren? Edward Verschoor van bewonersvereniging De Kievit presenteerde de plannen voor een collectieve aanpak van energiebesparing en de verduurzaming van de woningen in de wijk. Meer ideeën voor het treffen van energiebesparende maatregelen konden de aanwezigen opdoen bij de workshop van Floris Baggerman van Buurkracht. Hij lanceerde hiervoor een ondersteunende aanpak, die op veel bijval en enthousiasme vanuit het publiek kon rekenen.

Netwerken op de informatiemarkt

De informatiemarkt bood volop gelegenheid om onderling te netwerken en informatie uit te wisselen. De bezoekers konden onder andere uitleg krijgen over slimme meters, groene financieringen en warmtepompen. Onder het genot van een hapje en een drankje maakten de aanwezigen kennis met een aantal organisaties die helpen bij het verduurzamen van de woning of wijk. Zo waren partners als energiegarant, de Rabobank en Duurzaam Wassenaar aanwezig.

Klimaattafel: onderdeel van de Lokale Energie Strategie

De klimaattafel is een van de acties die de gemeente neemt om van Wassenaar een duurzame gemeente te maken. Naast de gemeente leveren steeds meer inwoners een positieve bijdrage aan de energietransitie. Bedrijven, scholen en wijken weten elkaar steeds vaker en beter te vinden. De Klimaattafel biedt bij uitstek de gelegenheid om initiatieven met elkaar te delen en samen voordelen te behalen. Andere maatregelen zijn onder andere het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed, vervanging van straatverlichting voor ledverlichting, aanleg van oplaadpunten voor elektrische voertuigen en de samenwerking met onder andere www.duurzaambouwloket.nl en www.energiegarant.nl voor advies voor woningeigenaren. Meer informatie is te vinden op de website Lokale Energie Strategie www.wassenaar.nl/les. Op deze website staat actuele informatie over subsidies, activiteiten van de gemeente, feiten, cijfers en meer.

Top