Holocaustmonument Levenslicht in Wassenaar (28-01-2020)

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Wassenaar, is tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij het Joodse monument op begraafplaats Persijnhof, Het Kerkehout 6. Het monument komt het best tot zijn recht in het donker, daarom bent u van harte welkom tussen 17.30 uur en 22.00 uur.

Het tijdelijke monument werd op maandag 27 januari onthuld door burgemeester Leendert de Lange.
De speech die burgemeester De Lange uitsprak kunt u downloaden (PDF-document 76 kB).

Levenslicht

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen lichten om de paar seconden op en doven dan weer uit, als een ademhaling in het licht. Daarmee symboliseren de stenen het leven dat nu gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van onze plaatsgenoten bij het Holocaustmonument Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Persijnhof

De algemene en Joodse begraafplaats Persijnhof Wassenaar is van oorsprong een Joodse begraafplaats. Op het voorplein van de huidige aula is een hardstenen monument geplaatst met het opschrift: ter blijvende nagedachtenis aan onze broeders en zusters die gedurende de WOII door de Duitse terreur uit ons midden werden gerukt. Het is onthuld op 11 december 1947.

Top