Eerste stukje gevel van De Paauw zichtbaar (05-12-2018)

Bij de raadzaal zijn de steigers en bouwdoeken aan de buitengevel weggehaald. Het eerste stukje van de okerkleurige gevel is zichtbaar. De kalkpleisterlaag is nog wat donker omdat er vocht in zit; met het drogen wordt dit lichter van kleur. Kalk neemt vocht op en staat het af. Dit betekent dat het gebouw weer kan ‘ademen’.

De keuze voor de okerkleurstelling gaat terug naar de tijd dat Prins Frederik De Paauw bewoonde; in die tijd was het gebouw met deze kleurstellingen uitgevoerd. Bewust is destijds gekozen voor oker, een kleur die op zandsteen lijkt omdat het daadwerkelijk gebruik van natuursteen te kostbaar was.

De kleuren zijn besproken met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed omdat De Paauw een rijksmonument is. Ook de kozijnen van ramen en deuren worden uitgevoerd in oker, een tint lichter dan de gevel. Dit noemen we ton sur ton, verschillende kleurtonen in hetzelfde kleurenspectrum.

Witte gevel

Het is even wennen: straks heeft De Paauw een andere aanblik dan het bekende witte gebouw langs de Rijksstraatweg. De gemeente Wassenaar kocht het pand in 1923 om het in gebruik te nemen als raadhuis. In die jaren was het modieus om een gebouw een frisse – witte – uitstraling te geven. Decennialang bleef de gevel van De Paauw wit, tot begin dit jaar. 

Pruisisch paleis

Velen vinden De Paauw in metselwerk zoals dat tijdens de restauratie even zichtbaar is, mooi. ‘Het moet maar zo blijven’, horen we vaak. En inderdaad: Nederlandse landhuizen uit diezelfde tijd zijn vaak in metselwerk uitgevoerd. De Paauw is echter geen Nederlands landhuis maar een paleis met Pruisische invloeden.

Top