Eerste eIDAS-klant voor Wassenaar (07-07-2017)

De heer Roy Tomeij ontving als eerste klant met een Ests inlogmiddel, een akte uit de gemeentelijke basisregistratie van de gemeente Wassenaar. Wethouder Freddy Blommers overhandigde de akte tijdens een feestelijk moment, in aanwezigheid van de heer Mati Murd van de Ambassade van Estland in Nederland, en de heer Freek van Krevel van het Ministerie van Economische Zaken.

Wethouder Freddy Blommers (dienstverlening): ‘Wassenaar is een hotspot voor expats. Maar liefst 2.000 van de 25.000 inwoners komen uit het buitenland. Wij vinden het belangrijk dat deze groep dezelfde diensten kan afnemen als onze Nederlandse inwoners. Voor hen heeft het inloggen via hun eigen identiteitsmiddel veel voordelen. Ze hoeven niet meer speciaal langs te komen bij de balie voor een akte of een uittreksel van hun persoonsgegevens. Een verklaring dat een kind onderwijs in het buitenland volgt, is nu gewoon online verkrijgbaar.’ Op de website van de gemeente is in het Engels alle informatie te vinden over diensten en producten van de gemeenten die online beschikbaar zijn.

Burgers, consumenten en vertegenwoordigers van bedrijven moeten vanaf september 2018 met hun eigen nationale inlogmiddel kunnen inloggen bij alle Europese overheidsorganisaties en Europese private organisaties met een publieke taak. In Wassenaar kan dit al doordat de gemeente als een van de eerste gemeenten in Nederland is aangesloten op het eIDAS-netwerk. Dit staat voor ‘Electronic Identification and Trust Services for electronic transactions in the Internal Market’. De aansluiting op het netwerk is een pilotproject van het Ministerie van Economische Zaken. Inwoners kunnen door eIDAS eenvoudiger overheidsdiensten afnemen in een ander land. Een betrouwbare online identiteitscheck stimuleert grensoverschrijdende dienstverlening en handel binnen de Europese Unie.

Zie ook: nieuwsbericht Logius (dienst digitale overheid en onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Foto-informatie

  • M. Murd (Charge d'affaires a.i. van de Ambassade van Estland in Nederland) (midden)
  • F. Blommers (Wethouder, gemeente Wassenaar) 2e rechts
  • F. van Krevel (Beleidsadviseur, Ministerie van Economische Zaken) (2e links)
  • R. Tomeij (ondernemer en aanjager eIDAS) (rechts)

En vertegenwoordigers van Connectis en SIMgroep, die de technische toepassing mogelijk maakten.

Top