Dienstenvoucher voor extra huishoudelijke hulp beschikbaar (06-10-2015)

Inwoners die mantelzorger zijn, gebruik maken van een Wmo-voorziening of die tijdelijk door psychische of fysieke klachten extra ondersteuning nodig hebben, kunnen tot 31 december 2016 gebruik maken van de Dienstenvoucher. De Dienstenvoucher is bedoeld voor extra ondersteuning bij het huishouden.

Eerste bestellingen

Mevrouw Stegeman was een van de eerste  inwoners van Wassenaar die de Dienstenvouchers bestelde via de website www.wassenaar.nl/dienstenvoucher. Mevrouw Stegeman: “Ik ben erg blij met deze mogelijkheid. Als mantelzorger kun je hulp goed gebruiken. Mijn tijd kan ik nu besteden aan de zorg voor mijn man of juist om zelf even meer tijd te nemen voor bijvoorbeeld het doen van boodschappen. De vouchers bieden ons extra ondersteuning  voor een betaalbaar bedrag.”  Dienstenvouchers kosten dit jaar €6,- per uur en in 2016 wordt dat bedrag €7,50. De rest van de kosten legt de gemeente bij.

Wethouder Bert Doorn: “De dienstenvouchers zijn bedoeld voor extra ondersteuning en vervangen niet de huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. Ook inwoners die tijdelijk hulp kunnen gebruiken of mantelzorgers zoals mevrouw Stegeman kunnen de vouchers bestellen. En ze zijn uiteraard ook bestemd voor jonge mantelzorgers in Wassenaar.”


Foto: mevrouw Stegeman en wethouder Bert Doorn

Aanvragen

Aanvragen gaat via www.wassenaar.nl/dienstenvoucher. “Dat werkt eenvoudig”, vertelt mevrouw Stegeman. “Ik heb er nu een paar gekocht om te ervaren hoe het werkt. En ik ben erg tevreden dus ik ben zeker van plan meer vouchers aan te schaffen. Of ik vraag ze cadeau voor mijn verjaardag, je kunt immers ook vouchers voor een ander kopen!”  Bert Doorn: “Vouchers bestellen voor een ander is mogelijk, mits je een computer hebt.”  Inwoners zonder computer of hulp van de omgeving kunnen terecht bij SMO om samen de Dienstenvouchers te bestellen.

Waarom deze regeling?

De regering heeft landelijk geld beschikbaar gesteld om voor inwoners van gemeente Wassenaar het inkopen van extra hulp aantrekkelijk te maken: de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage. Dit geld wordt in de gemeente Wassenaar gebruikt om gesubsidieerde dienstenvouchers aan te bieden. De regeling heeft als doel dat zoveel mogelijk huishoudelijke hulpen aan het werk kunnen blijven en dat inwoners tegen lage kosten extra huishoudelijke hulp kunnen inzetten.

Top