HOME  |  Zwerfafval in Wassenaar

Zwerfafval in Wassenaar

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat - bewust of onbewust - is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes. Het voorkomen van zwerfafval is een gedeelde verantwoordelijkheid, maar ook bij het opruimen ervan kan iedereen helpen.  

Feiten en cijfers

Veel zwerfafval blijft oneindig liggen als het niet opgeruimd wordt. Het gaat dan om afval van glas, aluminium, plastic (zoals petflesjes) of waar microplastics in zitten (sigarettenpeuken). Afval van plastic verbrokkelt, maar de microplastics blijven altijd aanwezig. Andere afvalsoorten breken wel af, maar de afbreektijd kan erg verschillen. Een aantal cijfers op een rijtje:

Zelf in actie komen

Wilt u zelf in actie komen bijvoorbeeld door zwerfafval op te ruimen? Dat wordt gewaardeerd! Niet alleen door de gemeente, maar ook door buurtbewoners. Het rapen van alle beetjes helpt. Ook andere initiatieven zijn welkom. Heeft u een vraag, of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de gemeente via 14070. Wij helpen u graag verder.

  • Tip 1: word Supporter van Schoon! U registreert u dan via die website en meld daar ook uw opruimactie aan. U komt dan ook in aanmerking voor een gratis opschoonpakket. Alle aangemelde acties door u en van anderen zijn makkelijk te vinden én te ondersteunen.
  • Tip 2: laat zien dat u meehelpt uw buurt schoon te houden door op sociale media een foto te plaatsen van geraapt zwerfafval onder #CleanupWassenaar.

Wat doet de gemeente aan zwerfafval?

In gemeente Wassenaar zorgen eigen medewerkers ervoor dat de straten worden gereinigd en geprikt. Wekelijks worden ongeveer 15 volle vuilniszakken met zwerfafval gevuld. Daarnaast worden de 420 afvalbakken (exclusief het strand) die de gemeente telt wekelijks geleegd. Op strand loopt al enkele jaren met succes het zwerfafvalproject Grondstofjutters. Hier kunt u als strandbezoeker ook aan meedoen!  Door educatieprogramma’s, het ondersteunen van lokale initiatieven en zwerfafvalcommunicatie wil de gemeente zwerfafval meer voorkomen alsook inwoners stimuleren zelf zwerfafval te rapen.

Ervaart u overlast van zwerfafval en hebt u hulp nodig van de gemeente om dit te verhelpen? Dan kunt u dit via de website melden.

Top