HOME  |  Trouwen in Wassenaar

Trouwen in Wassenaar

Aanpassingen huwelijk plannen in verband met de maatregelen tegen het coronavirus

Door het coronavirus zijn wij genoodzaakt de afspraken voor de huwelijken op een andere manier te laten verlopen dan u van ons gewend bent. Het is mogelijk weer huwelijken te plannen maar de uitvoer hiervan zal wel binnen de richtlijnen omtrent het corona-virus moeten passen.

Dit betekent het volgende: Bij huwelijken die op de gemeente-locatie voltrokken worden, geldt een maximum van 15 personen in de trouwzaal en een maximum van 20 personen in de Raadzaal. Deze aangepaste richtlijnen zijn nodig om de afstand van 1,5 meter te kunnen waarborgen. Het maximum aantal personen is inclusief bruidspaar, getuigen en voor de kosteloze huwelijken geldt nog steeds dat alleen het bruidspaar en maximaal twee getuigen aanwezig mogen zijn.

Voor de buitenlocaties die genoemd staan op onze website geldt vanaf heden een maximum van 50 personen, mits de afstand van 1,5 meter gewaarborgd kan worden. Al het genoemde geldt eveneens voor het afsluiten van alle geregistreerde partnerschappen.

Mochten de richtlijnen in de tussentijd versoepeld of aangescherpt worden maken wij dit kenbaar via onze website. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Burgerlijke Stand tussen 8.30 uur en 17.00 uur via telefoonnummer 14 070.

Algemene informatie

Gefeliciteerd, u gaat trouwen! Een leuke tijd met alle voorbereiden. Maar ook moet u een aantal zaken met de gemeente regelen. Hier leest u meer informatie over deze voorbereidingen, over de trouwlocaties in Wassenaar en onze trouwambtenaren. De voorbereidingen voor geregistreerd partnerschap zijn hetzelfde als voor trouwen.

Melding voorgenomen huwelijk (ondertrouw)

Voordat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, maakt u een melding van uw voorgenomen huwelijk. Dit was vroeger de ondertrouw. Regel dit minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voordat u gaat trouwen. U geeft dan ook gelijk twee, drie of vier meerderjarige personen op als uw getuigen. Een melding voorgenomen huwelijk regelt u door bij gemeente Wassenaar door uw trouwdatum te reserveren. Dat kan digitaalop afspraak op het gemeentekantoor, telefonisch via 14 070 of per e-mail via trouwen@wassenaar.nl

Woont u allebei buiten Nederland en heeft is in ieder geval één van u de Nederlandse nationaliteit? Dan legt u de verklaring af in Den Haag.

De trouwambtenaar

Een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand trouwt u. Als u digitaal uw melding voorgenomen huwelijk doet, kunt u ook aangeven naar welke ambtenaar uw voorkeur uitgaat. U kunt ook een afspraak maken voor uw melding voorgenomen huwelijk. Dan bespreken we uw voorkeur. Of u kunt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geschikt match laten maken naar aanleiding van het gesprek dat u heeft.

Trouwlocaties in Wassenaar

Wassenaar heeft verschillende mooie locaties waar u kunt trouwen. U kunt een overzicht van alle trouwlocaties in Wassenaar bekijken. In de gemeente Wassenaar kunt u van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur trouwen.

Trouwen op Raadhuis De Paauw tijdelijk weer mogelijk

Vanaf 1 juli 2020 tot 1 juli 2021 gaat Raadhuis De Paauw tijdelijk open en is het weer mogelijk om daar uw huwelijk te laten voltrekken. Na die tijd gaat Raadhuis De Paauw voor langere tijd dicht in verband met de renovatie van de binnenkant van het raadhuis. U kunt uw trouwdatum digitaal reserveren, op afspraak op het gemeentekantoor, door een e-mail te sturen naar trouwen@wassenaar.nl of bel naar 14 070.

Pilot: Trouwen in uw eigen huiskamer, in uw achtertuin of in uw ouderlijk huis

De gemeente Wassenaar is gestart met een pilot waarin trouwen op eigen locatie mogelijk is. U kunt in onze gemeente in uw woonhuis elkaar het ja-woord geven. Het verzoek moet minimaal acht weken voor het huwelijk/geregistreerd partnerschap ingediend worden. U kunt voor informatie contact opnemen via 14070 of een e-mail sturen naar trouwen@wassenaar.nl.

Naamgebruik

Tijdens het bovengenoemde gesprek ondertekent u een 'verklaring naamgebruik'. U kiest dan welke naam u na het huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt gebruiken. Het gaat alleen om de naam waarmee u aangeschreven wilt worden door officiële instanties.

U kunt beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Uw eigen naam
 • Naam van de partner
 • Naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
 • Eigen naam, gevolgd door de naam van de partner.

Voorwaarden en toestemming

Om te kunnen trouwen is er een aantal voorwaarden:

 • U en uw partner zijn allebei 18 jaar of ouder;
 • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben;
 • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus;
 • U mag niet gedwongen worden om te trouwen.

Staat u onder financieel toezicht? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Kosten

Onderstaand vindt u een kostenoverzicht.

Leges voor het voltrekken van huwelijken en partnerschappen gemeente Wassenaar 2020

Bij gebruik van de trouwzaal (max. 65 personen)

Maandag t/m donderdag € 463,00
Vrijdag € 615,00
Zaterdag € 893,00
Zondag en gelijkgestelde feestdagen € 1.320,00

Bij gebruik van de Raadzaal (max 125 personen)

Maandag t/m donderdag € 704,00
Vrijdag € 934,00
Zaterdag € 1.368,00
Zondag € 2.034,00
Leges huwelijk/partnerschap op buitenlocatie zijn gelijk aan leges trouwzaal
Trouwboekje bij kosteloos huwelijk of duplicaat € 27,75
Gemeentegetuigen, per getuige € 24,50
Eenmalige benoeming eigen trouwambtenaar € 98,20

Eenvoudige huwelijksceremonie

Op maandag tot en met donderdag om 10.00, 10.30 of 11.00 uur is er de mogelijkheid om via een eenvoudige huwelijksceremonie te trouwen. U wordt op Raadhuis De Paauw getrouwd door een trouwambtenaar. De ceremonie duurt maximaal vijftien minuten waarbij er door de trouwambtenaar een algemene, korte speech wordt gehouden. U heeft geen voorbereidend gesprek met de trouwambtenaar. U of uw partner hoeft niet in Wassenaar te wonen om gebruik te kunnen maken van de eenvoudige huwelijksceremonie. Tijdens de eenvoudige ceremonie is het niet mogelijk om muziek te laten horen of een gastspreker uit te nodigen. Ook is er geen bode aanwezig en ligt de rode loper niet uitgerold. De kosten voor de eenvoudige huwelijksceremonie zijn €228,-inclusief trouwboekje.

Kosteloos trouwen

Woont u of uw partner in Wassenaar? Dan kunt u op maandagochtend om 9.00 uur of 9.30 uur kosteloos trouwen. De kosteloze huwelijksceremonie wordt voltrokken in de ondertrouwkamer van het gemeentekantoor en duurt niet langer dan tien minuten. U kunt, in verband met de beperkte ruimte, slechts twee getuigen meenemen. Er is geen ruimte voor andere gasten.

Overige voorwaarden

 • Het is niet toegestaan om in en rondom Raadhuis De Paauw te strooien met strooisels zoals confetti of rijst.
 • Het is alleen toegestaan om sportduiven op te laten die getraind zijn om terug te vliegen.
 • Dieren zijn niet toegestaan tijdens de ceremonie met uitzondering van hulpdieren.
 • In verband met het milieu raadt de gemeente het oplaten van ballonnen af.
Top