HOME  |  Trouwen in Wassenaar

Trouwen in Wassenaar

Gefeliciteerd, u gaat trouwen! Voorafgaand aan uw huwelijk valt er heel veel te regelen. Op deze pagina leest u wat u moet doen voordat u gaat trouwen en vindt u meer informatie over de trouwlocaties in Wassenaar en de trouwambtenaren. De voorbereidingsprocedure voor trouwen of geregistreerd partnerschap is hetzelfde.

Voordat u gaat trouwen

Voordat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, legt u een verklaring af in de gemeente waar u gaat trouwen. Woont u beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van u Nederlander? Dan legt u de verklaring af in Den Haag. De verklaring regelt u minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voor de datum dat u gaat trouwen. Bij de verklaring geeft u in totaal twee, drie of vier meerderjarige personen op als uw getuigen.

Nieuwe huwelijksvermogensregels per 1 januari 2018

Op 1 januari 2018 gaan de nieuwe huwelijksvermogensregels in. Voor de algehele gemeenschap van goederen komt een beperkte gemeenschap van goederen in de plaats. Hierdoor wordt er bij een echtscheiding minder met elkaar gedeeld. In de beperkte gemeenschap van goederen valt kort gezegd alleen het vermogen (bezittingen en schulden) dat de echtgenoten vanaf de huwelijksdatum opbouwen en het vermogen dat de echtgenoten voorafgaand aan het huwelijk al samen hadden. Bij een scheiding wordt het vermogen dat behoort tot de beperkte gemeenschap van goederen fiftyfifty gedeeld. Erfrechtelijke verkrijgingen en giften blijven voortaan automatisch buiten de beperkte gemeenschap van goederen; dus ook als er geen uitsluitingsclausule is vastgelegd. Al het voorhuwelijkse vermogen dat op naam van één echtgenoot staat, blijft eveneens buiten de beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen, giften en voorhuwelijks eigen vermogen hoeven dus vanaf 1 januari 2018 niet meer te worden gedeeld bij een scheiding.

Restauratie Raadhuis De Paauw

In verband met de restauratie is Raadhuis De Paauw vanaf 1 oktober 2018 tot nader bericht gesloten voor het voltrekken van huwelijken. Tot die tijd is het Raadhuis beschikbaar, maar dient u rekening te houden met drukte en (geluids)overlast. Gedurende de periode dat het Raadhuis gesloten is, worden de kosteloze huwelijksceremonies voltrokken in de ondertrouwkamer van het gemeentekantoor. In verband met de beperkte ruimte kunt u slechts twee getuigen meenemen.

Datum reserveren

Uw trouwdatum kunt u bij gemeente Wassenaar op verschillende manieren reserveren. Dat kan digitaalop afspraak op het gemeentekantoor, telefonisch via 14 070 of per e-mail via trouwen@wassenaar.nl. De reservering van uw trouwdatum moet u altijd schriftelijk (per post of e-mail) aan ons te bevestigen. Het is verstandig om uw trouwdatum zo snel mogelijk te reserveren omdat vooral de vrijdagen en zaterdagen in de zomermaanden populair zijn.

In de gemeente Wassenaar kunt u van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur trouwen.

Trouwlocaties in Wassenaar

Wassenaar heeft verschillende mooie locaties waar u kunt trouwen. U kunt een overzicht van alle trouwlocaties in Wassenaar bekijken.

De trouwambtenaar

U wordt getrouwd door een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Het is belangrijk om uw wensen en ideeën te bespreken. Zo kunnen we kijken wat er mogelijk is op deze voor u zo speciale dag. In principe voert de trouwambtenaar die uw huwelijk gaat voltrekken altijd een persoonlijk voorbereidend gesprek met u. In de gemeente Wassenaar wordt u een trouwambtenaar toegewezen welke bij u past als bruidspaar. Dit gebeurt naar aanleiding van het gesprek dat u hebt met een medewerker van de afdeling Publiekszaken wanneer u uw wensen en ideeën voor uw huwelijk doorneemt.

Naamgebruik

Tijdens het bovengenoemde gesprek ondertekent u een 'verklaring naamgebruik'. U kiest dan welke naam u na het huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt gebruiken. Het gaat alleen om de naam waarmee u aangeschreven wilt worden door officiële instanties.

U kunt beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Uw eigen naam
 • Naam van de partner
 • Naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
 • Eigen naam, gevolgd door de naam van de partner.

Voorwaarden en toestemming

Om te kunnen trouwen is er een aantal voorwaarden:

 • U en uw partner zijn allebei 18 jaar of ouder.
 • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
 • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
 • U mag niet gedwongen worden om te trouwen.

Staat u onder financieel toezicht? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Kosten

Onderstaand vindt u een kostenoverzicht.

Leges voor het voltrekken van huwelijken en partnerschappen gemeente Wassenaar 2018

Bij gebruik van de trouwzaal (max 65 personen)

Maandag t/m donderdag € 447,00
Vrijdag € 593,00
Zaterdag € 861,00
Zondag en gelijkgestelde feestdagen € 1.273,00

Bij gebruik van de Raadzaal (max 125 personen)

Maandag t/m donderdag € 678,00
Vrijdag € 900,00
Zaterdag € 1.319,00
Zondag € 1.961,00
Leges huwelijk/partnerschap op buitenlocatie zijn gelijk aan leges trouwzaal
Eenvoudige ceremonie ma-t/m do 10,00, 10,30 en 11,00 uur, incl trouwboekje € 220,00
Trouwboekje bij kosteloos huwelijk of duplicaat € 26,75
Gemeentegetuigen, per getuige € 23,60
Eenmalige benoeming eigen trouwambtenaar € 94,65

Eenvoudige huwelijksceremonie

Op maandag tot en met donderdag om 10:00 uur, 10.30 uur en 11:00 uur is er de mogelijkheid om via een eenvoudige huwelijksceremonie te trouwen. U wordt in Raadhuis De Paauw getrouwd door een trouwambtenaar. De ceremonie duurt maximaal vijftien minuten waarbij er door de trouwambtenaar een algemene, korte speech wordt gehouden. U heeft geen voorbereidend gesprek met de trouwambtenaar. U of uw partner hoeft niet in Wassenaar te wonen om gebruik te kunnen maken van de eenvoudige huwelijksceremonie.

Tijdens de eenvoudige ceremonie is het niet mogelijk om muziek te laten horen of een gastspreker uit te nodigen. Ook is er geen bode aanwezig en ligt de rode loper niet uitgerold.

De kosten voor de eenvoudige huwelijksceremonie zijn €220,00,- inclusief trouwboekje.

Kosteloos trouwen

Op maandagochtend om 9.00 uur of 9.30 uur bestaat de mogelijkheid voor een kosteloze huwelijksvoltrekking. Aan de mogelijkheid om kosteloos te trouwen is de voorwaarde verbonden dat één van de partners ten tijde van de voltrekking van het huwelijk als inwoner van Wassenaar in de gemeentelijke BRP basisregistratie persoonsgegevens ingeschreven staat. De ceremonie bij een kosteloos huwelijk kent een sober karakter. Bij dit sobere karakter moet u denken aan een huwelijk dat wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand in plaats van een buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand. Bij de ceremonie wordt geen uitgebreide toespraak gehouden en er is geen mogelijkheid voor gastsprekers. Er is geen mogelijkheid om muziek te draaien en de rode loper wordt niet uitgelegd. Tijdens de ceremonie is er geen uitgebreide ondersteuning van de bodes aanwezig. In totaal duurt deze ceremonie niet langer dan tien minuten.

Overige voorwaarden

 • Het is niet toegestaan om in en rondom Raadhuis De Paauw te strooien met strooisels zoals confetti of rijst.
 • Het is alleen toegestaan om sportduiven op te laten die getraind zijn om terug te vliegen.
 • Dieren zijn niet toegestaan tijdens de ceremonie met uitzondering van hulpdieren.
Top