Nieuws

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten rondom de Lokale Energie Strategie Wassenaar.

 • Klimaattafel ‘Energie besparen met de buren’ op 24 september
  Naast de gemeente leveren steeds meer inwoners een positieve bijdrage aan de energietransitie. Bedrijven, scholen en wijken weten elkaar steeds vaker en beter te vinden. Nieuwe ideeën komen gezamenlijk tot stand. De Klimaattafel biedt bij uitstek de gelegenheid om deze initiatieven met elkaar te delen en samen voordelen te behalen. Daarom gaan we, vooruitlopend op de warmtetransitie, op 24 september graag met u in gesprek over het treffen van energiebesparende maatregelen met de buren.

  Initiatieven
  Tijdens het eerste deel van het programma laten we, na de opening door duurzaamheidswethouder Lia de Ridder, een aantal betrokken inwoners aan het woord over hun initiatieven en ideeën. Ruben Ribbius, procesmanager Duurzaamheid gemeente Wassenaar, praat u bij over de Lokale Energie Strategie en samenwerkingen die met inwoners en partijen tot stand zijn gekomen. Ook komt de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis aan bod.

  Energie besparen in de wijk
  In het tweede deel kunt u deelnemen aan de workshop ‘Energie besparen met de buren’. Door samen energie te besparen, kunt u veel tijd en kosten besparen én ervaringen met elkaar delen. U krijgt onder andere tips over het samen treffen van energiebesparende maatregelen. Ook laten wij u een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden zien. Op de informatiemarkt kunt u onder het genot van een hapje en een drankje met een aantal organisaties kennis-maken die u verder kunnen helpen met het verduurzamen van uw woning of wijk. In de stand van de gemeente treft u een overzicht van alle duurzame projecten waar u bij kunt aansluiten. Verder krijgt u op de informatiemarkt uitleg over slimme meters, groene financieringen, warmtepompen en meer.

  Het programma
  18.30 uur Inloop en bezoek informatiestands
  19.00 uur Welkom en opening door wethouder Lia de Ridder
  19.15 uur Ruben Ribbius, procesmanager Duurzaamheid, stand van zaken diverse projecten
  19.25 uur Inspirerende voorbeelden van initiatiefnemers over o.a. energie besparen in de wijk
  20.00 uur Pauze, bezoek informatiestands en onder het genot van een hapje en drankje netwerken
  20.20 uur Workshop ‘Energie besparen met de buren’
  20.40 uur Afsluiting en bezoek informatiestands
  21.00 uur Einde

  Bent u erbij op 24 september?
  U bent van harte uitgenodigd om deze Klimaattafel op dinsdag 24 september vanaf 18.30 uur bij te wonen. De bijeenkomst vindt plaats op de locatie van De Oostdorperhoeve, Oostdorperweg 210 in Wassenaar. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar klimaattafel@wassenaar.nl. Dit met het oog op het aantal stoelen en de hapjes en drankjes. Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar klimaattafel@wassenaar.nl.

  Wij kijken uit naar uw komst!

 • 16 juli 2019: Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) weer opengesteld
  Na een tijdelijke stop wordt de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) weer opengesteld. Eigenaar-bewoners kunnen met de SEEH subsidie krijgen voor minimaal twee grote isolatieregelingen in de eigen woning.

  Voor wie?
  Naast het treffen van minimaal twee grote isolatieregelingen komt u voor de SEEH in aanmerking als voor de betreffende woning nog niet eerder subsidie is verstrekt vanuit de SEEH. Daarnaast dient de bestaande woning uw eigendom en hoofdverblijf te zijn, of dat deze uw hoofdverblijf wordt na renovatie. Voor eigenaren en bewoners binnen een Verenigingen van Eigenaren (VvE) gelden er andere voorwaarden.

  Vanaf wanneer?
  De verwachting is dat de subsidie vanaf eind augustus 2019 weer kan worden aangevraagd bij de RVO. Het RVO voert de subsidieregelingen uit in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De regeling en voorwaarden worden gepubliceerd in de Staatscourant en op de website van het RVO. Let op! Er is alleen subsidie beschikbaar voor maatregelen die na publicatie van de regeling uitgevoerd worden en nadat u de werkzaamheden heeft verricht en betaald.

  Vragen?
  Zeker voor inwoners die ambitieuze plannen hebben om energiebesparende maatregelen te treffen in hun woning, is deze subsidieregeling erg interessant. Meer weten? Kijk dan op de website van het RVO
   
 • 20 juni 2019: Een sfeervol Engels landhuis, zonder gas!
  De Klimaattafel van 20 juni stond in het teken van het verduurzamen van monumenten. Rob Bloem was een van de sprekers en vertelde over het intensieve restauratieproces van zijn Engels landhuis. Het rijksmonument is nu aardgasvrij. ‘Het resultaat is dat wat we voor ogen hadden: een sfeervolle woning met een goed binnenklimaat én zonder gas. Onze huidige energierekening is nu lager dan in ons vorige huis, dat kleiner was.’  Omroep West interviewde Rob Bloem en duurzaamheidswethouder Lia de Ridder. Ook Monumenten.nl besteedde aandacht aan het restauratieproject. 

  Monumenten verduurzamen 
  Er zijn veel mogelijkheden om een historisch pand verder te verduurzamen. Er kan wellicht meer dan u denkt. Om onze inwoners te ondersteunen met het verduurzamen van hun monument is de gemeente een samenwerking aangegaan met Stichting De Groene Grachten. De Groene Menukaart Wassenaar laat u aan de hand van verschillende thema’s zien welke opties, tips en trucs er zijn voor verduurzaming van historische panden. Maatwerk blijft altijd het sleutelwoord, zeker bij beschermde monumenten. Neem daarom in een vroeg stadium contact op met de gemeente.
   
 • 5 bespaartips voor in huis
  Energie besparen biedt veel voordelen. U heeft minder energiekosten en stoot ook minder CO₂ uit. Zo bespaart u op kosten en het milieu. Er zijn vele relatief eenvoudige en effectieve dingen die u kunt doen om energie te besparen. Lees verder voor de 5 tips die wij alvast graag met u delen.
   
 • 20 mei 2019: Duurzaamheidsbijeenkomst gemeente positief ontvangen
  Het wijkmanagement organiseerde in samenwerking met de Klimaattafel op woensdag 15 mei een bijeenkomst Wassenaar zijn we Samen. Zo’n 60 geïnteresseerden bezochten de avond in het Sterrenbad. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst waarin verbinden, samenwerken in de wijk en duurzaamheid centraal stonden.
Top