HOME  |  Meedoen met groen

Meedoen met groen

In een groene omgeving is het prettig wonen, leven en spelen. Het ziet er gezellig uit en ook de vlinders en bijen worden er blij van. Kan het groen in uw buurt wel wat kleur gebruiken? Adopteer dan een stukje openbaar groen!

Hoe werkt het?

U meldt bij de gemeente welk stuk grond u graag wilt adopteren. Dit kan alleen of samen met uw buren. De gemeente gaat vooraf voor u na of het stuk(je) groen in aanmerking komt voor adoptie. Vervolgens neemt de gemeente contact met u op om een afspraak te maken.

Heeft u al nagedacht over de planten? Tijdens de afspraak kunt u dit samen met de gemeente bespreken. De beheerder kan u hierover ook adviseren en heeft misschien tips over het onderhoud. De afspraken over beheer worden vastgelegd in een overeenkomst. Bekijk ook het stappenplan voor het adopteren van groen (PDF-document 143 kB).

Klik op de afbeelding op het filmpje Meedoen met Groen te starten.

Interesse?

Heeft u interesse in adoptiegroen? U kunt zich aanmelden voor een afspraak via het e-mailadres groen@wassenaar.nl. Hier kunt u ook terecht met u vragen over openbaar groen. Of neem contact op via telefoonnummer 14 070. Ook Wassenaarse bedrijven kunnen openbaar groen adopteren. 

Boomspiegel en geveltuin

U kunt ook de grond rondom de boom in uw straat beplanten en onderhouden, door een boomspiegel te adopteren. Ook aanleg van een geveltuin is mogelijk. U mag anderhalve tegel langs de gevel verwijderen en hier planten inzetten. Natuurlijk zijn er plekken waar het adopteren van een boomspiegel lastig is. Om u op weg te helpen hebben we spelregels opgesteld voor boomspiegels (PDF-document 190 kB) en geveltuinen (PDF-document 215 kB). 

Groen beperkt gevolgen hevige buien

Hoe groener de omgeving, hoe beter het is voor mens, dier en natuur. We hebben de laatste jaren steeds vaker te maken met hevige regenbuien. Meer grond en planten zorgen ervoor dat het regenwater snel kan worden afgevoerd en kunnen voorkomen dat straten blank komen te staan.

Groene Paauw 2019

De Groene Paauw wordt jaarlijks uitgereikt aan een inwoner, vereniging of organisatie die zich vrijwillig inzet voor het beste en mooiste stukje openbaar groen. De jury, die bestaat uit vrijwilligers, let bij de beoordeling vooral op de staat van het onderhoud en de creativiteit van het ontwerp. Een ander belangrijk criterium is of en hoe buurtbewoners zijn betrokken bij het groenproject.

Wijktuin Dr. Duetzlaan is een inspiratie voor iedereen in Wassenaar

Juryvoorzitter Netty Lamaker overhandigde de initiatiefnemers een glazen pauw, een mand met planten en € 250,00 om te besteden aan het initiatief. “De tuin aan de Duetzlaan is een heel mooie tuin met eindeloos veel planten. Een grote groep mensen heeft hieraan gewerkt. En die mensen zijn allemaal heel trots op hun tuin,” aldus de voorzitter. Burgemeester Leendert de Lange voegde hieraan toe: “U bent een voorbeeld voor anderen. Laat deze tuin een inspiratie zijn voor iedereen in Wassenaar.”

Bewonersverenigingen De Kieviet en Horst & Duin winnen aanmoedigingsprijs

Bewonersvereniging De Kieviet won een aanmoedigingsprijs voor hun inspanning voor de renovatie en het onderhoud van het Wilhelminaplein. Bewonersvereniging Horst en Duin werd beloond voor het opknappen en onderhouden van de berm aan de Raaphorstlaan. Bij het uitreiken van de aanmoedigingsprijzen deed Netty Lamaker de oproep om de tuinen volgend jaar nog groter en mooier en de buurt groener te maken. En dat vooral samen te doen.

Jury Groene Paauw

De jury van De Groene Paauw bestaat uit vrijwilligers. Stuk voor stuk betrokken inwoners van Wassenaar. Sommigen zijn lid van een wijk- of buurtvereniging, anderen zijn sleutelfiguren die vanaf de start deelnemen aan Wassenaar zijn we samen. Ook maakt een voormalig groen ambtenaar deel uit van de jury. Allemaal willen zij een bijdrage leveren aan het mooier en groener maken van Wassenaar. Zij herkennen wat de koppeling tussen een mooie wijk en hun bewoners op kan brengen: verbinding, saamhorigheid en persoonlijk contact.

Top