HOME  |  Meedoen met groen

Meedoen met groen

In een groene omgeving is het prettig wonen, leven en spelen. Het ziet er gezellig uit en ook de vlinders en bijen worden er blij van. Kan het groen in uw buurt wel wat kleur gebruiken? Adopteer dan een stukje openbaar groen!

Hoe werkt het?

U meldt bij de gemeente welk stuk grond u graag wilt adopteren. Dit kan alleen of samen met uw buren. De gemeente gaat vooraf voor u na of het stuk(je) groen in aanmerking komt voor adoptie. Vervolgens neemt de gemeente contact met u op om een afspraak te maken.

Heeft u al nagedacht over de planten? Tijdens de afspraak kunt u dit samen met de gemeente bespreken. De beheerder kan u hierover ook adviseren en heeft misschien tips over het onderhoud. De afspraken over beheer worden vastgelegd in een overeenkomst. Bekijk ook het stappenplan voor het adopteren van groen (PDF-document 143 kB).

Klik op de afbeelding op het filmpje Meedoen met Groen te starten.

Interesse?

Heeft u interesse in adoptiegroen? U kunt zich aanmelden voor een afspraak via het e-mailadres groen@wassenaar.nl. Hier kunt u ook terecht met u vragen over openbaar groen. Of neem contact op via telefoonnummer 14 070. Ook Wassenaarse bedrijven kunnen openbaar groen adopteren. 

Boomspiegel en geveltuin

U kunt ook de grond rondom de boom in uw straat beplanten en onderhouden, door een boomspiegel te adopteren. Ook aanleg van een geveltuin is mogelijk. U mag anderhalve tegel langs de gevel verwijderen en hier planten inzetten. Natuurlijk zijn er plekken waar het adopteren van een boomspiegel lastig is. Om u op weg te helpen hebben we spelregels opgesteld voor boomspiegels (PDF-document 190 kB) en geveltuinen (PDF-document 215 kB). 

Groen beperkt gevolgen hevige buien

Hoe groener de omgeving, hoe beter het is voor mens, dier en natuur. We hebben de laatste jaren steeds vaker te maken met hevige regenbuien. Meer grond en planten zorgen ervoor dat het regenwater snel kan worden afgevoerd en kunnen voorkomen dat straten blank komen te staan.

Groene Paauw 2019

Op donderdag 26 september wordt – tijdens ‘Wassenaar zijn we samen’ - de winnaar van de Groene Paauw 2019 bekend gemaakt. De jury van de ‘Groene Paauw’ is druk met de voorbereiding en heeft op 3 juli een bezoekt aan de genomineerde objecten. Tijdens de rondgang gaven de initiatiefnemers een toelichting op hun adoptiegroen project.  

De Groene Paauw wordt jaarlijks uitgereikt aan die inwoner, vereniging of organisatie die zich vrijwillig verdienstelijk maakt voor het beste en mooiste gemeenschappelijk groen in de nabije woonomgeving. De jury let bij de beoordeling vooral op de staat van het onderhoud en de creativiteit van het ontwerp. Een ander belangrijk criterium is of en hoe buurtbewoners zijn betrokken bij groenprojecten in de openbare ruimte.

Jury van de Groene Paauw

De voorzitter van de Groene Paauw, Netty Lamaker, geeft een korte terugblik op het bezoek van de jury. “Over het algemeen was de jury positief verrast over het onderhoudsniveau van de objecten en het enthousiasme van de initiatiefnemers. Om maar enkele voorbeelden te benoemen. De ‘Tuin van Manu’ in het van Polanenpark. Geweldig wat deze man al bijna 20 jaar grotendeels alleen presteert. De andere hofjes van het Van Polanenpark kunnen daar een voorbeeld aan nemen! De ‘Muizentuin’ aan de Strandwal wordt uitgebreid met extra boomspiegels. Veel bewoners zijn hier zo blij mee dat zij nu ook enthousiast meewerken. Goed voorbeeld van samenwerken is verbroedering. Het ‘Deijlerhof’ is een wijktuin waar je lekker beschut kan zonnen, terwijl de kinderen met water spelen. De kinderen kunnen met de pomp en de watergoot met bootjes spelen en worden ook uitgenodigd in de tuin te werken en verschillende groenten te oogsten. Het ‘Frits Kallfplantsoen’ - de ontvanger van de aanmoedigingsprijs 2018 – is nog enthousiaster geworden. Het gehele jaar wordt het plantsoen goed onderhouden en per seizoen voorzien van passende beplanting. Dit wordt zeer gewaardeerd door de omwonenden. De Van Hogendorpstraat viel bijzonder op, omdat iedere bewoner een voortuintje onderhoud naar eigen idee. Toch is alles een geheel geworden. Langs de Raaphorstlaan is niet het aangrenzende plantsoen verfraaid, maar de berm aan de overkant van de straat. Deze berm met wandelpad wordt nu netjes onderhouden met accenten van fleurige vaste planten. De genomineerden waren vaak aanwezig om uitleg te geven over hun project. Overal merkte de jury dat deze projecten de ‘buurt’ meer samenhang geeft”.

Top