HOME  |  Meedoen met groen

Meedoen met groen

In een groene omgeving is het prettig wonen, leven en spelen. Het ziet er gezellig uit en ook de vlinders en bijen worden er blij van. Kan het groen in uw buurt wel wat kleur gebruiken? Adopteer dan een stukje openbaar groen!

Hoe werkt het?

U meldt bij de gemeente welk stuk grond u graag wilt adopteren. Dit kan alleen of samen met uw buren. De gemeente gaat vooraf voor u na of het stuk(je) groen in aanmerking komt voor adoptie. Vervolgens neemt de gemeente contact met u op om een afspraak te maken.

Heeft u al nagedacht over de planten? Tijdens de afspraak kunt u dit samen met de gemeente bespreken. De beheerder kan u hierover ook adviseren en heeft misschien tips over het onderhoud. De afspraken over beheer worden vastgelegd in een overeenkomst. Bekijk ook het stappenplan voor het adopteren van groen (PDF-document 143 kB).

Klik op de afbeelding op het filmpje Meedoen met Groen te starten.

Interesse?

Heeft u interesse in adoptiegroen? U kunt zich aanmelden voor een afspraak via het e-mailadres groen@wassenaar.nl. Hier kunt u ook terecht met u vragen over openbaar groen. Of neem contact op via telefoonnummer 14 070. Ook Wassenaarse bedrijven kunnen openbaar groen adopteren. 

Boomspiegel en geveltuin

U kunt ook de grond rondom de boom in uw straat beplanten en onderhouden, door een boomspiegel te adopteren. Ook aanleg van een geveltuin is mogelijk. U mag anderhalve tegel langs de gevel verwijderen en hier planten inzetten. Natuurlijk zijn er plekken waar het adopteren van een boomspiegel lastig is. Om u op weg te helpen hebben we spelregels opgesteld voor boomspiegels (PDF-document 190 kB) en geveltuinen (PDF-document 215 kB). 

Groen beperkt gevolgen hevige buien

Hoe groener de omgeving, hoe beter het is voor mens, dier en natuur. We hebben de laatste jaren steeds vaker te maken met hevige regenbuien. Meer grond en planten zorgen ervoor dat het regenwater snel kan worden afgevoerd en kunnen voorkomen dat straten blank komen te staan.

Groene Paauw 2020

De Groene Paauw wordt jaarlijks uitgereikt aan een inwoner, vereniging of organisatie die zich vrijwillig inzet voor het beste en mooiste stukje openbaar groen. De jury, die bestaat uit vrijwilligers, let bij de beoordeling vooral op de staat van het onderhoud en de creativiteit van het ontwerp. Een ander belangrijk criterium is of en hoe buurtbewoners zijn betrokken bij het groenproject.

Jury bezoekt genomineerden voor de Groene Paauw

Op zaterdag 10 oktober bezoekt de jury van de Groene Paauw de genomineerde objecten: Berm Raaphorstlaan, Pluktuin' Wilhelminaplantsoen, Wijktuin Dr. Duetzlaan', Tuin van Manu' in het Van Polanenpark, Muizentuin' en boomspiegels Strandwal en Wijktuin Deijlerhuis'. Tijdens de rondgang langs deze groene objecten krijgen de initiatiefnemers de mogelijkheid een toelichting te geven op hun adoptiegroen/zelfbeheer project. Dit jaar vindt de uitreiking van de Groene Paauw voor de 5de keer plaats. Een lustrum voor de uitreiking van deze gewaardeerde groenprijs! Wethouder Kees Wassenaar benadrukt het belang van betrokken inwoners: ”Een groen en verzorgd Wassenaar is voor ons allemaal belangrijk. Hoe mooi is het dan dat een deel van het groen door eigen inzet ook nog eens past in de smaak en beleving van de direct omwonenden!”

Uitreiking Groene Paauw

De Groene Paauw wordt dit jaar – vanwege de beperkende coronamaatregelen - niet uitgereikt tijdens een bijeenkomst van ‘Wassenaar zijn we samen’ maar op het recent gerenoveerde Raadhuis De Paauw. Verdere informatie over de uitreiking van De Groene Paauw 2020 volgt binnenkort.

Jury Groene Paauw

De jury van De Groene Paauw bestaat uit vrijwilligers. Stuk voor stuk betrokken inwoners van Wassenaar. Sommigen zijn lid van een wijk- of buurtvereniging, anderen zijn sleutelfiguren die vanaf de start deelnemen aan Wassenaar zijn we samen. Ook maakt een voormalig groen ambtenaar deel uit van de jury. Allemaal willen zij een bijdrage leveren aan het mooier en groener maken van Wassenaar. Zij herkennen wat de koppeling tussen een mooie wijk en hun bewoners op kan brengen: verbinding, saamhorigheid en persoonlijk contact.

Top