HOME  |  Informatie coronavirus voor inwoners

Informatie coronavirus voor inwoners

Het Coronavirus en de verspreiding daarvan is elke dag volop in het nieuws. De ontwikkelingen worden op de voet gevolgd. Er zijn korte lijnen met de GGD, het RIVM en de Veiligheidsregio. Als gemeente communiceren we niet zelfstandig over het Coronavirus. Het RIVM is in Nederland de eerste en belangrijkste informatiebron als het gaat om de ontwikkeling van en maatregelen voor dit virus. De website van het RIVM wordt actueel gehouden, inclusief een uitgebreide lijst met veel gestelde vragen en antwoorden. Op deze pagina bundelen wij de informatie voor u.

Maatregelen vanuit de Rijksoverheid

 • Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april
  Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.
 • Maatregelen vanaf 15 maart 2020
  Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.
 • Maatregelen vanaf 12 maart 2020
  In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Maatregelen vanuit de gemeente

Noodverordening

In de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) blijft het aanspreken en zo nodig beboeten van mensen die zich moedwillig onverantwoordelijk gedragen een hoge prioriteit. ‘We zien gelukkig dat de grote meerderheid van de mensen het begrepen heeft: ze blijven thuis, gaan alleen voor een korte en noodzakelijke boodschap naar buiten, respecteren dan de veilige afstand van 1,5 meter en beperken zich voor hun ‘ommetjes’ tot de eigen buurt,’ aldus de plv. voorzitter van de VRH Johan Remkes. ‘Dit vraagt veel van ons allemaal. Daarom is het  ook extra onaanvaardbaar als enkelingen het voor de rest verpesten. Dat wordt niet getolereerd.’ Komend weekeinde gelden dezelfde restricties die ook vorig weekeinde goed hebben gewerkt. Daar wordt nog wel aan toegevoegd dat de grote parkeergelegenheden die in de buurt van stranden, parken en recreatiegebieden in de regio Haaglanden liggen worden gesloten. Ten aanzien van het gebruik van strand- en vakantiehuisjes voor recreatie en kortdurende verhuur aan toeristen is bovendien besloten dit voor de duur van de beperkende maatregelen niet toe te staan in onze regio. Tevens is besloten een verbod op te nemen om sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) zowel op of bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. Hiervoor is de bestaande noodverordening aangepast. Lees het hele bericht en de noodverordening.

Nieuwsberichten

Informatie voor ouders

Overzicht hulpinitiatieven

De coronacrisis heeft grote economische en maatschappelijke gevolgen. Verschillende instellingen in Wassenaar proberen inwoners zoveel mogelijk bij te staan in deze moeilijke tijd. Hier vindt u meer informatie over de initiatieven in Wassenaar

Maatregelen van partners van de gemeente en verenigingen in Wassenaar

Informatiebrieven en burgemeestersbrieven

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, ziet u in een kort filmpje van de rijksoverheid. Ze zijn:

 • was regelmatig uw handen
 • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • gebruik papieren zakdoekjes 
 • schud geen handen 
 • vermijd grote groepen
 • werk thuis als het kan

Ook is het advies 'houd afstand'. Maar wat betekent dit nou echt?

Meer informatie

Als gemeente volgen we het advies en de informatie van de autoriteiten op dit gebied, GGD en het RIVM, op de voet. Kijk voor maatregelen en actuele informatie over het coronavirus op:

Ook is er een landelijk informatienummer 0800-1351, dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur. 

Top