HOME  |  De Paauw blijkt Pruisischer dan gedacht

De Paauw blijkt Pruisischer dan gedacht

De restauratie van de buitenzijde van Huize De Paauw ging van start op 6 februari. Tijdens de werkzaamheden is een bouwhistorische ontdekking gedaan die de gangbare beschrijving van de bouwfasering op de proef stelt.

Niet de bekende Haarlemse architect Jan David Zocher junior maar de relatief onbekende Berlijnse architect Hermann Wentzel blijkt de ontwerper van de beide zijvleugels te zijn. De zijvleugels van Zocher blijken van hout te zijn geweest, en zijn door Wentzel vervangen door gemetselde bouwdelen. De Paauw blijkt dus Pruisischer dan gedacht.
Hermann Wentzel werd in 1851 als jonge Berlijnse architect naar Nederland gehaald door Prins Frederik. Onder zijn leiding liet de prins het Hollands Buiten De Paauw verbouwen tot een Pruisisch paleis. Wentzel was tevens verantwoordelijk voor de aankleding van Frederiks parkenroute.

De ontdekking is gedaan door Dominique Vermeulen  – Wevers & Van Luipen, Architecten & Bouwhistorici. Als u vragen heeft kunt u deze stellen via e-mailadres: dominique@weversvanluipen.nl

Deze beelden komen uit de presentatie die op 19 november 2018 is vertoond tijdens het bezoek van gedeputeerde Rik Janssen.

De hele presentatie met toelichting kunt u downloaden (PDF-document 1 MB).

Top