HOME  |  Actueel

Actueel

April 2020

De werkzaamheden aan de buitenzijde bevinden zich in de laatste fase. De buitenmuren zijn teruggebracht in de oorspronkelijke kleur, zandgeel. Deze kleur kwam tevoorschijn onder een aantal lagen verf. 'We hebben heel wat lagen af moet schrapen voor we deze laag verf vonden. We wisten wat we zochten, want de kleur was te zien op een oude aquarel en oude foto's van de prins', vertelt Dominique Vermeulen, de restauratiearchitect. Met het afronden van het schilderwerk is een belangrijke stap gezet in het restauratieproces.
De werkzaamheden aan de buitenzijde worden deze zomer afgerond.

Oktober 2019 - Bezoek burgemeester De Lange en wethouder Wassenaar

Burgemeester Leendert de Lange en wethouder Kees Wassenaar maakten op maandag 21 oktober een rondgang langs de werkzaamheden aan Raadhuis De Paauw. Ook werden zij bijgepraat over de vorderingen van het werk. Het gebouw wordt grondig hersteld en ziet er straks uit zoals in zijn hoogtijdagen in het midden van de negentiende eeuw. ‘Paleis De Paauw’ werd toen bewoond door prins Frederik en prinses Louise. Het okergele pleisterwerk is bewerkt met een kammetje en ziet er uit als “gefrijnd” zandsteen. Op het gebouw was ook een groot aantal gietzinken ornamenten en sculpturen aanwezig. Bij de restauratie, die in 2018 is gestart, wordt gebruikt gemaakt van traditionele technieken en natuurlijke materialen. De verwachting is dat voor de zomer van 2020 alle werkzaamheden zijn afgerond en Raadhuis De Paauw weer in volle glorie te bewonderen is. 

Mei 2019 - Gebruik van historische materialen

Natuurlijk hebben we ook weleens een tegenvaller. We moeten soms echt moeite doen om het vroegere gebruik van het gebouw te maskeren. Lees meer.

April 2019 - In de ateliers wordt hard gewerkt

In de ateliers wordt hard gewerkt om de zinken ornamenten weer in orde te maken. Lees meer.

Februari 2019 - De Paauw in de steigers

De werkzaamheden aan het hoofdhuis vorderen gestaag. Ook de voorgevel staat in de steigers en is aan het zicht onttrokken. Lees meer. 

5 december 2018 - Eerste stukje gevel van De Paauw zichtbaar

Bij de raadzaal zijn de steigers en bouwdoeken aan de buitengevel weggehaald. Het eerste stukje van de okerkleurige gevel is zichtbaar. De kalkpleisterlaag is nog wat donker omdat er vocht in zit; met het drogen wordt dit lichter van kleur. Kalk neemt vocht op en staat het af. Dit betekent dat het gebouw weer kan ‘ademen’. Lees meer.

19 november 2018 - Jonge restauratieprofessionals aan de slag met hart voor Zuid-Hollands erfgoed

Landgoed De Paauw in Wassenaar was 19 november even het toneel van jonge restauratieprofessionals. Tijdens zijn bezoek zette Rik Janssen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland voor cultureel erfgoed, de jonge vaklieden in het zonnetje. Hij overhandigde hen een passend cadeau: een boek over het restaureren van monumenten. De jonge vaklieden doen bij De Paauw praktijkervaring op met het restauratieambacht. Lees meer.

8 november 2018 - Masterclass restaureren op De Paauw

Vrijdag 9 november was Buitenplaats De Paauw in Wassenaar het toneel van masterclasses restaureren op locatie. Zo’n tachtig mbo-scholieren bouwkunde maakten kennis met het restauratievak. Lees meer.

11 september 2018 - Wethouders maken kennis met traditionele restauratietechnieken

Hoe worden de zinken decoraties, kenmerkend voor De Paauw, eigenlijk gemaakt? En wat komt er kijken bij het maken en aanbrengen van ‘natuurlijk’ pleisterwerk op de gevel? Tijdens Open Monumentendag konden bezoekers in het doe-dorp kennis maken met de toegepaste materialen en ambachten. Onder hen ook wethouder Kees Wassenaar, verantwoordelijk voor het  erfgoedbeleid en wethouder Hubert Schokker. Beide wethouders waren onder de indruk van de uitleg en demonstraties van de restaurateur. Lees meer.

6 februari 2018 - Wethouder Blommers geeft startsein voor restauratie De Paauw

Met behulp van een hoogwerker heeft wethouder Freddy Blommers de laatste pauw van de voorgevel van De Paauw afgehaald. De vijf pauwen evenals de zinken beelden zijn tijdelijk verhuisd naar het restauratieatelier.  Lees meer.

Top