HOME  |  75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid

In 2020 staan we ook in Wassenaar stil bij 75 jaar vrijheid. Het hele jaar vinden er activiteiten plaats waarbij herdenken, vieren en koesteren centraal staan. Ook u kunt een initiatief starten of een vraag stellen via de e-mail: 75jaarvrijheid@wassenaar.nl. 75 jaar vrijheid krijgt zo een gezicht in Wassenaar.

8 mei 1945, bijna 75 jaar geleden. Wassenaarders begroetten voertuigen van de Prinses Irene Brigade op de Rijksstraatweg bij Den Deijl tijdens de bevrijding.


Herdenking Franse commando’s donderdag 27 februari 

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor de zes Fusiliers Marins Français du Commando Trépel op de Wassenaarse Slag vindt plaats op donderdag 27 februari. De commando’s sneuvelden voor onze vrijheid in de nacht van 27 op 28 februari 1944 aan het Wassenaarse strand, een belangrijke episode uit de Tweede Wereldoorlog. De herdenking vindt plaats bij het monument aan de Wassenaarse Slag op donderdag 27 februari. Na de ceremonie reikt de Franse Defensie attaché, kolonel Bruneau, aan twee Nederlandse militairen een medaille uit voor hun verdiensten tijdens missies in het buitenland. 

Kijk voor het complete programma in de evenementenkalender.


Fietsen in het spoor van een Engelandvaarder 

Het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007), de Soldaat van Oranje, Engelandvaarder en verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, is in vele vormen verteld: boek, film en musical. Leiden en Scheveningen spelen een belangrijke rol in het verhaal. Tussen deze beide plaatsen ligt een verrassend gevarieerd gebied, ook bekend als Duin, Horst & Weide. Stap op de fiets en volg de sporen van de Soldaat van Oranje langs kust, duinen, weilanden, landgoederen en oude steden. 

Fietsroute: fietsen in het spoor van een Engelandvaarder


Onthulling monument Levenslicht

Op 27 januari 2020 werd op begraafplaats Persijnhof bij het Joodse monument het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht onthuld. Het monument is nog tot en met 2 februari te bezoeken. Het monument komt het best tot zijn recht in het donker, daarom bent u van harte welkom tussen 17.30 uur en 22.00 uur.

Een videoverslag kunt u terugkijken:

Top