Wat is het?

Heeft u moeite met de administratie van uw geldzaken? Op de website van het Nibud staat een stappenplan voor het bijhouden van een administratie. En op de website Wijzer in geldzaken vindt u een overzicht van online huishoudboekjes die u kunt gebruiken. Zo heeft u al uw geldzaken op één plek bij de hand.

Als het u niet meer lukt om uw schulden af te betalen, kunt u schuldhulpverlening vragen bij verschillende instanties, waaronder de gemeente.

Hoe werkt het?

U kunt begeleiding krijgen bij uw uitgaven. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld een cursus aan. Zodat u niet meer geld uitgeeft dan u binnenkrijgt.

Een professionele hulpverlener kijkt naar de oorzaak van uw problemen met geld. De hulpverlener probeert afspraken te maken met u en de schuldeisers over de betaling van de schuld. U en de schuldeisers moeten zich aan deze afspraken houden.

Schuldhulp aanvragen

Dien een aanvraag in bij een hulpverlenende instantie, bijvoorbeeld de gemeente. De instantie beoordeelt of u in aanmerking komt voor schuldhulpverlening. Zij kijken onder andere naar uw inkomen, vermogen, vaste lasten en uw schulden. Ook bekijken zij of en hoeveel u kunt aflossen. Daarna hoort u of u de hulp krijgt.

Schuldhulp voor ondernemers

Heeft u een eigen bedrijf? Dan kunt u schuldhulpverlening vragen bij uw boekhouder, een advocaat, banken of het Instituut Midden en Kleinbedrijf. Ook kunt u bijstandsverlening voor zelfstandigen aanvragen.

Wat moet ik doen?

Heeft u financiële problemen of betalingsachterstanden? U kunt advies inwinnen bij Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW). Met een vrijwilliger of een professionele consulent geldzaken kan worden gekeken welke mogelijkheden er zijn om uw financiën op orde te brengen. Ook kan SMOW u helpen bij het invullen van belastingformulieren, of bij het aanvragen van andere toeslagen.

Heeft u schulden waar u zelf niet meer uitkomt? Dan kunt u misschien hulp krijgen van de gemeente. U neemt hiervoor contact op met Kredietbank Nederland. Deze organisatie helpt inwoners met schulden namens de gemeente. Deze hulp is gratis.

Mailadres: wassenaar@kbnl.nl

Telefoonnummer: (070) 300 8834

Wat u moet weten

Om te bepalen of schuldhulpverlening geschikt voor u is, kijkt Kredietbank Nederland naar uw persoonlijke situatie. Welke schulden heeft u en welke oplossingen zijn mogelijk

De gemeente betaalt niet uw schulden, maar helpt u bij het zoeken naar een oplossing

Heeft u een beginnend geldprobleem, dan is schuldhulpverlening vaak nog niet nodig. U kunt wel hulp krijgen om te voorkomen dat uw geldprobleem erger worden

Bijstandsverlening voor ondernemers (Leidschendam-Voorburg)

Heeft deze informatie u geholpen?