De gemeente Wassenaar heeft zich aangesloten bij het initiatief Hidden Disabilities Sunflower. Dit initiatief draagt bij aan het begrip voor anderen en aan de toegankelijkheid en inclusiviteit van de gemeente.

The Hidden Disabilities Sunflower is een eenvoudig hulpmiddel waarmee u vrijwillig kunt laten zien dat u een handicap of aandoening heeft die niet meteen duidelijk is en dat u behoefte kunt hebben aan een helpende hand, begrip, of meer tijd in winkels, op het werk, in het vervoer of in openbare ruimtes. Wassenaar is de vijfde gemeente in Nederland die zich aansluit bij het initiatief. Met dit initiatief wordt inwoners en maatschappelijke organisaties de mogelijkheid geboden om op een discrete manier te laten zien dat de drager een onzichtbare handicap of aandoening heeft. Dit kan door bijvoorbeeld de sleutelkoorden, armbanden of metalen pins van Sunflower te dragen.

Wethouder Inclusie Ronald Zoutendijk: “Ik ben blij dat Wassenaar het gebruik van het Sunflower-sleutelkoord stimuleert. Het sleutelkoord maakt op een discrete manier niet-zichtbare beperkingen zichtbaar. We willen daarmee onbegrip en misverstanden in de onderlinge omgang voorkomen. Als wethouder inclusie streef ik ernaar dat iedereen, ongeacht zijn of haar beperking, op een prettige manier kan deelnemen in ons dorp.”

Op 3 juni 2024 heeft Kees Hoekstra van Hidden Disabilities Sunflower een interessante en verdiepende training gegeven aan medewerkers van de gemeente Wassenaar uit verschillende eenheden, zoals het Klant Contact Centrum en Handhaving. Er volgt nog een tweede training voor de Wmo-consulenten en de medewerkers die niet bij de eerste training aanwezig konden zijn. Ook heeft Hidden Disabilites Sunflower een nuttige trainingsvideo beschikbaar gesteld die door de hele organisatie bekeken kan worden om zo bekend te raken met het initiatief.

In Nederland erkennen tot nu toe al 750 locaties en 300 bedrijven de Sunflower en nu dus ook gemeente Wassenaar. De Sunflower-producten zijn gratis verkrijgbaar op het gemeentekantoor aan de Johan de Wittstraat 45, 2242 LV, Wassenaar. De medewerkers aan de balie zijn er klaar voor om u te helpen!