Gemeente Wassenaar - 24-08-2010 Wassenaars college van B&W teleurgesteld in Haagse Kamer van Koophandel

24-08-2010 Wassenaars college van B&W teleurgesteld in Haagse Kamer van Koophandel

In haar onlangs verschenen monitor “Lokale Lasten” geeft de Kamer van Koophandel Den Haag aan dat de lokale lasten in Wassenaar fors gestegen zijn en dat Wassenaar zelfs koploper is. De kosten zouden gemiddeld met meer dan 10% gestegen zijn voor het bedrijfsleven in Wassenaar. Er is zelfs een uitschieter van 46% voor de bedrijfsvorm Jachthaven. Dit is de wethouder van financiën, Marc van Dijk, in het verkeerde keelgat geschoten. Na zijn vakantie heeft hij dit direct laten uitzoeken.

Met twee jachthavens in Wassenaar was deze bedrijfsvorm eenvoudig te controleren. De absolute cijfers die door de Kamer van Koophandel gebruikt zijn, zowel in 2009 als in 2010, kloppen van geen kanten. Bij hantering van de werkelijke cijfers komt de stijging van de lokale lasten voor deze bedrijfsvorm uit op afgerond 2%.

Daarnaast zijn er voor de berekening bedrijfsvormen gehanteerd die in het geheel niet in Wassenaar voorkomen. Zo zijn er middelgrote en grote metaalbedrijven opgevoerd met kostenstijgingspercentages tot ruim 26%. De cijfers over Wassenaar zijn gebaseerd op onjuiste gegevens waaruit verkeerde conclusies getrokken zijn. Kortom een slecht onderzoek, aldus wethouder Van Dijk.

Wethouder van Dijk is teleurgesteld over het feit dat er door de Kamer van Koophandel geen contact is opgenomen met de gemeente Wassenaar om te verifiëren of deze grote verschillen wel correct zijn. ‘Dit soort onjuiste informatie is ook slecht voor het vestigingsklimaat in Wassenaar en veroorzaakt onrust bij de reeds gevestigde ondernemers’.

Wethouder van Dijk zal met de Kamer van Koophandel overleggen waarom men dit op deze wijze doet en hoe dit soort onjuiste berichtgeving in de toekomst voorkomen kan worden.

Snel naar...