Gemeente Wassenaar - Burgemeesters openen expositie Nieuwe Haagse School in Gorcums Museum

Burgemeesters openen expositie Nieuwe Haagse School in Gorcums Museum

Voor deze tentoonstelling leverde de gemeente Wassenaar de basis met de Knoester-collectie. Onze gemeente beschikt over een niet onbelangrijke verzameling kunstwerken en heeft een consistent kunst- en cultuurbeleid, toegespitst op de Nieuwe Haagse School. Daartoe werd indertijd contact gelegd met het echtpaar Knoester, sinds 1968 grote verzamelaars op dit gebied. Na het overlijden van de heer Knoester, besloot zijn weduwe het grootste deel van de collectie af te stoten en kon Wassenaar met vooral donatiegelden tot aankoop overgaan.

Het doet burgemeester Hoekema dan ook deugd dat deze verzameling voor het eerst buiten zijn gemeente getoond wordt.

Bij 'Haagse School' gaan de gedachten naar de 19e eeuwse kunststroming van romantiek tot impressionisme, met namen als Mesdag en Breitner.

De Nieuwe Haagse School is heel wat anders: een dynamische groep kunstenaars behorende tot verschillende groeperingen, zowel figuratief als abstract werkend in de jaren '50 en '60 van de afgelopen eeuw, met namen als Herman Berserik, Co Westerik, Paul Citroen, Piet Ouborg en een jonge Jan Cremer.

De heer Biemans, oud-wethouder in zijn geboortestad Gorinchem en conservator van het museum is verantwoordelijk voor deze expositie.

Bert Biemans vertelt dat er bijna een jaar aan vooraf gegaan is om alle schilderijen naar het Gorcums Museum te krijgen. Met bezoeken, niet alleen aan Wassenaar, maar ook aan verzamelaars in de Alblasserwaard en Gorinchem.

Bijzonder aan de tentoonstelling is het feit dat nooit eerder de (19e eeuwse) Haagse School met 10 schilderijen uit particulier bezit, waaronder een grote Mesdag met 'bomschuiten', twee werken van Jacob Maris, een aquarel van Jozef Israels en een Weissenbruch, gecombineerd werd met 65 kunstwerken van de Nieuwe Haagse School. Een tijdsoverspanning van 50 tot 100 jaar. De expositie is ruim, weloverwogen en stijlvol ingericht.

De tentoonstelling vormt ondanks de diversiteit een prachtig geheel met nationale allure, door de burgemeesters van beide gemeenten met elan geopend door het wegtrekken van elkaars gemeentevlag van een schilderij van Theo Bitter.

Een bezoek aan Gorcum is absoluut de moeite waard, de expositie is te bezichtigen tot en met 19 februari, zie ook http://www.gorcumsmuseum.nl/

  • 14 december 2011