Gemeente Wassenaar - Militaire prestatietocht

Militaire prestatietocht

 International militaire prestatietocht  Te Paard

130 militaire ruiters op strand tussen Scheveningen en Katwijk  

Op vrijdag  9 september wordt de militaire prestatietocht 'te Paard' voor het eerst gereden vanuit Den Haag. Op verzoek van de chef van het militaire huis, generaal-majoor Morsink, gaan de 130 ruiters dit jaar van  start vanaf  de Waalsdorpervlakte. Daarna rijden ze over het strand naar Katwijk, waarna ze door de duinen weer retour rijden naar stal. De route is 35 kilometer. Verder is er ook een kortere  route, plus een route speciaal voor aangespannen rijden.    

Tijdens de rit leggen de combinaties verschillende ludieke proeven af. Dit soms te paard, soms naast het paard. Zoals boogschieten of het met het paard tussen obstakels in de branding door. De meeste ludieke proeven worden afgelegd bij de Wassenaarse Slag tussen 11.00 en 14.00 uur. Daar, bij beach club "De Golfslag", wordt ook de pauze georganiseerd.   

De ruiters zijn verdeeld in 20 teams die met tussenpozen van 10 minuten vertrekken. Ook de Franse Garde Republicaine doet  mee, evenals een team van het Duitse Gebirgstragtierwesen en een Deens militair team van Koninklijke Garde Husar Regiment Kopenhagen. Verder rijden er drie politieteams mee en een team van de Koninklijke Stallen. 

Voordat de ruiters vertrekken, worden alle paarden gekeurd. Bijzonder is de keuring van acht combinaties tijdens de hele rit door de faculteit Diergeneeskunde Utrecht. Deze pilot moet een goed beeld geven van de fysieke en  psychische belasting van ruiter en paard bij dit soort stressvolle activiteiten. 

Omdat niet alle ruiters en hun paarden gewend zijn aan het strand, krijgen ze vooraf uitgebreide instructie hoe om te gaan met situaties en badgasten op het strand. De betrokken drie gemeenten en Dunea hebben speciaal vergunning verleend voor deze bijzondere rit.   

De MPTTP wordt dit jaar voor de 11e maal verreden, maar dit jaar voor het eerst op het strand en in de duinen tussen Scheveningen en Katwijk. De andere tien tochten zijn gereden op de Veluwe.

  • 7 september 2011