Gemeente Wassenaar - Jaap Eggens expositie

Jaap Eggens expositie

Op vrijdag 26 augustus Van 29 augustus tot 10 oktober 2011 vindt in Raadhuis De Paauw een expositie plaats van de schilder, lijstenmaker en jurist Jaap Eggens [1919-1997]. 

Zijn vrouw, weduwe Roos Eggens-Bakker besloot in 2011 een groot deel van zijn schilderijen en tekeningen te schenken aan de gemeente Wassenaar. De opening vindt plaats op vrijdag 26 augustus a.s. om 15.30 uur in Raadhuis De Paauw. Jaap Eggens is het meest bekend om de typische ´aluminium´ lijsten die hij maakte voor vele kunstenaars van de Nieuwe Haagse School. Jaap Eggens was afgestudeerd als meester in de rechten en wel het Indisch recht, waarmee hij in de voetsporen trad van zijn vader die in Batavia hoogleraar was aan de ‘Rechtshogeschool'. Na de oorlog kwam hij in contact met de Haagse kunstwereld. Café de Posthoorn was daarbij een belangrijk trefpunt. Hier ontmoette hij vele kunstenaars als Willem Hussem, Jaap Nanninga, Jan Cremer en anderen. Door zijn contacten met de vele kunstenaars besloot hij zich te gaan specialiseren als lijstenmaker en boekbinder. Eerst maakte hij houten lijsten, maar al gauw wilden de kunstenaars aluminium lijsten omdat die moderner en goedkoper waren. Deze aluminiumlijsten waren in die tijd spraakmakend. Als kunstenaar timmerde hij echter niet aan de weg, waarschijnlijk omdat hij een heel bescheiden aard had. Maar als schilder heeft hij toch een omvangrijk oeuvre achtergelaten. Begin jaren '70 werd zijn werk geëxposeerd in de Posthoorn, waarbij alle schilderijen werden verkocht. In 1999 volgde een expositie in Pulchri en nu 12 jaar later zal een groot deel van de schenking van zijn werk getoond worden in het Raadhuis De Paauw.

De expositie bezichtigen?

De expositie ´Jaap Eggens´ is te bezichtigen in Raadhuis De Paauw, Raadhuislaan 22 in Wassenaar van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur. U bent van harte welkom. Toegang is gratis.

  • 19 augustus 2011