Gemeente Wassenaar - Aanrijdingen ree, damhert en vos

Aanrijdingen ree, damhert en vos

Recent heeft een aantal aanrijdingen plaatsgevonden met reeën, damhert (en) en in enkele gevallen met vossen in de gemeente Wassenaar. Buiten deze aanrijdingen is er in toenemende mate sprake van ernstig gewonde reeën die door aanvallen van loslopende honden, helaas uit hun lijden verlost moesten worden. Daarnaast is regelmatig sprake van reeën die in de hekwerken rond de tuinen en of toegangspoorten van woningen komen vast te zitten.

Het verspreidingsgebied van de reeën, damherten en vossen ligt feitelijk vanaf het duingebied Meijendel en Berkheide, de binnenduinrandzone ofwel de landgoederenzone tot de spoorlijn in de Duivenvoordse polder. 

Wat kunt u zelf doen?

  • Als u met de auto op weg moet, houd uw snelheid dan in de gaten, zeker in de avondschemering en de vroege ochtend.
  • Als u met uw hond gaat wandelen, die u overigens in de meeste gebieden "nu in verband met het broedseizoen, aangelijnd dient te houden", bedenk u dan dat in veel openbaar toegankelijke gebieden reeën (kunnen) voorkomen.
  • Bekijk of als er sprake is van spijlenhekwerken rond uw woning of in de toegangshekken daarvan, wellicht gaas is aan te brengen, zodat een ree daar niet in komt vast te zitten met alle gevolgen van dien. Als u een nieuw (spijlen) hekwerk moet plaatsen kunt u hier misschien alvast rekening mee houden. 

Wat moet u doen als u onverhoopt toch geconfronteerd wordt met een aanrijding?

Er van uitgaande dat er in dat geval (hopelijk) alleen sprake is van materiële schade. Voor zover op dat moment mogelijk, probeer na te gaan of het betreffende dier gewond is of (helaas) al is overleden. Het kan voorkomen dat het dier wel gewond is, maar kans heeft gezien om weg te komen en u het niet meer ziet.

In alle gevallen meld u het incident bij de meldkamer van de regiopolitie Haaglanden, tel. 0900 8844. De meldkamer zal dan (met spoed) het incident telefonisch doorgeven aan de locale politie en de betrokken personen die met betrekking tot incidenten met aangereden dieren, handelend kunnen en mogen optreden.

Ook in die gevallen waarbij sprake is van een verwonde of vastzittende ree of damhert meld u dit bij de meldkamer van de regiopolitie Haaglanden via 0900 8844.

  • 11 april 2011