Gemeente Wassenaar - Open Monumentendag 2007

Open Monumentendag 2007

 Dat betekent dat tussen 10.00 en 17.00 uur een aantal bijzondere gebouwen kan worden bezichtigd. Omdat het thema dit jaar "Moderne Monumenten" is, zijn enkele jongere monumenten opengesteld. Zeer monumentaal is Maarheeze, Rijksstraatweg 675, een door Co Brandes in 1914 ontworpen landhuis dat met veel geheimzinnigheid was omgeven in de tijd dat de Inlichtingen Dienst Buitenland er gevestigd was. Weinig toelichting behoeft het Rijnlands Lyceum aan de Backershagenlaan 5 (geopend van 10.00 tot 16.00 uur) dat in 1939 is ontworpen door J.P. Kloos. Ook enkele "jonge" kerken openen hun deuren. De oudste daarvan is de RK Kerk St. Willibrordus aan de Kerkstraat 77 (geopend van 10.30 tot 15.00 uur), een fraaie neogotische kerk van architect Nicolaas Molenaar uit 1905. Minder oud, maar niet minder monumentaal is de RK Kerk De Goede Herder, Stoeplaan 4. Zij is in 1931-1932 gebouwd door de architecten Leo en Jan van der Laan. Ook de RK Kerk Sint Jozef, Parklaan 28, is ontworpen door Jan van der Laan, in 1962. Opengesteld is eveneens de opvallend vormgegeven Messiaskerk, Zijllaan 57, een schepping van J.B. baron van Asbeck die zich duidelijk liet inspireren door de bekende Zwitserse architect Le Corbusier.

Daarnaast kan een aantal veel oudere monumenten worden bezichtigd. Altijd boeiend zijn de uit de Middeleeuwen stammende Dorpskerk, Plein 3, en de korenmolen Windlust aan het Molenplein. Bezienswaardig is een houten schuur aan de Gang 10. En huize De Paauw, Raadhuislaan 22.

Niet te versmaden is het Theepaviljoen De Horsten (ingang landgoed aan de Papeweg) dat rond 1860 is gebouwd als Schiethuis voor prins Frederik. Nu is het een geliefd theepaviljoen.

Tot slot is daar de aan de rand van de Veenzijdse polder gelegen boerderij Kerkewoning, het Kerkehout 103. Deze monumentale hoeve behoort tot de oudste boerderijen van Wassenaar. Het hoofdvertrek en de opkamer dateren uit circa 1540, de kelder is mogelijk honderd jaar ouder. Het erf met vruchtbomen en oude schuren is ook het bekijken waard.

Zie ook Monumentendag

  • 3 september 2007