Gemeente Wassenaar - Kasteel duivenvoorde genomineerd voor de museumprijs 2007

Kasteel duivenvoorde genomineerd voor de museumprijs 2007

Op de site van de museumprijs.

KASTEELMUSEUM DUIVENVOORDE GENOMINEERD VOOR DE MUSEUMPRIJS 2007

Voorschoten, 20 augustus 2007

Naast drie andere kasteelmusea (het Groningse Menkemaborg, en de Gelderse kastelen Ammersoyen en Doorwerth), behoort Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten (Zuid-Holland) tot de vier laatste kandidaten voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2007 (waaraan een bedrag van ? 100.000 is verbonden). De BGL Museumprijs is een resultaat van een samenwerkingsovereenkomst tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij.

Een vakjury onder voorzitterschap van mevrouw Dr N.C.Sluijter-Seijffert maakte onlangs de vier genomineerden bekend. De jury omschrijft de categorie kasteelmusea als: "musea die gevestigd zijn in een kasteel of buitenplaats (in oorsprong een verdedigbaar huis van een adellijke familie), waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de museale mogelijkheden in het monumentale gebouw om de bezoeker te informeren over de context en de historie van het monument".

De museumbezoeker bepaalt mede welk kasteelmuseum zal worden uitverkoren voor de Museumprijs 2007. Van 24 augustus tot 20 september krijgt het publiek de gelegenheid om via de website www.museumprijs.nl kenbaar te maken naar welke van de vier kandidaten de voorkeur uitgaat.

Enige genomineerd kasteelmuseum in West-Nederland

Voorzitter van Stichting Duivenvoorde, Alexander W. baron Schimmelpenninck van der Oije en directeur Dirk J. Meulemeester zijn het erover eens: "Wat Kasteel Duivenvoorde en haar museum uitdragen sluit naadloos aan op de omschrijving van de jury. We zijn enorm vereerd met deze nominatie, als enig kasteelmuseum in Zuid-Holland en zelfs in West-Nederland. Het uitverkoren worden voor deze prestigieuze prijs zou een kroon betekenen op de jarenlange enthousiaste inzet van alle betrokkenen, met name onze vele vrijwilligers van het kasteel, het museum en het landgoed Duivenvoorde."

De bestemming

Kunsthistoricus en conservator Mariken J.H. van Rooijen: "Fantastisch, deze nominatie. Het aan de Museumprijs verbonden prachtige bedrag zou betekenen dat wij onze wensen voor het museum versneld zouden kunnen verwezenlijken. We denken hierbij onder andere aan de nodige zorgvuldige renovatie van de Blauwe Logeerkamer, aan de restauratie van schilderijen en antieke klokken en aan het verder verbeteren van de klimaatbeheersing in het museum. Als conservator gaat het mij natuurlijk zeer aan het hart dat we de kwaliteit van onze schitterende collectie in stand kunnen houden en verder kunnen verbeteren. En kwaliteit is wat we onze museumbezoekers willen bieden."

De Amsterdamse Uitmarkt: zaterdag 25 en zondag 26 augustus

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij bieden de vier genomineerden de gelegenheid om zich te presenteren op de Amsterdamse Uitmarkt. De bezoeker vindt Kasteel Duivenvoorde in stand 74, op de Piet Heinkade, naast het podium van Prins Bernhard Cultuurfonds Live.

Huidige tentoonstelling op Kasteel Duivenvoorde

Zoals jaarlijks, heeft het kasteelmuseum Duivenvoorde voor het zomerseizoen 2007 een thematische tentoonstelling ingericht. De expositie 'Dagelijks eten op stand: keukengeheimen van Kasteel Duivenvoorde', 1800-1900' schenkt aandacht aan de keuken en tafel op het kasteel in de 19e eeuw.

De tentoonstelling maakt deel uit van de gebruikelijke rondleiding door het kasteel.

Kasteelmuseum Duivenvoorde, gelegen in een oase van rust in de Randstad, is geopend van 1 mei tot 30 september 2007 en in de herfstvakantie (20 tot 28 oktober). Dagelijkse rondleidingen: dinsdag tot en met zaterdag, om 14.00 en 15.30 uur. Bijzondere rondleidingen voor groepen: op afspraak, tot 1 november.

Voor nadere informatie over de nominatie voor de Museumprijs 2007 en eventuele afspraken voor interviews:

Mariken J. H. van Rooijen, conservator: 071 561 3815 (dinsdag en donderdag)

Dirk J. Meulemeester, directeur: 0610 941 582

Alida Meursing, Meursing & Partners corporate communications: 020 670 7017 of 0651 329 788

Email: informatie@kasteelduivenvoorde.nl of info@meursing.com

Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK VOORSCHOTEN, telefoon: 071 561 37 52 (Arend Slot, kasteelbeheerder)

website:http://www.kasteelduivenvoorde.nl

  • 29 augustus 2007