Gemeente Wassenaar - Vreemde wezens en rare snuiters gezocht door SJW Factory

Vreemde wezens en rare snuiters gezocht door SJW Factory

 Voor in totaal 24 jongeren van ongeveer 16 tot en met 26 jaar is een uitwisselings project gemaakt waaraan 8 jongeren uit IJsland, Estland en Nederland kunnen deelnemen. Dus ook acht jongeren uit Wassenaar en omgeving.
Tijdens deze uitwisseling met de titel ''different Europe, the same Europe, vol 2'' zullen de jongeren uit Nederland, Estland en IJsland gezamenlijk een aantal straattheateracts maken en opvoeren tijdens een popfestival. Ervaring met (straat) theater is niet nodig. Natuurlijk worden de jongeren niet onvoorbereid voor de leeuwen geworpen. Gedurende de periode 17 tot en met 26 augustus gaan ze een aantal workshops volgen op het gebied van straattheater en theatersport. Uit deze workshops zullen een aantal kleinere of grotere acts naar voren komen die op 25 augustus gepresenteerd zullen worden op Westerpop, www.westerpop.nl . Hoewel het kort dag is voor de uitwisseling daadwerkelijk van start gaat is het de bedoeling om tot dat moment nog enkele keren met de Nederlandse jongeren samen te komen om wat uitstapjes en programmaonderdelen voor te bereiden.
Omdat de Europese Commissie deze uitwisseling steunt dmv subsidie uit het programma Youth in action, en er ook subsidie is aangevraagd bij PJ PARTNERS is de gehele uitwisseling (slaapplaats, verblijf, eten, workshops) voor de Nederlandse deelnemers gratis. Alleen de reiskosten naar de locatie in Zuid-Holland waar de jongeren gedurende de hele week zullen zijn, zijn voor hun eigen rekening. En dat is dus zelfs goedkoper dan thuisblijven! Na de ervaringen van vorige uitwisselingen in IJsland en Estland is SJW Factory er van overtuigd dat ook dit een waanzinnig leuke tijd gaat worden. Heb je nog vragen, of zin om mee te doen, geef dan zo snel mogelijk ( want vol is vol) je naam, adres, vast en mobielnummer, geboortedatum, m/v, en eventueel je spelervaring (niet vereist) door aan Rens Beijer, jongerenwerker SJW Factory via factoryopreis@gmail.com.


 

PERSBERICHT WEEK 34

'Different Europe, The Same Europe, volume 2'

Na een week lang hard te hebben gewerkt, geleerd, gelachen en geïntegreerd, is het moment eindelijk aangebroken. Op zaterdag 25 augustus zullen vreemde wezens en rare snuiters u op Westerpop meenemen in de wereld van zelfspot en leedvermaak, waarbij herkenning en confrontatie voorop staan. Verrassende straattheateracts zijn de gehele dag te vinden op het terrein van het gratis popfestival Westerpop in Delft, direct achter station Delft CS. Een deel van deze acts is gerealiseerd door een internationale groep jongeren uit Nederland en Estland. De 16 jongeren nemen van 17 tot 26 augustus deel aan verschillende theaterworkshops onder begeleiding van professionele regisseurs uit Amsterdam. In de korte tijd dat de groep samen is is er superhard gewerkt, en worden er onder leiding van de docenten verschillende ideeën van de jongeren uitgewerkt en samengesmeed tot solide acts, met als hoogtepunt de uitvoeringen op het fantastische Westerpop festival.

Jongerencentrum SJW de Factory initieerde het straattheater uitwisselingsproject 'Different Europe, The Same Europe, volume 2', dat niet mogelijk was geweest zonder de financiële steun van de Europese commissie. Precies twee jaar geleden was een groep Nederlandse jongeren in Estland om deel te nemen aan een theaterproject, en dit jaar zijn de Estse jongeren in Nederland om het uitwisselingscirkeltje rond te maken. Met het gekozen thema wilden ze duidelijk maken dat ondanks dat Europa een is, er toch veel verschillen zijn tussen de deelstaten; van de gesproken taal, tot gebruiken, tradities, levensstandaard en ambities. Ook hebben de jongeren tijdens de uitwisseling ondervonden dat afkomst uit een bepaald land ook tot verschillend inzicht leidt. Opvallend groot zijn overigens niet alleen de verschillen maar ook de overeenkomsten tussen de Nederlandse en Estse jongeren.

 

  • 1 augustus 2007